Εύβοια – Αμάρυνθος: Αυτά περιλαμβάνει η Τεχνική έκθεση της ανάπλασης της παραλίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια – Αμάρυνθος: Αυτά περιλαμβάνει η Τεχνική έκθεση της ανάπλασης της παραλίας

Στα πλαίσια της ανάπλασης θα δημιουργηθούν δύο διαδρομές που θα διαχωρίζουν το χώρο περιπάτου, από τις λοιπές χρήσεις της παραλίας

Αμάρυνθος: Αυτά περιλαμβάνει η Τεχνική έκθεση της ανάπλασης της παραλίας

Στα πλαίσια της ανάπλασης θα δημιουργηθούν δύο διαδρομές που θα διαχωρίζουν το χώρο περιπάτου, από τις λοιπές χρήσεις της παραλίας. Ένας διάδρομος-χώρος περιπάτου κατά μήκος του παραλιακού μετώπου με μέσο πλάτος 2,00μ στο ανατολικό τμήμα και 5,50μ στο δυτικό, και αντίστοιχα ένας δεύτερος διάδρομος κατά μήκος της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου στο ανατολικό κυρίως τμήμα της παραλίας, μέσου πλάτους 2,00μ. Οι δύο βασικοί διάδρομοι θα συνδέονται με εγκάρσιες διαδρομές οι οποίες θα δρουν και ως ορατό όριο μεταξύ των διαδοχικών καταστημάτων.Στους διαδρόμους θα τοποθετηθούν ορθογωνισμένες χονδροπλακες, ενώ στο μεγαλύτερο τμήμα της παραλίας θα τοποθετηθεί χυτό βοτσαλωτό δάπεδο. Στην συναρμογή των δύο υλικών θα τοποθετηθούν φιλέτα μαρμάρου.
Στα μέσα περίπου της διαδρομής, στην προέκταση της κεντρικής πλατείας, ο επισκέπτης θα συναντήσει χώρο συνάθροισης κοινού και επικοινωνίας, με ανισοεπίπεδα τμήματα από πέτρα, καθίσματα, πεζούλες και χώρους χαμηλής φύτευσης. Στις πεζούλες θα εφαρμοστούν μεμονωμένα συστήματα σκίασης (πχ. πολυγωνικά πανιά σκίασης).
Στο χώρο του υπερυψωμένου πέτρινου καθιστικού θα κατασκευαστεί ξύλινο σκιάδιο για την ηλιοπροστασία των κατοίκων και των επισκεπτών που κατά τη διάρκεια του περιπάτου τους θελήσουν να κάνουν στάση στο χώρο της κεντρικής πλατείας.
Όλοι οι διαμορφωμένοι χώροι στάσης και καθισμάτων προβλέπεται να είναι από προσεκτικά επιλεγμένα υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον και ανθεκτικά στο παραθαλάσσιο κλίμα.
Αναγκαία κρίνεται επίσης η ενίσχυση του φυσικού πρασίνου με θαμνοειδή-χαμηλή φύτευση από επιλεγμένα φυτά ανθεκτικά στο κλίμα της περιοχής και δέντρα όπου δεν υπάρχουν -κυρίως στο δυτικό τμήμα της παραλίας όπου εντοπίζονται λιγοστές αλμύρες μικρού ύψους επί του παραλιακού πεζόδρομου.
Γενικότερα σε όλο το ανατολικό τμήμα της παραλίας θα κατασκευαστούν πεζούλες και καθίσματα περιμετρικά των δέντρων, επιλέγοντας ως βασικά υλικά συνδυασμό εμφανούς σκυροδέματος και ξύλου, δημιουργώντας χώρους ανάπαυσης και χαλάρωσης των επισκεπτών με φυσική σκίαση από δέντρα.
Στο βόρειο και δυτικό τμήμα της παραλίας (νέα παραλία) η χρήση της οποίας είναι αμιγώς, χώρος αναψυχής περιπάτου και συνάθροισης, θα τοποθετηθούν πέντε ξύλινα σκιάδια σε επιλεγμένα σημεία στον ευρύτερο χώρο .
Κατά το σχεδιασμό του δυτικού τμήματος της παραλίας δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στους ελεύθερους χώρους πρασίνου. Προβλέπονται Χώροι ανάπαυσης και ελεύθερου χρόνου που μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε συλλογικούς χώρους δημόσιας δραστηριότητας και επικοινωνίας φιλοξενώντας λόγου χάρη υπαίθριες εκθέσεις ή εικαστικά δρώμενα. θα γίνει Φύτευση χλοοτάπητα, καλλωπιστικών και μυρωδικών φυτών.
Σιδερένια κιγκλιδώματα
θα πραγματοποιηθεί αποξήλωση των κιγκλιδωμάτων και στη συνέχεια είτε συντήρηση των πρόσφατα τοποθετημένων σιδηρών κιγκλιδωμάτων είτε αντικατάσταση των παλαιών με νέα γαλβανισμένα. Τα νέα κιγκλιδώματα καθώς και αυτά που θα επανατοποθετηθούν θα τριφτούν και θα προετοιμαστούν για την εφαρμογή αντισκωριακής βαφής
Να σημειωθεί ότι για αισθητικούς λόγους, στο ανατολικό τμήμα της παραλίας, μεταξύ των κιγκλιδωμάτων τα οποία θα είναι ίδιου σχεδίου με τα υφιστάμενα, θα κατασκευαστούν κολωνάκια από οπλισμένο σκ/μα .
• ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Οι ξύλινες κατασκευές που προβλέπονται είναι ένα ξύλινο σκιάδιο (πέργκολα) στο χώρο της κεντρικής πλατείας και πέντε ξύλινα σκιάδια (πέργκολες) στο βόρειο και δυτικό τμήμα της παραλίας καθόσον κρίνεται αναγκαία και επιτακτική η ύπαρξη κάποιων λιγοστών σκιαδίων για την προστασία των χρηστών της παραλίας από την έντονη ηλιοφάνεια.
Προβλέπονται επίσης επενδύσεις στα περιμετρικά των δέντρων καθίσματα καθώς και στις πεζούλες/παγκάκια (κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα σύμφωνα με τα σχέδια.
• ΑΡΔΕΥΣΗ
• Η άρδευση των χώρων φύτευσης θα γίνει με σταγόνες, με τη χρήση συστήματος επιφανειακής εγκατάστασης σταλακτών στις ρίζες των φυτών καθώς και με αυτοανυψούμενους εκτοξευτήρες στην περιοχή του χλοοτάπητα.
• ΕΡΓΑΣΙΕΣ Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Στην περιοχή παρέμβασης θα κατασκευαστεί “εκ βάθρων” νέα εγκατάσταση ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού καθώς και νέα φωτιστικά σώματα οπού αυτό χρειαστεί.
Κλείνοντας το μόνο σίγουρο είναι οτι η Αμάρυνθος θα καταστεί εκ νέου ισχυρός πόλος προσέλκυσης παραθεριστών, αλλά παράλληλα θα βελτιωθεί σημαντικά και το επίπεδο της ζωής των μονίμων κατοίκων.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr