Έρχονται άμεσα 4 Rafale στην Τανάγρα – Θα «σκίζουν» τους ουρανούς σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχονται άμεσα 4 Rafale στην Τανάγρα – Θα «σκίζουν» τους ουρανούς σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Για ασκήσεις και συνεκπαίδευση με τους Έλληνες πιλότους των Mirage.

Τέσσερα γαλλικά Rafale στέλνει η Γαλλία στην Ελλάδα για ασκήσεις και συνεκπαίδευση με τους Έλληνες πιλότους των Mirage.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Γάλλοι δεν επιθυμούν αποσπασματική παρουσία στην Ελλάδα, αλλά θα πετούν σταθερά στο πλευρό των Ελλήνων πιλότων, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τα γαλλικά μαχητικά.

Έτσι, σε λίγο καιρό εκτός από τα σαουδαραβικά F-15 στην Κρήτη, θα έχουμε και γαλλικά Rafale στην Τανάγρα.

Την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να έρθει στη Βουλή, στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, η σύμβαση του υπουργείου Αμυνας για την απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών «Rafale» (6 καινούργια και 12 μεταχειρισμένα από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία) έναντι 2,32 δισ. (1,92 δισ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, τα αεροσκάφη συν ακόμη 400 εκατ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα όπλα τους).

Συγκεκριμένα στη Βουλή θα φτάσουν τρεις επιμέρους συμβάσεις «πακέτο»:

Η σύμβαση για την απόκτηση των μαχητικών.
Η σύμβαση για την παροχή «εν συνεχεία υποστηρίξεως» (Follow-on-Support/FOS), για την κάλυψη με ανταλλακτικά και κάθε είδους λογιστική υποστήριξή τους για μία τουλάχιστον πενταετία.
Η σύμβαση για την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων που θα «φορούν» τα μαχητικά, καθώς και η από πλευράς Γάλλων επιθεώρηση όλων και συντήρηση όσων χρειάζονται από τα ήδη υπάρχοντα στο οπλοστάσιο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας γαλλικών οπλικών συστημάτων για το στόλο των Mirage-2000/Mirage 2000-5.
Η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής θα διαρκέσει δυο ημέρες και μετά το «πακέτο» των συμβάσεων για τα «Rafale» θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή (15-16 Γενάρη), παρουσία του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Αλκ. Στεφανή, καθώς και των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ.

Μετά την υπερψήφιση του «πακέτου» των συμβάσεων για τα «Rafale», ανοίγει και τυπικά ο δρόμος για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων από τους επικεφαλής των αρμοδίων Διευθύνσεων Εξοπλισμών Ελλάδας και Γαλλίας, παρουσία των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών, Ν. Παναγιωτόπουλου και Φλοράνς Παρλί, η οποία αναμένεται για το σκοπό αυτό στην Αθήνα. Η υπογραφή των συμβάσεων τοποθετείται για μετά τις 20 Γενάρη και έως το τέλος του μηνός το αργότερο.

Αμέσως μετά αναμένεται μεταστάθμευση στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας (114 ΠΜ) 4 «Rafale» της γαλλικής ΠΑ, που θα συνεκπαιδεύονται με τα ελληνικά πληρώματα, κύρια με τα ελληνικά «Mirage», τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, οπότε και αναμένεται να παραδοθούν στην ελληνική ΠΑ τα πρώτα 6 «Rafale».

Πηγή: eleftherostypos.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr