Φωτιά στα Βίλια: Καίει για τέταρτη ημέρα – Εκκενώνονται προληπτικά οικισμοί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στα Βίλια: Καίει για τέταρτη ημέρα – Εκκενώνονται προληπτικά οικισμοί

Ολονύχτια μάχη με την φωτιά στα Βίλια, έδωσαν περισσότεροι από 400 πυροσβέστες. Η πύρινη κόλαση συνεχίζεται, όλες οι ελπίδες στα εναέρια μέσα, που έπεσαν στη μάχη με το πρώτο φώς της ημέρας. Πού υπάρχουν ενεργά μέτωπα, η ανακοίνωση της πυροσβεστικής.

Η πύρινη λαίλαπα στα Βίλια συνεχίζεται, και καίει πια για τέσσερις ημέρες. Όλες οι ελπίδες στα εναέρια μέσα τα οποία ξεκίνησαν να κάνουν ρύψεις και στην αλλαγή του καιρού.

Το θετικό είναι ότι αυτήν την ώρα δεν φυσάει ενώ αναμένεται ότι οι άνεμοι που επίσης δεν θα είναι ισχυροί θα γυρίσουν σε βορειοανατολική κατεύθυνση γεγονός που σημαίνει ότι θα στρέψουν την πυρκαγιά προς τα καμένα.

Εκκενώνονται προληπτικά οικισμοί

Πριν από λίγα λεπτά δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού Πανόραμα (πρώην οικισμός Τιτάν), χωρίς όμως να έχει σταλεί μήνυμα από το 112.

Επιπλέον, εκκενώνονται προληπτικά οι οικισμοί Καραούλι και Αγία Σωτήρα.

Στο γήπεδο του Μανδραϊκού μεταφέρονται τα πυρόπληκτα ζώα.

Τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν ήδη να επιχειρούν στην περιοχή, μεταξύ αυτών και το Beriev.

«Όταν τρεις μέρες καίγεται το βουνό με μηδέν αέρα, τώρα με τους άνεμους θα καούν τα πάντα», είπε κάτοικος της περιοχής, ο οποίος θα μετακινηθεί προς Ελευσίνα.

«Οι κάτοικοι δεν θα φύγουν από τα σπίτια τους, θα μείνουν να τα σώσουν», συμπλήρωσε. Ο ίδιος θα παραμείνει για να σώσει την περιουσία του, αλλά αν τα πράγματα δυσκολέψουν θα απομακρυνθεί.

Όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης, εθελοντές, οι Πολωνοί πυροσβέστες, με την συνδρομή του στρατού καθώς και υδροφόρων και μηχανημάτων της Περιφέρειας επιχειρούν συνεχώς ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν και τα εναέρια μέσα.

Οι δυνάμεις που είχαν δημιουργήσει «τείχος» γύρω από το χωριό των Βιλίων κατάφεραν το απόγευμα να αποτρέψουν την πυρκαγιά να φθάσει στα σπίτια ωστόσο είναι σε εξέλιξη με διάσπαρτες εστίες και ο κίνδυνος να ξανά φτάσει στο χωρίο είναι μεγάλος.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για την φωτιά στα Βίλια

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης σε διάφορες πυρκαγιές στην Επικράτεια. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Αναλυτικά:

  • Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη 16η Αυγούστου 2021, σε δασική έκταση, στη Λαυρεωτική είναι οριοθετημένη και παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκταση της. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.
  • Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη 16η Αυγούστου 2021, σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 5 Ε/Π και 5 Α/Φ (συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200). Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Πού είναι τα κύρια μέτωπα

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος έκανε λόγο για ένα πολύ δύσκολο ξημέρωμα στην ευρύτερη περιοχή στα Βίλια. Σημείωσε ότι αυτή την ώρα στα Βίλια δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν κινδυνεύει ο οικισμός.

«Έχουμε το πρόβλημα με τη φωτιά στο Καραούλι, στον Άγιο Χαράλαμπο αριστερά της Αγ. Σωτήρας και στους οικισμούς στη Θέα, στο Παλαιοχώρι, στο Πανόραμα και Παλαιοκούνδουρα».

«Μέχρι τη 01.30 τα ξημερώματα περίπου, στα Βίλια, καιγόταν μια αποθήκη, ένα μικρό αγροτικό σπίτι. Η φωτιά μετά πήδησε πάνω από τον κεντρικό δρόμο, προς το όρος Πατέρα αλλά αναχαιτίστηκε. Οι μικρές εστίες της φωτιάς τέθηκαν υπό έλεγχο», είπε.

«Στην ευρύτερη περιοχή των Βιλίων υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις που όμως αντιμετωπίζονται». Για το ενδεχόμενο η φωτιά να πάει προς Οινόη, ο κ. Κόκκαλης είπε πως εξαρτάται από τη κατεύθυνση των ανέμων. Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως η φωτιά οδεύει προς τα καμένα. Η φωτιά πηγαίνει προς τα πίσω μεν, αλλά υπάρχουν οικισμοί».

Οι κάτοικοι ξαγρύπνησαν σε δρόμους και αυτοκίνητα

Αγωνιώδης ήταν η νύχτα για τους κατοίκους των Βιλίων, οι οποίοι πέρασαν το βράδυ ξάγρυπνοι στους δρόμους και τα αυτοκίνητά τους.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr