Εύβοια: Ρημάζουν καλλιέργειες τα αγριογούρουνα – Κραυγή απόγνωσης από τους αγρότες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια: Ρημάζουν καλλιέργειες τα αγριογούρουνα – Κραυγή απόγνωσης από τους αγρότες

Δεν έχουν τέλος οι επιδρομές από κοπάδια αγριογούρουνων σε αγροτικές καλλιέργειες στην Εύβοια

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες σε πολλές περιοχές της Εύβοιας που βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από επιδρομές αγριογούρουνων.

Εδώ και αρκετούς μήνες σε πολλές περιοχές του νησιού κάνουν πολύ συχνά την εμφάνισή τους κοπάδια αγριογούρουνων που ψάχνουν για τροφή, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν περιβόλια και καλλιέργειες.

Τα αγριογούρουνα έχουν εξελιχθεί σε μεγάλη πληγή για το νησί της Εύβοιας, καθώς οι καλλιεργητές βλέπουν τον κόπο τους να καταστρέφεται μέσα σε μία νύχτα, ενώ όσες προσπάθειες κι αν κάνουν να ανακόψουν την επέλαση των ζώων αποβαίνουν μάταιες.

Ο πληθυσμός τους εξάλλου αυξάνεται συνεχώς και ειδικά από την περίοδο που ξέσπασε η πανδημία και έπειτα με τη μείωση της κίνησης των κατοίκων, τα ζώα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και σε κατοικημένες περιοχές, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν διστάζουν να εισβάλουν ακόμα και σε αυλές σπιτιών προκειμένου να βρουν φαγητό.

Παράλληλα και οι μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου 2021 που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή ολόκληρων εκτάσεων χλωρίδας με τα ζώα να προσπαθούν να βρουν φαγητό όπου μπορούν.

«Κυκλοφορούν νύχτα κατά κοπάδια και δεν αφήνουν τίποτε όρθιο. Από ότι φαίνεται οι καλλιέργειες δεν έχουν μέλλον. Όσο παραμένουν τα αγριογούρουνα ανενόχλητα σε λίγο η κατάσταση θα πάρει επικίνδυνες διαστάσεις ακόμη και για τους ανθρώπους και ιδιαίτερα με τα χιόνια, που δεν θα βρίσκουν τροφή», είχε πει παλαιότερα πολίτης της Εύβοιας στο evima.gr
Έτσι, με την επέλαση αγριογούρουνων σε περιβόλια να είναι πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο οι αγρότες κάνουν έκκληση για βοήθεια από την πολιτεία, για να μπορέσουν να προστατέψουν τις καλλιέργειές τους που αποτελούν για πολλούς τον μοναδικό τρόπο βιοπορισμού.

Τι πρέπει να κάνουμε αν βρεθεί στο δρόμο μας αγριογούρουνο

Λόγω της συχνής παρουσίας των ζώων σε δρόμους του νησιού που κινούνται και άνθρωποι είναι αρκετά σημαντικό να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε αν δούμε κάποιο αγριογούρουνο.

-Μένουμε ήρεμοι και απομακρυνόμαστε αργά-αργά από το ζώο, χωρίς να τρέξουμε!

-Δεν προσεγγίζουμε και δεν ταΐζουμε το ζώο και τα μικρά του.

-Διατηρούμε ασφαλή απόσταση και δεν προκαλούμε το ζώο σε καμία περίπτωση.

-Δεν το φωτογραφίζουμε με φλας.

-Εάν παρατηρήσουμε ότι είναι ενήλικα ζώα με νεαρά χοιρίδια, προσέχουμε πιο πολύ τις κινήσεις μας γιατί αν φοβηθούν τα ενήλικα θα υπερασπιστούν τα νεαρά τους κάνοντας επίθεση σε εμάς.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr