Εξόδιος Ακολουθία Καθηγουμένης Ιεράς Μονής Αγίου Χαραλάμπους – Λευκών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξόδιος Ακολουθία Καθηγουμένης Ιεράς Μονής Αγίου Χαραλάμπους – Λευκών

Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου το πρωί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Χαραλάμπους Λευκών Αυλωναρίου τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ενώπιον του σκηνώματος της Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Ευπραξίας Μοναχής προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ πλαισιούμενος απο τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα τον Πνευματικό της Ιεράς Μονής Πρωτοπρ Παύλο Κουντούρη εφημέριο ενορίας Παρθενίου Αλιβεριου καθώς και την συμμετοχή πολλών ιερέων απο ώμορες ενορίες της επαρχίας Αλιβεριου της Κύμης και του Διακόνου Στυλιανού Πεταχτή.

Το εσπέρας της ιδίας ημέρας τελέστηκε κατα το ορισθέν τυπικό η εξόδιος εις μοναχούς ακολουθία της Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής στην οποία και προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ συμμετέχοντος του εκ Στύρων καταγόμενου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου Πανοσ Αρχιμ Νικοδήμου Πόγκα του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Πρωτοπρ Ελευθερίου Σταμπέλου του Πνευματικού της Ιεράς Μονής Πρωτοπρ Παύλου Κουντούρη του Πανοσ Αρχιμ Νικοδήμου Γιαννακόπουλου Γέροντος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κύμης και Καθηγουμένου Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καρυών – Αχλαδερής του Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Τσιμόγιαννη Προϊστάμενο Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αλιβερίου επίσης συμμετείχαν χορεία πολλών ιερέων από ώμορες ενορίας της επαρχίας Αλιβερίου – Κύμης την Αθήνα και την Χαλκίδα καθώς και μοναστικές αδελφότητες απο τις Ιερές Μονές Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κύμης Αγίου Αντωνίου Αχλαδερής Τιμίου Προδρόμου Καρυών – Αχλαδερής ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Κώτσαρης και πλήθος πιστών που συνέρευσαν στην ιερά μονή για το ύστατο χαίρε στην Καθηγουμένη η οποία ήτο σεβάσμια φιλακόλουθη ιεροπρεπής με πολλά ποικίλα χαρίσματα φιλόξενη σε όλους τους προσκυνητές που επισκέπτονταν καθημερινώς την ιερά μονή.

Μετά του πέρατος της εξοδίου ακολουθίας ομίλησε στον επικήδειο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ με πλήρη αναφορά στην σημασία του ονόματος της Ευπραξίας το οποίο σημαίνει καλή πράξη και αντοποκρίθηκε πλήρως στο όνομα αυτό ώστε με το όνομα αυτό να έχει την χάρη και το αποτέλεσμα.

Αναφέρθηκε στην πορεία της ζωής της η οποία ήταν πλήρης ημερών με κατάρτηση πνευματική και επιστημονική ακόμα επεδώθηκε νωρίς στην ζωή της στην εκπαίδευση και άφησε μετάμελο όπως και εργάστηκαν με την αείμνηστη Ευφροσύνη στην Βόρεια Ελλάδα υπό σκληρές συνθήκες με αποτέλεσμα να αφήσουν εποχή με τους μαθητές τους μεγάλοι πλέον τώρα να ήρχοντο εις την Ιερά Μονή αυτή όπου εγκατεστάθει η αδελφότητα για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους και να διακηρύξουν την προσφορά των διδασκαλισών τότε νεαρών εις την σταδιοδρομία τους και την μόρφωση τους.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ανάφερε ότι αφήνουμε την ιδιωτική και πάμε στην πνευματική ζωή της Ευπραξίας και της Ευφροσύνης οι οποίες εγκατέλειψαν τα εγκόσμια και ενετάχθηκαν εις την Ιερά Μονή της Πάτμου και εκεί ασφαλώς καθοδηγούμενες από τον ήδη Άγιο ανακυρυχθέντα Όσιο Αμφιλόχιο Μακρή και με την καθοδήγηση του το αποτέλεσμα ήταν η μοναχική κατάρτιση τους όπου στην συνέχεια ήρθαν στην ιερά μονή.

Επιτέλεσαν το έργο τους ως μοναχές αλλά και ως Ηγουμένη απόλυτα με σεβασμό εκτίμηση και ευλάβεια εις τον Επίσκοπο με υπευθυνότητα και προσπάθεια για την καλιέργεια την πνευματική των αδελφών και προσφορά υλική φιλανθρωπική και πνευματική σε όλους όσους προσήρχοντο στο μονστήρι.

Η Ευπραξία ήτο κατηρτισμένη πνευματικά και παιδαγωγικά εδέχεντο τους πάντες με σοβαρότητα με ευλάβεια και με ένα χαμόγελο που δημιουργούσε μία εντύπωση που προσέλκυε τους πιστούς με την φιλόξενη υποδοχή της.

Ήλθε η ώρα κατα την οποίαν ο θεός έκρινε για την Ευπραξία να αφιερώσει και εκείνη το κοινό του βίου της χρέος με τις ημέρες της δοκιμασίας της ασθένειας της καρδίας της η οποία ήτο ήρεμη ήσυχη χαμογελαστή παρ’ όλο που υπέφερε και πονούσε υπέμεινε της τελευταίας της πνοής το θέλημα του Θεού και του Αγίου Χαραλάμπους χωρίς καμία ανησυχία παρέδωσε το πνεύμα της.

Τελειώνοντας τον επικήδειο λόγο ο Σεβασμιώτατος τόνισε για τον βίο της Ευπραξίας η οποία επιτέλεσε ένα έργο μεγάλο και θα παραμείνει η Ευπραξία της οποίας πλήρως ανταποκριθηκε του ονόματος της το οποίο εδικαίωσε και εμείς θα την ενθυμούμαστε για την μορφή και το έργο της το οποίο ήταν πλήρης εργο καλό έργο αυτό το πραγματοποίησε με την ζωή της και μας το αφήνει μία διαθήκη που θα προσφέρουμε το άνθος στον τάφο της και θα διαβάζουμε Ευπραξία Μοναχή πλήρης καλών έργων που με την ευχή της θα αποκτήσουμε και εμείς.

Αιωνία σου η Μνήμη Αξιομακαριστος κα αείμνηστη αδελφή ημών.

Ακολούθησε η ταφή της Καθηγουμένης εντός του περίβολου της ιεράς μονής δίπλα απο την προκάτοχον την αοίδιμο Καθηγουμένη Εφροσύνη ακολούθως παρετέθει μοναστηριακό κέρασμα σε όλους τους πιστούς για την ανάπαυση της μακαριστής Καθηγουμένης.

Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης. Κωνσταντίνος Ρουμελιώτης. Αναστάσιος Ρέτσας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr