Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Καρύστου για τη γιορτή της γυναίκας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Καρύστου για τη γιορτή της γυναίκας

Η ανακοίνωση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Καρύστου

Η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στη μνήμη του ηρωικού αγώνα των εργατριών της Νέας Υόρκης το 1857, έχει καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση ως μέρα – σύμβολο για τους αγώνες των γυναικών ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης στην εργασία, στις κοινωνικές σχέσεις ή στην οικογένεια.

Η επικαιρότητα δυστυχώς για ακόμη μια φορά, μας φέρνει αντιμέτωπους με πολλές και σκληρές περιπτώσεις βίας και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων απαιτεί τη συντονισμένη και κοινή δράση της πολιτείας, των κοινωνικών φορέων, των ΜΜΕ και της αυτοδιοίκησης.

Όλοι μαζί δίπλα στην κάθε γυναίκα που χρειάζεται βοήθεια.

Όλοι μαζί κόντρα σε κάθε μορφή καταπίεσης και βίας!

Χρήσιμα στοιχεία για το δίκτυο των εθνικών δομών προστασίας:

Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων διαθέτει Δίκτυο Δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών, αποτελούμενο από:

Τα Συμβουλευτικά Κέντρα

α) 14 Συμβουλευτικά Κέντρα, τα οποία λειτουργούν από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ-ΝΠΙΔ, εποπτευόμενος φορέας υπό τη ΓΓΟΠΙΦ),

β) 27 Συμβουλευτικά Κέντρα, που λειτουργούν από αντίστοιχους Δήμους και

γ) 1 Συμβουλευτικό Κέντρο που εντάσσεται οργανικά στη Γενική Γραμματεία.

Τα Συμβουλευτικά Κέντρα στελεχώνονται από ειδικό επιστημονικό προσωπικό συμβούλων εξειδικευμένων στην προσέγγιση των γυναικών με την οπτική του φύλου. Παρέχουν στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά, δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης.

Τους Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών

α) 18 Ξενώνες λειτουργούν από αντίστοιχους Δήμους και

β) 2 από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).

Στους Ξενώνες φιλοξενούνται γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.

Την Τηλεφωνική γραμμή SOS 15900

Η γραμμή SOS 15900 απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας. Είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο, με αστική χρέωση. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί/ές επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας. Η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής SOS προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου και παρέχεται δωρεάν για κλήση από την vodafone και την wind ενώ χρεώνεται με μια αστική μονάδα για κλήση από την cosmote.

Κάθε γυναίκα που βιώνει περιστατικά βίας (έμφυλη ή ενδοοικογενειακή) μπορεί να καλέσει στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 ή να στείλει email στο : [email protected]

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr