Εύβοια: Απεργιακή κινητοποίηση σήμερα και στην Κάρυστο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια: Απεργιακή κινητοποίηση σήμερα και στην Κάρυστο

Για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σήμερα και στο Δήμο Καρύστου για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Οι συμμετέχοντες στην απεργία στην Κάρυστο με δελτίο τύπου αναφέρουν τα εξής:

Κάτω τα χέρια από το 8ωρο!

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο έκτρωμα!

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν εργαζόμενοι, μικροί επαγγελματίες και συνταξιούχοι από την σημερινή απεργιακή συγκέντρωση στην Κάρυστο.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από το Μιχάλη Μπάνο, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Συνταξιούχων Δήμου Καρύστου. Στη συνέχεια την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Δημήτρης Παρασκευάς, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου.

Ο Δ. Παρασκευάς τόνισε: «Σήμερα η Κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει άλλη μια απάντηση από τις δεκάδες συγκεντρώσεις των εργαζομένων, των Σωματείων, των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα αυτή την ώρα!

Απάντηση στο αντεργατικό έκτρωμα. Στις “ανατροπές του αιώνα” στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που με πολύχρονους και αιματηρούς αγώνες κατέκτησε το εργατικό λαϊκό κίνημα».

«Ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα των εργαζομένων και μια από τις πιο σπουδαίες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος. Γιατί ο εργαζόμενος άνθρωπος, για να είναι άνθρωπος και όχι «ομιλούν εργαλείο», πρέπει να μπορεί να συμμετέχει στην κοινωνική ζωή. Να βλέπει και να περνάει χρόνο με την οικογένεια, τα παιδιά του, τους φίλους του. Να συμμετέχει στα κοινά, στο σωματείο του. Να μπορεί να αθληθεί, να έχει πρόσβαση στην πολιτιστική δημιουργία. Για να τα κάνει όλα αυτά πρέπει καταρχήν να έχει χρόνο και σταθερό πρόγραμμα.

Το αντεργατικό έκτρωμα δε διορθώνεται! Είναι για τα σκουπίδια!

Με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την πληρωμήτων υπερωριών με ρεπό ουσιαστικά καταργεί το 8ωρο. Οι υπερωρίες αυξάνονται σε 150 το χρόνο και θα έρχεται στους εργοδότες και πιο φθηνά καθώς η προσαύξηση μέχρητις 150 ώρες θα είναι 40%  από 60%. Δίνεται η δυνατότητα να επιβάλλεται πρόσθετη απασχόληση και σε όσους με σύμβαση μερικής απασχόλησης. Ξηλώνεται παραπέρα το δικαίωμα στην κυριακάτικη αργία. Προωθείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων. Γίνεται επί της ουσίας αδύνατη η απεργία για μια σειρά χώρους εργασίας.

Βεβαίως τα μέτρα που επιδιώκει να προωθήσει η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν ήρθαν από το πουθενά. Πατάνε στην άθλια κατάσταση που ζούμε οι εργαζόμενοι και έχουν δημιουργήσει βήμα βήμα οι νόμοι όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ_ΣΥΡΙΖΑ. Νόμοι που σταδιακά εφαρμόζουν και στη χώρα μας τις λεγόμενες βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικέςπου για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων χαντακώνουν τα εργασιακά δικαιώματα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δ. Παρασκευάς στο μεγαλειώδη αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ:«Σήμερα υπάρχουν αγώνες που μας δείχνουν πως η πάλη των εργαζομένων όταν γίνεται με συλλογικούς μαζικούς όρους, όταν δε συμβιβάζεται στο δήθεν ρεαλισμό της υποταγής στις επιδιώξεις των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων μπορεί να αντέχει και να καθυστερεί εξελίξεις.

Τέτοιος είναι ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ! 18 μήνες τώρα, εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο και τα μεταλλεία έχουν καταφέρει να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για πούλημα του εργοστασίου και απόλυση όλων των εργαζομένων.Μόνιμοι και εργολαβικοί παραμένουν στην εργασία τους.

Όλοι μαζί έχουν ανατρέψει το παραμύθι πως η ΛΑΡΚΟ είναι «μαύρη τρύπα» για το κράτος, πως είναι ζημιογόνα επιχείρηση. Όπως τελικά αποδεικνύεται είναι μοναδική στο είδος της επιχείρηση σε όλη την Ευρώπη, τα μεταλλεύματα περιέχουν πολύτιμα συστατικά για τη σύγχρονη βιομηχανία όπως το νικέλιο και το κοβάλτιο.

Σήμερα που ο αγώνας τους έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο εκφράζουμε και από την Κάρυστο, την άκρη της Εύβοιας και της Στερεάς, την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ.

Ο Δ. Παρασκευάς “κλείνοντας” την ομιλία του μετέφερε το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα ώστε να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο:

Η σημερινή Απεργία ήταν μια ηχηρή απάντηση, καθώς απέργησαν χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα, νέκρωσαν κυριολεκτικά χώροι δουλειάς!

Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά!

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προτείνουν στα συνδικαλιστικά όργανα να συνεδριάσουν άμεσα για την κλιμάκωση του αγώνα, να πάρουν απόφαση για νέα πανελλαδική – πανεργατική απεργία

Προτείνουμε ΑΠΕΡΓΙΑ στις 16 του Ιούνη, μέρα που το νομοσχέδιο – έκτρωμα μπαίνει στην ολομέλεια της βουλής για ψήφιση, με αίτημα ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ!»

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr