Εύβοια: Χωρίς εργατικά χέρια δουλεύουν τα ελαιοτριβεία – Που θα φτάσει η τιμή του λαδιού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια: Χωρίς εργατικά χέρια δουλεύουν τα ελαιοτριβεία – Που θα φτάσει η τιμή του λαδιού

Μεγάλη αύξηση στο λάδι αλλά και στο κόστος παραγωγής δυσκολεύει την κατάσταση για τους ελαιοπαραγωγούς της Εύβοιας
Στο φουλ δουλεύουν τα ελαιοτριβεία στη Νότια Εύβοια.

Όπως λένε οι ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων στο evima.gr η λλαδιά φέτος είναι αρκετή, ενώ το μάζεμα στους ελαιώνες φαίνεται πως θα κρατήσει μέχρι και τις αρχές του νέου έτους.

Ωστόσο, σοβαρό πρόβλημα με έλλειψη εργατικών χεριών αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί.
Οι βρώσιμες ελιές της Εύβοιας, οι γνωστές πράσινες, παρά την πολύ καλή χρονιά κινδυνεύουν να… μείνουν στα δέντρα! Κι αυτό γιατί οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής υποστηρίζουν ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών. Υπολογίζεται ότι ήδη «λείπουν» 5.000 εργατικά χέρια για να βγει η φετινή συγκομιδή.
Ωστόσο, την ίδια ώρα στα μητρώα του τοπικού ΟΑΕΔ είναι εγγεγραμμένοι 15.000 άνεργοι, οι περισσότεροι νέοι (18-25 ετών) και ηλικίας 58-67 ετών.
Δυστυχώς όμως και το κόστος παραγωγής ανεβαίνει με την τιμή του ελαιολάδου να εκτοξεύεται επίσης.
Τον Αύγουστο οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 4 ευρώ το κιλό, πλέον όμως θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η τιμή θα ξεπεράσει τα 4 ευρώ, κάτι που συμβαίνει ήδη σε γειτονικές μας χώρες.
Οι εκτιμήσεις όπως αναφέρεται σε άρθρο του stonisi.gr για τον όγκο της παραγωγής συνεχώς αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω σχεδόν για το σύνολο των ελαιοπαραγωγικών χωρών. Σε αυτή την καταστροφική χρονιά οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί φαίνεται να διασώζονται καθώς αναμένεται μια σχετικά καλή χρονιά.

Θεωρείται βέβαιο πως τη ελαιοκομική περίοδο 2022 – 2023 η παραγωγή ελαιολάδου θα είναι μικρότερη από την κατανάλωση. Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις αναφέρουν παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου κοντά στους 2,7 εκατ. τόνους. Η δε παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου αναμένεται να κυμανθεί κοντά στους 3,00 εκατ. τόνους. Αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις σημαίνει πως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το 2023 θα μειωθούν δραστικά τα διαθέσιμα αποθέματα ελαιολάδου.

Η αύξηση του κόστου παραγωγής επίσης βαραίνει τους ελαιοπαραγωγούς καθώς οι φουσκωμένοι λογαριασμοί αλλά και οι υψηλές τιμές στα καύσιμα και τον αγροτικό εξοπλισμό δυσχεραίνουν την κατάσταση.
Τον Αύγουστο η ΕΛΣΤΑΤ μιλούσε για αύξηση στο κόστος παραγωγής κατά 28%, ωστόσο πολύ βασικό αυτή τη στιγμή για τους αγρότες είναι να ολοκληρωθούν οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις αγροτικές επιδοτήσεις για να μπορούν να κινηθούν.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr