Γώγος: Η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί παντού – Μεγάλο πρόβλημα στα νησιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γώγος: Η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί παντού – Μεγάλο πρόβλημα στα νησιά

Είμαστε μακριά από τον έλεγχο της πανδημίας - Αυξημένος ο δείκτης θετικότητας στα νησιά

Στην ενημέρωση από το υπουργείο υγείας για την πανδημία του κορωνοϊού συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Φαίνεται ότι έχουμε μπει για τα καλά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε ανοίγοντας την εισήγησή του ο κ. Γώγος που τόνισε πως μόνο χθες, διαπιστώθηκαν 700.000 νέα κρούσματα και 10.000 θάνατοι.

Παρά την προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο, ως αυτή την ώρα, ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμέων ανέρχεται σήμερα σε 1,86 δις πολιτών. «Σε παγκόσμιο επίπεδο είμαστε μακριά από τον έλεγχο της πανδημίας» σημείωσε ο καθηγητής.

«Η επανεμφάνιση της λοίμωξης υπό τη μορφή του νέου κύματος έχει να κάνει κυρίως με τη μετάλλαξη Δέλτα» συνέχισε ο κ. Γώγος που σημείωσε πως φαίνεται πως «συμπτωματικά άτομα με πλήρη εμβολιασμό μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, για μικρότερη όμως διάρκεια, ενώ για ασυμπτωματικά εμβολιασμένα άτομα δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα». Ωστόσο, τόνισε πως εντελώς εκτεθειμένοι στη λοίμωξη με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτή, είναι οι ανεμβολίαστοι.

Ο κ. Γώγος τόνισε για μια ακόμη φορά πως η χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας, ιδιαίτερα της μάσκας είναι αναγκαία για την προφύλαξη και για τον έλεγχο της διασποράς.

Αναφερόμενος στη χώρα μας, ο καθηγητής είπε πως παρατηρείται συνεχής αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα. Αυτό φαίνεται και από τον δείκτη των εργαστηριακών ελέγχων που κυμαίνεται μεταξύ του 3% και 4%, όπως είπε.

Ο Χαράλαμπος Γώγος επεσήμανε επίσης πως σημαντικό είναι το πρόβλημα με τον δείκτη θετικότητας σε μια σειρά από νησιά, όπως τη Νάξο, την Πάρο, τη Μύκονο, τη Ρόδο και αλλού. Το τελευταίο 24ωρο για παράδειγμα, το νησί των ιπποτών κατέγραψε 100 νέα

Η πανδημία σε αυτή τη φάση παραμένει η νόσος των νέων, καθώς η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων ήταν την τελευταία εβδομάδα τα 29 έτη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή εμφανίζεται μια στροφή σε μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση νοσηλειών σε κλινικές Covid και ΜΕΘ.

Υπολογίζεται πως η αύξηση στις ΜΕΘ κυμαίνεται στο 29,44% το τελευταίο δεκαήμερο. Έτσι, σύμφωνα με την επιτροπή, η κάλυψη στις κλινικές Covid είναι 41% ανά την Ελλάδα, ενώ στις ΜΕΘ έχει φτάσει περίπου στο 60%. Ο κ. Γώγος επανέλαβε πως δυσκολία σε κλίνες ΜΕΘ υπάρχει στην Κρήτη όπου η κάλυψη φτάνει το 96,5%.

Ο καθηγητής σημείωσε πως υπάρχει μεν ένα ποσοστό εμβολιασμένων που νοσηλεύονται, είναι όμως η μεγάλη πλειοψηφία ανεμβολίαστοι, ενώ πολύ μικρότερο είναι το ποσοστό των διασωληνωμένων που έχουν εμβολιαστεί και ακόμη μικρότερο εκείνο όσων χάνουν τη ζωή τους.

«Παρότι τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ δραστικά, δεν είναι τέλεια και μπορούν να προκληθούν λοιμώξεις, συνήθως ήπιες και μεταξύ των εμβολιασμένων» είπε ο Χαράλαμπος Γώγος, απαντώντας σε νέες έρευνες που βλέπουν τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας.

Ο καθηγητής εκτιμά πως η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε πολλές χώρες, μπορεί να αποτελέσει οδηγό στην εκτεταμένη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και να οδηγήσει σε εμφάνιση νέων μεταλλάξεων.

Τέλος, ενθαρρυντικά φαίνονται τα νέα από την έρευνα για την αντιμετώπιση της Covid, καθώς φάρμακα βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών και σύντομα ελπίζουμε να είναι διαθέσιμα για χρήση.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Χαράλαμπος Γώγος ζήτησε από ανεμβολίαστους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είναι δηλαδή ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, να εμβολιαστούν καθώς αυτοί αποτελούν την πλειοψηφία των νοσηλειών σήμερα.

Επίσης, τόνισε πως αυτοί που επιστρέφουν οφείλουν να κάνουν πάντα το τεστ της επιστροφής, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα αποστασιοποίησης. Ο κ. Γώγος κάλεσε μάλιστα και τους υπεύθυνους να προβαίνουν στους αναγκαίους ελέγχους στα μέσα μεταφοράς.

Τέλος, ο κ. Γώγος, με την ιδιότητα του γιατρού, απηύθηνε έκκληση στους υγειονομικούς, να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Όπως είπε οφείλει να συγχαρεί ένα ποσοστό 90% αυτών που έχει εμβολιαστεί, όμως τόνισε πως τη σημασία του να είναι εμβολιασμένοι όλοι οι υγειονομικοί.

Έκκληση στους υγειονομικούς έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, να εμβολιαστούν έναντι της covid-19, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι ” το μικρό ποσοστό των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα το πράξει μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας” και ξεκαθαρίζοντας ότι για όσους δεν εμβολιαστούν ο νόμος θα εφαρμοστεί.

«Η Βουλή έχει νομοθετήσει σχετικά και σε μία ευνομούμενη Πολιτεία είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόσει το νόμο. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει όλα τα μέλη της και κυρίως τα πιο ευάλωτα. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με την πανδημία δεν επιτρέπει ούτε επαμφοτερίζουσες τάσεις , ούτε μισόλογα και ναι μεν αλλά , ούτε και αστερίσκους».

Ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία είναι εθνικά απαραίτητη για την δημόσια υγεία, κοινωνικά ευαίσθητη γιατί προτρέπει τους λίγους για να μην βλάψουν την συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας. Επιπλέον πρόκειται για μία μελετημένη ρύθμιση διότι προτάσσει τις κατηγορίες των εργαζομένων που έχουν άμεση σύνδεση με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr