Εύβοια: Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας στον πρόεδρο ΕΣΕΕ κ. Καρανίκα – Τι ζητούν οι έμποροι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια: Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας στον πρόεδρο ΕΣΕΕ κ. Καρανίκα – Τι ζητούν οι έμποροι

Τι αναφέρει η επιστολή Αίσωπου στον Καρανίκα

Παράλληλα με την αγωνία μας για τις εξελίξεις της νόσου (covid 19) στη χώρα μας και τις καταστροφικές συνέπειές της για το εμπόριο το οποίο θεσμικά εκπροσωπούμε, θεωρώ ως σημαντικότερη υπηρεσία των συνδικαλιστικών φορέων (με επικεφαλής την εθνική συνομοσπονδία) την κατάθεση ρεαλιστικών προτάσεων που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την επιβίωση του κλάδου. Η εμπειρία μας πάνω στα θέματα του εμπορίου μπορεί να παράγει λύσεις προσαρμοσμένες στα υγειονομικά δεδομένα της δύσκολης αυτής περιόδου και στις ανάγκες μας

Θεωρώ ως δεδομένο ότι το σύνολο των επαγγελματιών πλήττεται βάναυσα αυτή την περίοδο, πρέπει όμως να αναδείξουμε το αδιέξοδο των καταστημάτων των οποίων τα εμπορεύματα έχουν εποχικό χαρακτήρα. Ως «εποχικά» ορίζονται κυρίως το σύνολο των επιχειρήσεων που σχετίζονται με την ένδυση και την υπόδηση, οι οποίες αποτελούν το ίσως το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς. Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις αυτές όπως είναι γνωστό μπορούν να διαθέσουν τα τρέχοντα χειμερινά εμπορεύματα μέχρι αργότερο τα μέσα του Φεβρουαρίου. Βάση της επαγγελματικής μας εμπειρίας, γνωρίζουμε ότι η εμπορική πρακτική σχετικά με τι αποπληρωμές των εμπορευμάτων αυτών έχουν ως χρονικό ορίζοντα το τέλος της παραπάνω περιόδου. Αυτό θεωρείται δεδομένο και από τους ίδιους τους προμηθευτές μας, μια και οι αυτοί όπως είναι αντιληπτό εξαρτώνται από την έγκαιρη αποπληρωμή μας, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην παραγωγή των νέων εμπορευμάτων. Μια σχετική διατάραξη αυτής της ροής πιστεύω ότι θα προκαλέσει ντόμινο στην αγορά, με οδυνηρές συνέπειες που δεν έχουν ακόμα προβλεφθεί.

Η μόνη πρόταση η οποία θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του κλάδου της ένδυσης και υπόδησης είναι η λήψη γενναίων αποφάσεων για την δανειοδότηση βάση τιμολογίων της κάθε επιχείρησης για την σχετική περίοδο, δίνοντας την δυνατότητα πώλησης των σχετικών εμπορευμάτων στην περίοδο φθινόπωρο-χειμώνας 2021, έστω και σε χαμηλότερη τιμή. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τα εμπορεύματα θα παραμείνουν απούλητα επομένως και απλήρωτα.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή μπορεί να ανακουφίσει τις επιχειρήσεις αυτές μέχρι το επίπεδο των σταθερών παγίων εξόδων, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να εξασφαλίσει την επιβίωσή τους σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα. Ταυτόχρονα η υιοθέτηση της σχετικής πρότασης θα μπορούσε να αποτελέσει επιβράβευση των συναδέλφων που ακολουθούν τη νόμιμη οδό της έκδοσης τιμολογίων. Θεωρώ ότι τμήμα της ρευστότητας που αναμένεται το προσεχές διάστημα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς πρέπει να δεσμευτεί για το σκοπό αυτό.

Φυσικά η πρόταση πρέπει να σχηματοποιηθεί από τους επιστημονικούς συνεργάτες της συνομοσπονδίας και να τεθεί συγκεκριμένο πλαίσιο ως προς τα ποσά που θα δικαιούται η κάθε επιχείρηση, τον χρόνο αποπληρωμής, το επιτόκιο και άλλες σημαντικές παραμέτρους.

Θεωρώντας τα παραπάνω ως τη μόνη βιώσιμη λύση δεδομένου του ισχνού αποτελέσματος του click away σύμφωνα και με την παραδοχή του ίδιου του υπουργού, αλλά και της μικρής αποτελεσματικότητας των πρόχειρα και υπό τη πίεση του χρόνου οργανωμένων eshop από μικρή μερίδα συναδέλφων, θα παρακαλούσα να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας την παραπάνω πρόταση και να την προωθήσετε ως αναγκαία και επιτακτική.

Εύχομαι καλή δύναμη σε εσάς, επιτυχία στο έργο σας και καλές γιορτές.

Με συναδερφικούς χαιρετισμούς

Νικόλαος Αίσωπος

Πρόεδρος Εμπορικού & Βιομηχανικού Συλλόγου Χαλκίδας

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr