ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια: Ένας ακόμη λόγος που πρέπει να επισκεφθείς την περιοχή της Κύμης – Ο καταρράκτης των Μανικίων [εικόνες]

Εικόνες απείρου κάλλους 
Εύβοια: Ένας ακόμη λόγος που πρέπει να επισκεφθείς την περιοχή της Κύμης – Ο καταρράκτης των Μανικίων [εικόνες]

Πολλοί είναι οι λόγοι που σας κάνουν να επισκεφθείτε την Εύβοια! Ένας από αυτούς είναι και το μαγικό τοπίο στο Φράγμα των Μανικίων.

Κοντά στο χωριό Μανίκια της Εύβοιας, υπάρχει ένας πολύ όμορφος καταρράκτης γνωστός στο ευρύ κοινό. Έχει ύψος περίπου 15μ και για να τον προσεγγίσουμε περπατήσαμε περίπου 50 λεπτά.

Ο οικισμός Μανίκια είναι κτισμένος πάνω από τον ορμητικό ποταμό Μανικιάτη ο οποίος κατά την αρχαιότητα είχε την ονομασία Νέδων. Πάνω από το χωριό στέκει ο Κόστυλας τον οποίο οι αρχαίοι ονόμαζαν Τρύχα.

 

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΣΤΑ ΜΑΝΙΚΙΑ

Ένα μονοπάτι τόσο όμορφο και ταυτόχρονα τόσο εξωτικό που νομίζεις ότι βρίσκεσαι κάπου αλλού και όχι στην Ελλάδα! Ποτάμια, καταρράκτες, λιμνούλες, μέχρι και μία πολύ πολύ μικρή αμμουδιά (ίσα ίσα για δύο άτομα) είναι μερικά από αυτά που θα δείτε στην διαδρομή! Κατάλληλοι μήνες για το μονοπάτι αυτό είναι οι καλοκαιρινοί που δεν έχει πολύ νερό το ποτάμι και είναι πιο εύκολο να το διασχίσετε. Να έχετε υπόψιν σας ότι θα είναι δύσκολο πολύ να μην βρέξετε τα παπούτσια σας για αυτό καλό θα είναι να έχετε και ένα δεύτερο ζευγάρι στο αμάξι για τον γυρισμό. Για όσους αρέσκονται στα δύσκολα και στις πιο μεγάλες πεζοπορίες μπορούν να ξεκινήσουν από το χωριό Μανίκια όπου είναι περίπου 2 ώρες περπάτημα μέχρι τον καταρράκτη και άλλες τόσες για να γυρίσουν.

Εικόνες απείρου κάλλους

Ωστόσο στα Μανίκια ετοιμάστηκαν οι πρώτες 200 πίστες αναρρίχησης από τους Γάλλους Αναρριχητές που φιλοξενήθηκαν από το δήμο Κύμης Αλιβερίου και την κοινότητα Μανικίων στην περιοχή… Στόχος του δήμου Κύμης Αλιβερίου είναι οι πίστες να γίνουν δύο χιλιάδες και να αποτελέσουν ένα πόλο έλξης για αναρριχητές από όλο τον κόσμο καθώς μέχρι σήμερα αυτό συμβαίνει σε δυο μόνο μέρη της Ελλάδας, στην Κάλυμνο και στο Λεωνίδιο Αρκαδίας. Οι αναρριχητές που επισκέπτονται αυτά τα δύο μέρη της χώρας ξεπερνούν τους τρείς χιλιάδες ετησίως….

Σε συγκέντρωση ο δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου τόνισε τη σημασία αυτής της προσπάθειας για την περιοχή και για ολόκληρο το νομό και ζήτησε σε πρώτη φάση να γίνει μια καταγραφή των τουριστικών καταλυμάτων στην περιοχή αλλά και σπιτιών που θα μπορούσαν να νοικιαστούν ιδιαίτερα τις δυο εποχές που προτιμούν οι αναρριχητές (Άνοιξη και φθινόπωρο)… Ο εκπρόσωπος των γάλλων Αναρριχητών κ. Ολιβιέ πρότεινε τη δημιουργία ενός φορέα με τη συμμετοχή του δήμου, κατοίκων της κοινότητας συλλόγων εθελοντών κλπ ώστε να υπάρξει οργάνωση και σωστή διαχείριση των επισκεπτών ιδιαιτέρως όταν αυτοί θα αυξηθούν και θα έρχονται από όλο τον κόσμο.

Ο δήμος Κύμης Αλιβερίου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εύβοιας είχε φιλοξενήσει πρόσφατα ομάδα καθηγητών και φοιτητών του Γαλλικού Πανεπιστημίου στο οποίο έχει ανατεθεί εκπόνηση μελέτης από το δήμο με στόχο να μπει η Κύμη στον παγκόσμιο αναρριχητικό χάρτη, με τη δημιουργία πεδίων αναρρίχησης, περιπατητικών μονοπατιών και διαδρομών ποδηλάτων βουνού (mountainbike)…

Στην παρούσα φάση 16 από τους καλύτερους Γάλλους αναρριχητές ετοίμασαν εθελοντικά στα Μανίκια τις πρώτες 200 πίστες αναρρίχησης με σκοπό να επιστρέψουν και να ετοιμάσουν ακόμα περισσότερες…

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ