Γιώργος Μαρινος: Ερώτηση του βουλευτή Ευβοίας για την λειτουργία των καλλιτεχνικών και μουσικών σχολείων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιώργος Μαρινος: Ερώτηση του βουλευτή Ευβοίας για την λειτουργία των καλλιτεχνικών και μουσικών σχολείων

Με ερώτηση στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ φέρνουν το θέμα της λειτουργίας των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων της χώρας

Με  βάση  το από  1/4/2022 Δελτίο Τύπου – Υπόμνημα της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων, τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία τους.

Όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου – Υπόμνημα, «η πρόσληψη των καθηγητών χορού και κινηματογράφου γίνεται με χαρακτηριστική καθυστέρηση και στερεί από παιδιά τα οποία αγωνίστηκαν και διαγωνίστηκαν για την εισαγωγή τους στα καλλιτεχνικά σχολεία το δικαίωμά τους να παρακολουθήσουν το μάθημα για το οποίο επιλέχθηκαν». «Είναι χαρακτηριστικό πως τα καλλιτεχνικά σχολεία είναι τα μόνα σχολεία στην Ελλάδα στα οποία τα 2/3 των μαθητών δεν κάνουν μάθημα τις μισές διδακτικές ώρες κάθε μέρα για το μισό σχολικό έτος».

Σε σχέση με τα θέματα των κτηριακών υποδομών αναφέρεται πως «είναι εκτεταμένο το φαινόμενο της στέγασης μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων σε ακατάλληλες υποδομές, η συστέγαση με άλλα σχολεία, η λειτουργία τμημάτων σε container, η λειτουργία κατευθύνσεων και συνόλων σε διαδρόμους ή ακόμα και κάτω από σκάλες, η μεταστέγαση σχολείων σε νέες δομές, εξίσου ανεπαρκείς και ακατάλληλες (Καλλιτεχνικό Αθήνας, Μουσικό Μυτιλήνης)». Τονίζεται πως η μετακίνηση των μαθητών εν μέσω πανδημίας γίνεται με ιδιωτικά πούλμαν τα οποία έχουν 100% πληρότητα, χωρίς συνοδούς, αλλά και με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στις επαρχιακές πόλεις. Οι γονείς διεκδικούν την κατάργηση των χιλιομετρικών αποστάσεων όπως αυτές προβλέπονται από την ΚΥΑ 24001/2013-ΦΕΚ 1449 Β/14-6-2013 και την δημιουργία ενιαίου φορέα για τις μετακινήσεις ο οποίος θα έχει στην αρμοδιότητά του και την μετακίνηση των μαθητών στις περιπτώσεις σχολικών και εκπαιδευτικών εκδρομών.

Η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων επανέρχεται στο ζήτημα της «απονομής κατατακτηρίων εγγράφων στους αποφοίτους, ώστε να αναγνωρίζεται υποχρεωτικά το επίπεδο των μουσικών και καλλιτεχνικών σπουδών τους», αλλά και στο αίτημα για την «διεξαγωγή εξετάσεων για την απόκτηση πτυχίων στα αντικείμενα της Αρμονίας, της Βυζαντινής Μουσικής και των Ελληνικών παραδοσιακών οργάνων», κάτι το οποίο «προβλέπεται από την Υπουργική Απόφαση Αριθ. Γ2/3375/30-06-1999 (ΦΕΚ1505/Β’/22-07-1999) για τα μουσικά σχολεία και έχει εφαρμοστεί μόνο μία φορά μέχρι και σήμερα». Επίσης, οι γονείς ζητούν «να δοθεί λύση στο πρόβλημα το οποίο προκύπτει στα μουσικά σχολεία εξαιτίας αλλαγών που επήλθαν μετά και την δημοσιοποίηση – εν μέσω πανδημίας και πάλι –  του ΦΕΚ 878/2021». Στο Δελτίο Τύπου με ημερομηνία 5/4/2022 επαναλαμβάνεται το αίτημα για την παροχή δωρεάν βιβλίων και εξοπλισμού στους μαθητές των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει ώστε:

– Να προσλαμβάνονται έγκαιρα οι εκπαιδευτικοί χορού και κινηματογράφου στα καλλιτεχνικά σχολεία και οι εκπαιδευτικοί των λοιπών ειδικοτήτων στα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία από την έναρξη του σχολικού έτους,

–  Να καλύπτονται οι δαπάνες για την αγορά των μουσικών βιβλίων,

–   Να παρέχεται δωρεάν ο απαιτούμενος εξοπλισμός στους μαθητές,

–  Να γίνονται οι μεταφορές με ασφάλεια και χωρίς χιλιομετρικούς περιορισμούς

–  Να λυθεί το πρόβλημα των κτηριακών υποδομών,

–  Να διενεργηθούν εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίων για τους αποφοίτους (Υπουργική Απόφαση Αριθ. Γ2/3375/30-06-1999),

– Να απονέμονται κατατακτήρια έγγραφα στους αποφοίτους των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων των οποίων η αναγνώριση θα είναι υποχρεωτική,

–  Να λυθεί το πρόβλημα το οποίο προκύπτει στα μουσικά σχολεία εξαιτίας των αλλαγών που επήλθαν μετά και την δημοσιοποίηση του ΦΕΚ 878/2021.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr