Εύβοια: Ανάρτηση πανό για τις ανεμογεννήτριες στη Δίρφυ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια: Ανάρτηση πανό για τις ανεμογεννήτριες στη Δίρφυ

Ανάρτηση πανό για τις ανεμογεννήτριες στη Δίρφυ

Με διαδικασίες fast track και δις ζεστό χρήμα, σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Κεντρική και τη Νότια Εύβοια καινούργιο αιολικό πάρκο, συμπεριλαμβάνοντας και τη Δίρφυ.

Στο δρόμο που άνοιξαν διαχρονικά στα μονοπώλια της ενέργειας οι περιβαλλοντοκτόνοι νόμοι, των εκάστοτε κυβερνήσεων, στα μονοπώλια της ενέργειας και στις κατευθύνσεις της ΕΕ για «πράσινη ανάπτυξη», έρχεται να προστεθεί η απόφαση της διυπουργικής επιτροπής να εντάξει την επένδυση των ομίλων «Ελλάκτωρ» και «EDP» στο νόμο περί «στρατηγικών επενδύσεων». Η στρατηγική της περιβαλλοντικής και οικονομικής υποβάθμισης του τόπου μας.

Πρόκειται για 8 αιολικά πάρκα (4 στα όρια των δήμων ΔιρφύωνΜεσσαπίων, Ερέτριας και Κύμης-Αλιβερίουκαι άλλα 4 στη Δ.Ε. Στύρων του Δήμου Καρύστου), που αποτελούνται από 104 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύς 450,6 MW. Την ώρα μάλιστα που η Εύβοια είναι μακράν ο πρώτος νομός της χώρας σε ήδη εγκατεστημένη ισχύ, αλλά και ο πρώτος σε αιτήσεις για νέα αιολικά πάρκα.

Να τι σημαίνει η περιβόητη πράσινη ανάπτυξη και απελευθέρωση της ενέργειας:

Από τη μία να εκμεταλλεύονται τα βουνά μας οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να αυξάνουν τα κέρδη τους, και από την άλλη να πληρώνουμε πανάκριβο το ρεύμα, να δυσκολευόμαστε να ζεστάνουμε τα σπίτια μας, και τις πιο δύσκολες ώρες να μην έχουμε καν ρεύμα, όπως αποδείχθηκε στον πρόσφατο χιονιά. Παράλληλα να μεγαλώνει η ενεργειακή και οικονομική εξάρτηση της χώρας.

Η πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ενέργειας, με τις ευλογίες κυβερνήσεων, Περιφέρειας και Δήμων, όπως δείχνει το παράδειγμα της Νότιας Εύβοιας είναι:

o Να γεμίζουν οι βουνοκορφές ανεμογεννήτριες χωρίς να παίρνονται υπόψη ούτε χωριά και οικισμοί (παραβιάζεται ακόμη και το εξευτελιστικό όριο των 500 μέτρων από τα σπίτια), να καταπατούνται προστατευόμενες περιοχές, να βεβηλώνονται αρχαία μνημεία, να καταστρέφονται τα βουνά μας από την ασυδοσία τους.
o Όσο και αν θέλουν να το παρουσιάσουν ως ευκαιρία για «πολλές και καλές θέσεις εργασίας», τελικά είναι πολύ λίγες οι μόνιμες θέσεις εργασίαςκαι κατά τις εργασίες εγκατάστασης οι συνθήκες εργασίας μόνο καλές δεν είναι. Τα ανταποδοτικά οφέλη που τάζουν οι εταιρίες και η κυβέρνηση αποδεικνύονται τελικά «καθρεφτάκια για ιθαγενείς». Επαγγέλματα και δραστηριότητες που συνδέονται με το βουνό μαραζώνουν.

Επομένως, παρά το ότι με τις ανεμογεννήτριες χρησιμοποιείται μια ήπια μορφή ενέργειας, ΟΥΤΕ το περιβάλλον προστατεύεται, ΟΥΤΕ οικονομική ανάπτυξη υπάρχει για τα νοικοκυριά μας. Η «πράσινη ανάπτυξη» είναι οικονομική ανάπτυξη μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χεριά μας!

Με τους αγώνες μας θα σταματήσουμε αυτή την άγρια επέλαση στις ζωές και το περιβάλλον μας!

Απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε μαζικό φορέα της περιοχής μας και της Εύβοιας για συντονισμό της δράσης μας!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Να μην εγκατασταθούν αιολικά πάρκα στην οροσειρά της Δίρφυς! Να μην παραδοθούν τα δάση και τα βουνά της περιοχής μας στους επιχειρηματικούς ομίλους! Να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης και να μην ξεκινήσουν εργασίες για τα αιολικά πάρκα.
Φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά σπίτια με δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του «Πράσινου» τέλους, των δημοτικών και άλλων τελών που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.
Σύγχρονο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και πρόσληψη επαρκούς, μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία και τη συντήρηση του.

Οι Σύλλογοι

Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας

Οικολογικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Άτταλης«ο Απόγκρεμος»

Πολιτιστικός – Χορευτικός Σύλλογος Μακρυκάπας «Τα Βάβουλα»

Πολιτιστικός Σύλλογος Τριάδας «Κριεζώτης»

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μακρυμάλλης

Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατάνας

Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Αθανασίου

Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Καστέλλας

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr