Γιώργος Μαρίνος: Κατάργηση της διετούς υποχρεωτικής παραμονής των διορισμένων εκπαιδευτικών στον τόπο διορισμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιώργος Μαρίνος: Κατάργηση της διετούς υποχρεωτικής παραμονής των διορισμένων εκπαιδευτικών στον τόπο διορισμού

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας έθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ σχετικά με την υποχρεωτική διετή παραμονή

Στη Βουλή έφεραν το θέμα της υποχρεωτικής διετούς παραμονής νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στον τόπο διορισμού βουλευτές του ΚΚΕ, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Ευβοίας, Γιώργος Μαρίνος.

Με ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, ζητούν την κατάργηση της εν λόγω υποχρεωτικότητας και την δυνατότητα αίτησης για μετάθεση από τη φετινή σχολική χρονιά.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας διετούς παραμονής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στον τόπο διορισμού

Με το άρθρο 62 του Ν. 4589/2019 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το άρθρο 42 του Ν. 4722/2020 επί Κυβέρνησης Ν.Δ., οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί «υποχρεούνται να παραμείνουν στην περιοχή διορισμού τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο σχολικών ετών και οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή που επιφέρει μεταβολή της τοποθέτησης αυτής, όπως απόσπαση ή μετάθεση, βάση γενικής ή ειδικής διάταξης κατά το ως άνω χρονικό διάστημα, δεν επιτρέπεται».

Η παραπάνω διάταξη έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι διορίστηκαν το καλοκαίρι του 2021 και η περιοχή διορισμού τους βρίσκεται μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους, από την περιοχή ενδιαφέροντός τους. Τους στερεί τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για απόσπαση ή μετάθεση για δύο χρόνια, σε μια περίοδο που το κόστος διαβίωσης είναι τεράστιο, η ακρίβεια σε βασικά είδη συνεχίζεται και αυξάνεται και οι μετακινήσεις έχουν γίνει δυσβάσταχτες για τους όλους τους εργαζόμενους, πόσο μάλλον για τους εκπαιδευτικούς που μπορεί να εργάζονται σε παραπάνω από ένα σχολεία και μετακινούνται συνεχώς. Μάλιστα, όλοι αυτοί οι εκπαιδευτικοί, που περίμεναν και πάλεψαν για μόνιμη και σταθερή δουλειά για πάνω από 11 χρόνια, σαν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουν υπηρετήσει πολλές φορές μακριά από τις οικογένειές τους, έχουν γυρίσει όλη την Ελλάδα για να καλύψουν τα χιλιάδες κενά που υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια, τώρα χτυπιούνται για άλλη μία φορά αφού αναγκάζονται να παραμείνουν και για δεύτερο χρόνο στην περιοχή διορισμού.

Επίσης, είναι γνωστό σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα ότι χιλιάδες από αυτούς τους εκπαιδευτικούς αναγκάζονται να διατηρούν και να συντηρούν δύο κατοικίες, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, γεγονός που στις μέρες που διανύουμε αποτελεί ασήκωτο βάρος. Όπως χαρακτηριστικά λένε οι ίδιοι σε επιστολή τους προς το Υπουργείο, «το όνειρο μετατράπηκε σε εφιάλτης» και η συγκεκριμένη διάταξη τους εξουθενώνει, όταν μάλιστα κατά τη διάρκεια των διορισμών δε δόθηκαν ούτε καλύφθηκαν όλα τα οργανικά κενά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση ώστε:

– Να καταργηθεί η συγκεκριμένη διάταξη της υποχρεωτικής διετούς παραμονής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και η μετατροπή της σε έναν χρόνο.

– Να δοθεί από τη φετινή σχολική χρονιά η δυνατότητα στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς να κάνουν αίτηση για μετάθεση ή απόσπαση, αφού τον Ιούνιο θα έχουν υπηρετήσει την οργανική τους για ένα έτος.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Κανέλλη Λιάνα

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Μαρίνος Γιώργος

Παπαναστάσης Νίκος

Συντυχάκης Μανώλης

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr