Εξάρθρωση σπείρας που εξαπατούσε ηλικιωμένους με «μπάζα» πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξάρθρωση σπείρας που εξαπατούσε ηλικιωμένους με «μπάζα» πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ

Στην εξάρθρωση σπείρας που διέπραξε πάνω από 113 απάτες κι απόπειρες εις βάρος ηλικιωμένων εξάρθρωσαν οι Αρχές.

Συνολικά, εξιχνιάσθηκαν 113 περιπτώσεις απατών, κλοπών και ληστειών με τη λεία που αποκόμισαν οι εμπλεκόμενοι εγκληματίες να ξεπερνά το 1.360.000 ευρώ.

Οι Αρχές, κατάσχεσαν μεταξύ άλλων, πλήθος χρυσών κοσμημάτων, πλήθος ρολογιών, κυνηγετικά όπλα, περίστροφο, αυτοκίνητα, διάφορα αντικείμενα αλλοίωσης χαρακτηριστικών και είδη ρουχισμού σχετιζόμενων με τις κλοπές, καθώς και το χρηματικό ποσό των 44.880 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 12 μέλη της οργάνωσης σε Ζεφύρι κι Αχαρνές και 4 μέλη της στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 11 μέλη, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.

Το κύκλωμα των εγκληματιών εκτεινόταν σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τα θύματά τους να προέρχονται από Αττική, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Άρτα, Κόρινθο, Χαλκίδα, Πύργο, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης και Αίγιο.

Συγκεκριμένα, από τα μέσα του 2021, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, έχουν διαπράξει:

50 περιπτώσεις απάτης,
16 περιπτώσεις κλοπής,
1 περίπτωση ληστείας,
16 περιπτώσεις απάτης και κλοπής,
1 περίπτωση απάτης και ληστείας,
1 περίπτωση απόπειρας απάτης και κλοπής και
26 περιπτώσεις απόπειρας απάτης, με λεία που ξεπερνά το χρηματικό ποσό των 1.360.000 €.
Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε -14- οικίες και -4- ενεχυροδανειστήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

44.880 ευρώ,
πλήθος χρυσών κοσμημάτων και ρολογιών,
15 αυτοκίνητα,
2 κυνηγετικά όπλα,
περίστροφο,
74 φυσίγγια,
κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM και
πλήθος ειδών ρουχισμού σχετιζόμενων με τις κλοπές και διάφορα αντικείμενα αλλοίωσης χαρακτηριστικών (περούκες-κοτσίδες-καπέλα).

Ωστόσο απο την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι η δράση των κατηγορούμενων είναι πολυετής και είχε ξεκινήσει από το 2006.

Πρόκειται για συγγενείς στην πλειονότητά τους, αλλά και φίλους, οι οποίοι είναι άπαντες άεργοι…

Το modus operandi της εγκληματικής οργάνωσης

Ως προς τον τρόπο δράσης που χρησιμοποιούσαν στην εγκληματική τους δράση, προέκυψε ότι αφού προσέγγιζαν στο δρόμο ηλικιωμένους και κυρίως γυναίκες, παρουσιάζονταν κυρίως ως λογιστές αλλά και ως φιλικά πρόσωπα ή απεσταλμένοι συγγενών τους και τους έπειθαν να τους παραδώσουν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα, τα οποία κατά περίπτωση παραλάμβαναν από τις οικίες τους ή από τραπεζικά καταστήματα, όπου τους μετέφεραν.

Για να είναι πιστευτοί είχαν περιποιημένη εξωτερική εμφάνιση και ιδιαίτερα ευγενική συμπεριφορά, ενώ για να κάμψουν την όποια αμφιβολία προσποιούνταν ότι μιλούσαν τηλεφωνικά με οικείο πρόσωπο του θύματος. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις έδιναν το τηλέφωνο στο θύμα, προκειμένου να συνομιλήσει με τον υποτιθέμενο οικείο του, το ρόλο του οποίου όμως αναλάμβανε ένας από τους συνεργούς.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ζητούσαν να τους παρουσιάσουν χρυσαφικά και κοσμήματα με το πρόσχημα της φωτογράφισης αυτών, ωστόσο στη συνέχεια απομάκρυναν τα θύματά τους από το χώρο, τους αποσπούσαν την προσοχή και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί αφαιρούσαν τα χρυσαφικά.

Σε περίπτωση που οι παθόντες εξέφραζαν αμφιβολίες ή ήταν επιφυλακτικοί, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δε δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν σωματική βία σε βάρος τους.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr