Γιώργος Ζέρβας: Η ευθύνη μας απέναντι στην τρίτη ηλικία είναι μεγάλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιώργος Ζέρβας: Η ευθύνη μας απέναντι στην τρίτη ηλικία είναι μεγάλη

Τι αναφέρει ο γιατρός στο μήνυμα του για την τρίτη ηλικία

Για την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων ο γιατρός Γιώργος Ζέρβας έγραψε ένα ανθρώπινο και συγκινητικό μήνυμα.

«1 Οκτώβρη Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων
Η ευθύνη μας απέναντι στην τρίτη ηλικία είναι μεγάλη.Τους προσέχουμε,δεν τους ξεχνάμε και μέσω της δικής μας υπεύθυνης στάσης προστατεύουμε τη δίκη τους υγεία».

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.

Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν. Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και αυτό διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.
Η βαρηκοΐα είναι η τρίτη σε σειρά χρόνια πάθηση που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας με ένα μικρό μόνο ποσοστό δίνει έγκαιρη λύση στο πρόβλημα αυτό! Με τη γήρανση, η βαρηκοΐα γίνεται μία πάθηση που τη συναντάμε όλο και πιο συχνά, με επίσημες ιατρικές μελέτες να πιστοποιούν την αμεσότητα στην σχέση μεταξύ της απώλειας ακοής, της κατάθλιψης, της ψυχικής κόπωσης, της γνωστικής παρακμής και της άνοιας.

Η έγκαιρη ανίχνευσή της δεν μπορεί να την αποτρέψει, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση κάποιων συνεπειών της. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ένας στους έξι ενήλικες επηρεάζονται από τη βαρηκοΐα, ενώ στις ηλικίες άνω των 50 ετών η αναλογία γίνεται τέσσερις στους δέκα!  Τέλος, σε ηλικίες άνω των 70 ετών το ποσοστό ανεβαίνει στο 71%.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr