ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια: Προσοχή! Απατεώνες μέσω τηλεφώνου προσπάθησαν να αποσπάσουν χρήματα από πολίτες στη Δ. Ε. Ληλαντίων

Χτύπησαν ξανά οι απατεώνες στην Εύβοια προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα.
Εύβοια: Προσοχή! Απατεώνες μέσω τηλεφώνου προσπάθησαν να αποσπάσουν χρήματα από πολίτες στη Δ. Ε. Ληλαντίων

Χτύπησαν ξανά οι απατεώνες στην Εύβοια προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα.

Τα περιστατικά έκανε γνωστά η αντιδήμαρχος Υγείας του Δήμου Χαλκιδέων, Σοφία Χονδρογιάννη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες με post στο facebook: 

΄΄ΠΡΟΣΟΧΉ : ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ!

Σήμερα Σάββατο, στην Εύβοια & συγκεκριμένα στο Δήμο Ληλαντίων, σημειώθηκαν περιστατικά τηλεφωνικής εξαπάτησης.
Ειδικότερα: καλούν στο σταθερό τηλέφωνο και ενημερώνουν ότι κάποιο μέλος της οικογένειας του τραυματίστηκε σοβαρά.
Στη συνέχεια προκειμένου να γίνουν πειστικοί -εκμεταλλευόμενοι τον πανικό που δημιούργησε η είδηση- σας αφήνουν να ακούσετε τον φερόμενο ως τραυματία να σας ζητά σε απεγνωσμένη κατάσταση να συνομιλήσετε στον «δήθεν γιατρό» του νοσοκομείου κι άμεσα σας παραπέμπει σ’ αυτόν, ο οποίος ζητά κινητό τηλέφωνο της οικογενείας και χρήματα προκειμένου να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την ταχεία ανάρρωση του «δήθεν ασθενούς».
Ενημερώστε τους συγγενείς και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να είναι προσεκτικοί κι επιφυλακτικοί.
Ενημερωθείτε για παρόμοιες απάτες στον ισότοπο της Ελληνικής Αστυνομίας΄΄.

Ειδικές συμβουλές για αποφυγή εξαπάτησης πολιτών Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:

Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ