Εύβοια: Ανατροπή με μετακίνηση εκτός νομού και SMS – Οι τελευταίες ειδήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια: Ανατροπή με μετακίνηση εκτός νομού και SMS – Οι τελευταίες ειδήσεις

Σήμερα Τετάρτη 12 Μαΐου αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις.
«Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Τετάρτη», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη – Ολα τα μέτρα που καταργούνται μέσα στον Μάιο

Έξι μήνες μετά την απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων και πλέον αναμένονται οι ανακοινώσεις για την απελευθέρωσή τους.

«Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Τετάρτη», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

«Στις 14 Μαΐου γίνεται ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα – τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία – με το άνοιγμα του Τουρισμού και την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων», επεσήμανε η κυρία Πελώνη.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, όλες οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν και για τα SMS και για την επέκταση του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας και για τις υπερτοπικές μετακινήσεις.

Ποια μέτρα καταργούνται τον Μάιο

-Στις 14 Μαΐου θα γίνει το πρώτο βήμα στο χώρο του Πολιτισμού με το άνοιγμα των μουσείων.

-Στις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ταυτόχρονα επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και τα ωδεία.

-Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%.

-Στις 28 Μαΐου επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους -όχι όρθιους- με ποσοστό πληρότητας 50%

Νέα μέτρα: Τι ισχύει σήμερα

Με τις πρώτες «ανάσες» ελευθερίας να έχουν δοθεί ήδη με το άνοιγμα της εστίασης και τις αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας, η επιχείρηση επιστροφή στην κανονικότητα συνεχίζεται ως εξής:

  • Στις 10/05 άνοιξαν Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια
  • Στις 10/05 άνοιξαν τμήματα φροντιστηρίων και κέντρα ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις,
  • Στις 10/05 άνοιξαν και τα δικαστήρια,
  • Στις 14/05 ανοίγουν όλα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας,
  • Στις 15/05 ανοίγει ο τουρισμός.
  • Στις 17/05 ξεκινούν προπονήσεις οι Αθλητικές Ακαδημίες
  • Στις 17/05 οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολλέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας,
  • Στις 17/05 επαναλειτουργούν και τα Ωδεία σε όλη τη χώρα,
  • Στις 17/05 ανοίγουν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.
  • Στις 21/05 επαναλειτουργούν θερινά σινεμά και κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%,
  • Στις 28/05 ξεκινούν και οι συναυλίες. Η πληρότητα πρέπει να είναι στο 50% και αφορά μόνο καθήμενους.

Νέα μέτρα: Αποζημίωση σε όσους παρουσιάσουν πρόβλημα από το εμβόλιο!

Παράλληλα, το πρόγραμμα εμβολιασμών στη χώρα μας συνεχίζει να «τρέχει» ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας επιφύλασσε μια…βόμβα, καθώς ανακοίνωσε πως όσοι παρουσιάσουν παρενέργειες ή χάσουν τη ζωή τους από εμβόλιο, οι ίδιοι ή οι συγγενείς τους (στη δεύτερη περίπτωση προφανώς), έχουν το δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο!

Η υπόθεση έφτασε ενώπιον του δικαστηρίου μετά από προσφυγή μητέρας , η οποία έχασε το 7 ετών κοριτσάκι της μετά από τον εμβολιασμό του με το τριπλό εμβόλιο της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (τριδύναμο εμβόλιο MMR ΙΙ) Το παιδί απεβίωσε λίγο αργότερα, από πανεγκεφαλίτιδα.

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι για να αποζημιωθεί ο συγγενής από το ελληνικό δημόσιο, θα πρέπει η ενδεχόμενη βλάβη της υγείας πρέπει να αποδεικνύεται ότι οφείλεται στο εμβόλιο. Να υπάρχει δηλαδή ο αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ βλάβης και εμβολίου.

Και επιπλέον ο εμβολιασμός να είναι νόμιμος και να γίνεται για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αν με αυτές τις προϋποθέσεις ο πολίτης έχει υποστεί βλάβη στην υγεία του μπορεί να στραφεί κατά του κράτους, ζητώντας αποζημίωση με βάση τα άρθρα 4, 5 και 25 του συντάγματος αναλογικά και με όσα θεσπίζει και ο Αστικός Κώδικας (άρθρο 932).

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr