H πόλη που έμεινε χωρίς νερό για 20 ημέρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H πόλη που έμεινε χωρίς νερό για 20 ημέρες

Φαίνεται ότι τελειώνει η ταλαιπωρία για χιλιάδες συμπολίτες μας που εδώ και 20 μέρες δεν είχαν καθαρό νερό

Δόθηκε το «πράσινο φως» για την υδροδότηση της πόλης της Ζακύνθου, αφού σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε η δημοτική αρχή, σε επικοινωνία που είχε ο Δήμαρχος Γιώργος Στασινόπουλος με την Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, ενημερώθηκε ότι στα δείγματα που στάλθηκαν σε πιστοποιημένο εργαστήριο στα Ιωάννινα, από μικροβιολογική άποψη, δεν ανιχνεύτηκαν ποσότητες μικροβίων και είναι κατάλληλα προς χρήση.

Φαίνεται ότι τελειώνει η ταλαιπωρία για χιλιάδες συμπολίτες μας που εδώ και 20 μέρες δεν είχαν καθαρό νερό από το δίκτυο και εξαρτιόνταν από τις διανομές που συντόνιζε ο Δήμος και η ΔΕΥΑΖ.

Πλέον, απομένει η επίσημη απάντηση της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως μέχρι σήμερα το μεσημέρι να έχει φτάσει στα γραφεία του Δήμου ή ίσως και νωρίτερα.

Η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΖ για τα αποτελέσματα, αναφέρει: «Τα αποτελέσματα επί των δειγμάτων νερού που έστειλε η ΔΕΥΑΖ σε πιστοποιημένο εργαστήριο είναι απαλλαγμένα από υδρογονάνθρακες. Ο Δήμος Ζακύνθου – ΔΕΥΑΖ περιμένει τα αποτελέσματα τα οποία έχουν δοθεί από την Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου ώστε να υδροδοτηθεί το δίκτυο.

Σε επικοινωνία που είχε ο Δήμαρχος Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλου με την Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου ενημερώθηκε ότι στα δείγματα που στάλθηκαν σε πιστοποιημένο εργαστήριο στα Ιωάννινα από μικροβιολογική άποψη δεν ανιχνεύτηκαν ποσότητες μικροβίων και είναι κατάλληλα προς χρήση ενώ αναμένεται και η επίσημη απάντηση.

Για τα δείγματα που ελήφθησαν τη Δευτέρα θα υπάρχει προφορική απάντηση αύριο και εφόσον αναφέρει πως δεν ανιχνεύτηκαν ποσότητες μικροβίων και είναι κατάλληλα προς χρήση θα δοθεί το πράσινο φως για την υδροδότηση του δικτύου. Τα όσα ακούγονται για ανάμειξη του νερού με λύματα διαψεύδονται από τις Υπηρεσίες της ΔΕΥΑΖ και της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου».

Το ατύχημα και η ταλαιπωρία των κατοίκων

Μετά από ένα ατύχημα σε αγωγό ύδρευσης, πετρέλαιο εισχώρησε στο δίκτυο του νησιού καθιστόντας ακατάλληλη την χρήση του με τους κατοίκους να περιμένουν να ολοκληρωθούν οι δειγματοληψίες ώστε να τους επιτραπεί να ανοίξουν τις βρύσες τους.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι πλύσεις του αγωγού για να καθαριστεί επαρκώς.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ, Διονύσης Τουρκάκης, μιλώντας στο imerazante.gr σημείωσε: «Αναμένουμε τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις για το θέμα του νερού. Συνεχίζονται οι πλύσεις. Συνεχίστηκε όλο το Σαββατοκύριακο η διαδικασία, δίνουμε νερό με υδροφόρες και περιμένουμε τα αποτελέσματα για να δούμε τι θα κάνουμε από εκεί και πέρα.

Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι μέχρι σήμερα, μπορεί να έχουμε αποτελέσματα. Περιμένουμε να δούμε αν υπάρχει πετρέλαιο στο δίκτυο. Αυτό είναι το βασικό. Είναι ένα πλήρες πακέτο αναλύσεων που αφορά και μικροβιολογικό έλεγχο και έλεγχο υδρογονανθράκων και θα ξέρουμε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο νερό του δικτύου».

Ο κ. Τουρκάκης τόνισε ότι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της εισροής πετρελαίου στο δίκτυο ύδρευσης είναι οι πλύσεις του δικτύου.

«Συνεχίζουμε τις πλύσεις. Αυτός είναι ο τρόπος αντιμετώπισης. Πρέπει να ξεπλυθεί ο υδρογονάνθρακας. Θα πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι να καθαρίσει, αν υπάρχει κάτι. Αυτό είναι σε συνάρτηση με τη ποσότητα πετρελαίου που υπάρχει. Αν μειώνεται η ποσότητα, σημαίνει ότι καθαρίζει, αν αυξάνεται, σημαίνει ότι έχουμε κάποια εισροή από αλλού. Μέχρι τώρα δεν έχουμε τέτοιο στοιχείο».

Ο κ. Τουρκάκης απάντησε και στα όσα ακούγονται και προτείνονται, σχετικά με την εισροή χρώματος στον αγωγό ύδρευσης για να διαπιστωθεί η παρουσία του πετρελαίου.

Όπως είπε ο ίδιος, η ΕΥΔΑΠ έχει δώσει οδηγίες για πλύσεις και αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης.

«Πώς θα ρίξουμε χρώμα σε αγωγό ύδρευσης που υδροδοτεί 5.000 σπίτια; Η διαδικασία είναι γνωστή και είναι αυτή που εφαρμόζουμε. Είναι η οδηγία που ακολουθεί και η ΕΥΔΑΠ και κάνουμε συνέχεια πλύσεις.

Γνωρίζαμε ότι για 10 μέρες τουλάχιστον θα κάνουμε πλύσεις και σε αυτό το στάδιο είμαστε. Περιμένουμε να δούμε πότε θα έρθει το κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι εδώ. Υπάρχει επαφή με την ΕΥΔΑΠ, δεν είναι όλα εύκολα. Δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο θέμα. Θα έρθουν συνολικά για το δίκτυο της πόλης».

Στο νησί, για 18η μέρα, φτάνουν βυτιοφόρα, υδροφόρες και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού ώστε να μοιράσουν μπουκάλια νερού.

Η Ζάκυνθος, όπως είναι λογικό, έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

DIKAIOLOGITIKA

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr