Εύβοια: Οι αυξήσεις οδηγούν τους πολίτες για ελαιομάζεμα – Ουρές στα ελαιοτριβεία
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Οι αυξήσεις οδηγούν τους πολίτες για ελαιομάζεμα – Ουρές στα ελαιοτριβεία

Οι Ευβοιώτες προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα προσπαθώντας να βγάλουν δικό τους λάδι από τις ελιές
Τρόπους να εξοικονομήσουν χρήματα και να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις ψάχνουν τα νοικοκυριά στην Εύβοια.
Το τελευταίο διάστημα λόγω της ενεργειακής κρίσης με τις συνέπειες στην αγορά, από τις αυξήσεις, οι πολίτες μαζεύουν τις ελιές προκειμένου να βγάλουν το δικό τους λάδι και να γλιτώσουν ένα πολύ μεγάλο έξοδο για κάθε νοικοκυριό, αφού το λάδι είναι από τα πλέον βασικά προϊόντα σε ένα σπίτι.
Οι ελαιοπαραγωγοί από την πλευρά τους πάντως ζορίζονται αρκετά φέτος καθώς μπορεί η σοδειά να είναι ικανοποιητική, το κόστος παραγωγής ωστόσο εμφανίζεται αρκετά αυξημένο με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η τιμή του ελαιόλαδου με εκτιμήσεις για τιμές στα ράφια μέχρι και 9 ευρώ.

Έτσι λοιπόν δεν είναι λίγοι εκείνοι οι πολίτες που επιλέγουν να μαζέψουν τις ελιές που στέκονται στα δέντρα στους δρόμους και να τις δώσουν στα ελαιοτριβεία μόνοι τους για να έχουν το δικό τους λάδι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ωστόσο, η κατανάλωση για την ελαιοκομική περίοδο 2022-2023 αναμένεται μεγαλύτερη από την παραγωγή ελαιολάδου αφού διαφαίνεται μείωση των διαθέσιμων αποθεμάτων ελαιολάδου.
Το σημαντικό όμως για τους ελαιοπαραγωγούς που δυσχεραίνει την κατάσταση και τους φέρνει σε αρκετά δύσκολη θέση είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής, καθώς οι φουσκωμένοι λογαριασμοί και οι υψηλές τιμές σε καύσιμα και αγροτικό εξοπλισμό που τους υποχρεώνουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Είναι ενδεικτικό πως τον Αύγουστο η ΕΛΣΤΑΤ μιλούσε για αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 28% με τους αγρότες να αναμένουν την ολοκλήρωση των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να λάβουν τα χρήματα για τις αγροτικές επιδοτήσεις και να μπορέσουν να κινηθούν.
Άλλο ένα μείζον ζήτημα που παρουσιάζεται φέτος στην συγκομιδή της ελιάς είναι και η απουσία εργατικών χεριών.
Οι βρώσιμες ελιές της Εύβοιας, οι γνωστές πράσινες, παρά την πολύ καλή χρονιά κινδυνεύουν να… μείνουν στα δέντρα!
Κι αυτό γιατί οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής υποστηρίζουν ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών. Υπολογίζεται ότι ήδη «λείπουν» 5.000 εργατικά χέρια για να βγει η φετινή συγκομιδή.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr