Εύβοια: Μωβ μέδουσες εμφανίστηκαν και στον Ευβοϊκό (pics)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια: Μωβ μέδουσες εμφανίστηκαν και στον Ευβοϊκό (pics)

Σε ποιες παραλίες της Εύβοιας έχει εμφανιστεί η μωβ μέδουσα - Πώς αναγνωρίζεται

H πληθυσμιακή έξαρση των μωβ μεδουσών ή Pelagia noctiluca στις ελληνικές θάλασσες προβληματίζει τους λουόμενους σε πολλές περιοχές της Εύβοιας και όχι άδικα αφού θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο.

Πριν από λίγες ημέρες οι μωβ μέδουσες έκαναν την εμφανισή τους σε παραλίες του Αιγαίου, χθες λουόμενοι στις Αλυκές εντόπισαν το επικίνδυνο στέλεχος και στον Ευβοϊκό όπως θα δείτε στις παρακάτω εικόνες του evima.gr.

Οδηγίες για την αντιμετώπιση του τσιμπήματος

Ο Γεώργιος Ζαραφωνίτης, δερματολόγος – αφροδισιολόγος, μίλησε επίσης στην ΕΡΤ για το θέμα και έδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση του τσιμπήματος:

  • Με το που θα βγει ο λουόμενος έξω πρέπει να δουμε αν έχει κολλημένα πλοκάμια πάνω του και να τα απομακρύνουμε με θαλασσινό νερό.
  • Τοπικά θα πρέπει να τοποθετηθεί πάγος χωρίς τρίψιμο ή παγωμένο αναψυκτικό τυλιγμένο με ένα πανί.
  • Θα μπορούσε να βοηθήσει μια κρέμα κορτιζονούχα ή αντισταμινική, ενώ αυτό που έχουμε δει ότι βοηθάει τοπικά είναι ένα διάλειμμα μαγειρικής σόδας ανακατεμένη με θαλασσινό νερό.
  • Οι παλιές μέθοδοι με ξίδι και αμμωνία δεν βοηθούν.

Ο κ. Ζαραφωνίτης σημειώνει ότι εάν τυχόν εμφανιστούν δύσπνοια, χαμηλή πίεση, εμετός, θα πρέπει να αναζητήσουμε τη βοήθεια γιατρού ή φαρμακοποιού.

μεδουσες

Τα παιδιά

Όσον αφορά στα παιδιά, τόνισε ότι η ευαισθητοποίησή τους ως προς το ενδεχόμενο αναφυλαξίας είναι μικρότερη, ιδιαίτερα για παιδιά τα οποία δεν είχαν στο παρελθόν έρθει σε επαφή με μέδουσα.

Στα παιδιά όμως είναι αυξημένη η τοξική επίδραση και έτσι θα έχουν περισσότερο πόνο που μπορεί να κρατήσει ακόμα και δύο ή τρεις εβδομάδες. Αυξημένη θα είναι επίσης η ερυθρότητα ή το οίδημα. Έχουν υπάρξει αναφορές για φουσκάλες που έχουν κρατήσει ακόμα και έξι μήνες” κατέληξε ο γιατρός.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr