Φωτιά Εύβοια: Δραματική κατάσταση – Στους 631 οι διασωθέντες – Μάχη να μην φτάσουν στο Μαντούδι οι φλόγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά Εύβοια: Δραματική κατάσταση – Στους 631 οι διασωθέντες – Μάχη να μην φτάσουν στο Μαντούδι οι φλόγες

Στους 631 οι διασωθέντες, από τα μεσάνυχτα έως αυτήν την ώρα - Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του Λιμενικού και ιδιωτών για την απομάκρυνση εγκλωβισμένων πολιτών από παραλίες της Εύβοιας, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Συνολικά, σύμφωνα με το Λιμενικό, έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 631 πολίτες, από χθες τα μεσάνυχτα έως αυτήν την ώρα.

Μόνο από την Αγία Άννα και το Ψαροπούλι απομακρύνθηκαν 440 πολίτες, ενώ από άλλες βορειότερες παραλίες της περιοχής απομακρύνθηκαν 191 άνθρωποι.

Δήμαρχος Ιστιαίας: Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Είμαι στο μέτωπο τις τελευταίες δύο ημέρες, γιατί υπήρχε φόβος πως θα περάσει στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού. Οι άνεμοι έφεραν τη φωτιά προς τα ορεινά χωριά του Δήμου», είπε ο Δήμαρχος Γιάννης Κοντζιάς.

Εκκενώθηκαν τα χωριά Κοκκινομηλιά, Κρυονερίτης, Μηλιές, Τσαπουρνιά και Βασιλικά. Η φωτιά έχει ένα μέτωπο που καταλαμβάνει τα νότια σύνορα του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού.

Πρόκειται για προληπτική εκκένωση, καθώς υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι και παιδιά.

Οι κάτοικοι σε αυτά τα μέρη είναι συνηθισμένοι στις φωτιές, αλλά όχι σε κάτι έντονο.

Αυτή τη στιγμή ο άνεμος γύρισε στα δυτικά και «σπρώχνει» τη φωτιά προς το Αιγαίο.

«Έχουμε δει πολύ μεγάλες πυρκαγιές. Η πυρκαγιά του 1977 θεωρείται από τους παλιούς η μεγαλύτερη που πέρασε ποτέ από την Εύβοια», δήλωσε.

Απεγκλωβίστηκαν παιδιά

Ανάμεσά τους βρίσκονταν και παιδιά σύμφωνα με τον κ. Κοκκάλα. «Ήταν ταραγμένοι καθώς όλο αυτό γινόταν σε συνθήκες σκότους. Μέχρι να πάμε να τους καθησυχάσουμε ήταν ταραγμένοι. Υπήρχαν όμως και άτομα που δεν ήθελαν να επιβιβαστούν στα σκάφη αλλά τελικά τα πείσαμε» περιέγραψε στο MEGA.

Παράλληλα μετά τη μάχη που δόθηκε μέχρι τις 02:30 τα ξημερώματα στην Κεραμειά, οι αρχές αναγκάστηκαν να εκκενώσουν και το χωριό Στροφυλιά, ενώ όπως είναι γνωστό είχαν προγραμματίσει νωρίτερα την εκκένωση της Αγίας Άννας.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα είδαν ότι οι άνεμοι εξωθούσαν τις φλόγες ανατολικά, ενώ συγχρόνως έδωσαν μάχη για να μπορέσουν να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα από τις Κεχριές προς την Αγία Άννα.

Την ίδια ώρα στο δυτικό μέτωπο που είναι εκείνο το οποίο καίει παρθένο δάσος ανεξέλεγκτα οι οποιεσδήποτε ζώνες δεν μπόρεσαν να αντισταθούν και ήδη ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς πήρε την απόφαση και προχωρά στην εκκένωση της Κοκκινομηλιάς την ώρα που οι φλόγες είχαν μία απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από το χωριό.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr