Εύβοια – Πάσχα με lockdown; – Πως θα μετακινηθούν όσοι έχουν εξοχικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια – Πάσχα με lockdown; – Πως θα μετακινηθούν όσοι έχουν εξοχικά

Να ανοίξουν οι εκκλησίες Μεγάλη Παρασκευή - Μεγάλο Σάββατο ζητά η Ιεραρχία

Κυβέρνηση και ειδικοί προσπαθούν να βρουν την ιδανική φόρμουλα για το τι θα γίνει με τις μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα. Η κυβέρνηση πάντως σκοπεύει να ακολουθήσει πιστά τις εισηγήσεις της επιτροπής προκειμένου να μη ρισκάρει την αύξηση των διασωληνωμένων από την πανδημία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα,  ξεκαθάρισε  ότι οι ειδικοί θα αποφασίσουν αν τελικά οι Έλληνες θα κάνουν Πάσχα στο χωριό.

Ο Καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, εξηγεί ότι το άνοιγμα των μετακινήσεων εκτός νομού κρίνεται από τους επιδημιολογικούς δείκτες: «Αν έχουμε ένα ΡΤ κάτω από τη μονάδα,  μια σταθερότητα στα κρούσματα και μια ελάττωση στην πίεση στο σύστημα υγείας, είναι κριτήρια τα οποία θα μπορούσε κανείς να τα χρησιμοποιήσει για να προτείνει μια μεγαλύτερη χαλάρωση το Πάσχα». Όπως πρόσθεσε «η επιτροπή και όλοι δεν κοιτάζουν μόνο τα κρούσματα,  είναι ένας συνδυασμός παραγόντων και σε αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψη και τον καιρό που ανοίγει  και τη δυνατότητα να ανοίξουν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους».

Δ. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ: ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ –  2.500 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

«Η δικιά μου συμβουλή είναι να μην ανοίξουμε το Πάσχα. Με δεδομένο το να λειτουργήσει καλά το σύστημα με τα self test μπορούμε αναχαιτίζοντας το επιδημικό κύμα να φτάσουμε στα 2.000 – 2.500 κρούσματα τη μέρα το Πάσχα.

Οι περισσότεροι πολίτες πάντως τηρούν στάση αναμονής περιμένουν να δουν τι θα αποφασίσουν οι επιστήμονες για να κάνουν τον προγραμματισμό τους για το Πάσχα.

Το σκεπτικό για μια ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων είναι ότι κανείς δεν περιμένει πως το φετινό Πάσχα θα είναι όπως το περσινό, λόγω κόπωσης των πολιτών, λόγω των εμβολίων και λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν στις αρχές Μαΐου.

Κατά κύριο λόγο, είναι κοινό μυστικό ότι δεν αναμένεται πως θα τηρηθεί το Πάσχα με lockdown στην πόλη για δεύτερη χρονιά. Γι’ αυτό τον λόγο, καταρτίζεται ένα σχέδιο ώστε να μπορέσει ο κόσμος να πάει στο χωριό με ασφάλεια, οργάνωση και μέτρα.

Η κατάρτιση του κυβερνητικού σχεδίου για το Πάσχα είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα κινηθεί πάνω σε δύο άξονες: τον εμβολιασμό και τα self test.

Τα έως τώρα δεδομένα αναφέρουν ότι:

  • Θα επιτρέπεται μόνο μία μετακίνηση/ένας προορισμός – όχι ενδιάμεσες στάσεις, όχι εκδρομές σε άλλες περιοχές.
  • Θα υπάρχει μια διαδικασία self testing, με δήλωση του αποτελέσματος σε ανάλογη πλατφόρμα όπως αυτή για τους μαθητές. Στους πολίτες θα δίνεται κάποιο χαρτί/υπεύθυνη δήλωση για το αποτέλεσμα του τεστ.
  • Φυσικά δεν μπορούν να ελεγχθούν όλοι οι οδηγοί, αλλά οι έλεγχοι στα διόδια θα είναι αυστηροί.
  • Με δεδομένο ότι σήμερα φτάσαμε τους 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς, αναμένεται έως τα τέλη Μαΐου να έχουν γίνει 4,5 εκατ. εμβολιασμοί. Έτσι, μια ικανοποιητική μερίδα του πληθυσμού θα έχει κάποια προστασία για τον ιό το Πάσχα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr