Φωτιά στην Εύβοια: Άλλη μια νύχτα «κόλασης» στο νησί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στην Εύβοια: Άλλη μια νύχτα «κόλασης» στο νησί

Ο πύρινος εφιάλτης συνεχίζει να κατατρώει την βόρεια Εύβοια, όπου σημειώνονται νέες αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά έχει πάρει και πάλι διαστάσεις και καίει στην περιοχή από Γαλατσώνα προς Αβγαριά απειλώντας τα χωριά Γαλατσώνα, Αβγαριά, και Ασμίνι. Το απόγευμα δόθηκε μέσω του 112 εντολή εκκένωσης της Αβγαριάς προς Ιστιαία για λόγους ασφαλείας. Οι φλόγες μαίνονται και στις Καματριάδες. H φωτιά παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να την περιορίσουν ώστε να μην περάσει στην απέναντι πλευρά, και ξεφύγει προς Ιστιαία,περιμετρικά της οποίας σε απόσταση 5 χλμ. έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες.

Γραμμή άμυνας απο πυροσβέστες, κατοίκους και εθελοντές

Είναι μια γραμμή άμυνας στις Καματριάδες, στα πέντε χιλιόμετρα, την κρατάμε εδώ και δυο μέρες με τα πυροσβεστικά, τα χωματουργικά μηχανήματα και τους κατοίκους, είπε στην ΕΡΤ φανερά καταβεβλημένος από την πολυήμερη μάχη ο κ. Ιωάννης Κοτζιάς δήμαρχος Ιστιαίας, επαναλαμβάνοντας ότι εάν τα εναέρια μέσα ήταν εκεί που έπρεπε από την Τετάρτη «δεν θα το ζούσαμε αυτό, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να λύσουμε το πρόβλημα» και εκτίμησε ότι τα καμένα στρέματα μόνο σε αυτό τον δήμο μπορεί να φτάνουν και τις 200.000.

Ο ίδιος δήλωσε συγκινημένος από τις προσπάθειες των νεαρών εθελοντών που ήρθαν από άλλες πόλεις στον τόπο καταγωγής τους να βοηθήσουν. Ένας απο αυτούς και ο νέος μπασκετμπολίστας της ΑΕΚ, Νίκος Παππάς, βρέθηκε στους Καματριάδες προκειμένου να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς.

Ανθρώπινες αλυσίδες κατάσβεσης προσπαθούν να κρατήσουν το μέτωπο της φωτιάς. Πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές κόβουν δέντρα και με χωματουργικά μηχανήματα φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες προσπαθώντας να συγκρατήσουν το μέτωπο, το οποίο αν ξεφύγει προς τον Ευβοϊκό θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό και τα Ήλια.

Με κάθε ελάχιστη ριπή αέρα αναζωπυρώνεται η φωτιά με πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους με γεωργικά μηχανήματα και με κάθε τρόπο να προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της στο υπόλοιπο δάσος. Από χθες έφτασαν εκεί και επιχειρούν 34 Σέρβοι πυροσβέστες με 14 οχήματα.

«Γίνεται υπερπροσπάθεια, έχουμε βυτία, έχουμε μηχανήματα, κάνουμε ό,τι μπορούμε με την ψυχή και την καρδιά μας. Παλεύουμε για να είμαστε όρθιοι αύριο» λέει κάτοικος. «Είμαστε 7 μέρες εδώ έχουμε σχηματίσει κλιμάκια μόνοι μας» λέει ένας άλλος. Συνεχής και η ροή των εθελοντών που έρχονται με νερό και τρόφιμα να βοηθήσουν.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr