Εύβοια: Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι – Σφάζουν τα ζώα για να μειώσουν το κόστος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια: Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι – Σφάζουν τα ζώα για να μειώσουν το κόστος

Δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής οι κτηνοτρόφοι της Εύβοιας με την ακρίβεια που μαστίζει την αγορά
Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι στην Εύβοια καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κρίση που μαστίζει και τον δικό τους κλάδο.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν κτηνοτρόφοι στο evima, βρίσκονται στα όρια τους, καθώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα σε ενέργεια και πρώτες ύλες. Όσο βαθαίνει η κρίση, έχουν ως μόνη λύση την μείωση των κοπαδιών τους, διότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα.
Είναι χαρακτηριστικό πως αρκετοί κτηνοτρόφοι στην Εύβοια από πέρυσι έως φέτος έχουν μειώσει τα κοπάδια τους περίπου στο 30%.

Μάλιστα ο κτηνοτροφικός κλάδος προχώρησε σε σύσκεψη στη Λάρισα, στην οποία επισημάνθηκε ο μεγάλος κίνδυνος που υπάρχει να κλείσουν κτηνοτροφικές μονάδες, καθώς τα προβλήματα παραμένουν άλυτα.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι εξελίξεις στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος, ενώ οι επαγγελματίες επισημαίνουν ότι έτσι όπως προχωράνε τα πράγματα και με τις τιμές που δίνουν οι τυροκομικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Ο σύλλογος των κτηνοτρόφων ζητάει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά με τα εξής αιτήματα:

  • Διπλασιασμό του κονδυλίου των 90 εκ. ευρώ για την αποζημίωση των ζωοτροφών και να δοθεί άμεσα.
  • Μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά τρόφιμα από το 13% στο 6%.
  • Θέσπιση αγροτικού πετρελαίου.
  • Χρηματοδότηση στους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών.
  • Να μην ενταχθεί η φέτα στο καλάθι του σούπερ μάρκετ. Λόγω του ΠΟΠ και της δυναμικής που έχει στις εξαγωγές.
  • Να σταματήσουν άμεσα οι διαταγές πληρωμών οι κατασχέσεις στάβλων και κατοικιών των κτηνοτρόφων από τα funds που διαχειρίζονται παλιά δάνεια και τις τράπεζες. Να θεσπιστεί το ακατάσχετο πρώτης κατοικίας και στάβλων και να ξεμπλοκάρουν οι λογαριασμοί που έχουν δεσμευθεί.
  • Μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η μη έγκυρη λήψη των προτεινόμενων μέτρων θα μας αναγκάσει να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις πανελλαδικά», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr