Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε σελίδες με fake news κατά του εμβολίου – Έρευνα για απάτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε σελίδες με fake news κατά του εμβολίου – Έρευνα για απάτη

Τα πρώτα αποτελέσματα για τον εντοπισμό ιστοσελίδων και λογαριασμών στα social media, που διαδίδουν fake news κατά του εμβολιασμού, βρίσκονται στα χέρια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οι αστυνομικοί έχουν εντοπίσουν ήδη σελίδες που αναπαράγουν ψεύδη γύρω από τα εμβόλια και έχουν ταυτοποιήσει τους διαχειριστές τους.

Μάλιστα, η Αστυνομία ανακοίνωσε επίσημα ότι «ακολουθώντας την εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, η υπηρεσία μας εργάζεται εντατικά για τη διερεύνηση περιπτώσεων στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες παραβιάζουν τη νομοθεσία σχετικά με τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. Τα πορίσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο μπήκαν και σελίδες που δίνουν «συμβουλές» σε όσους θέλουν να προσφύγουν εναντίον στελεχών του κρατικού μηχανισμού, με στόχο να αποφύγουν τον εμβολιασμό και να διεκδικήσουν χρήματα.

Μία από τις σελίδες που διαδίδουν fake news είχε αναρτήσει ακόμα και λίστα με ποσά που μπορεί κάποιος να διεκδικήσει. Η Δικαιοσύνη αναμένεται να διερευνήσει κατά πόσο υπήρξαν κάποιοι που επιχείρησαν να επωφεληθούν ή επωφελήθηκαν ζητώντας αντίτιμο για τις «υπηρεσίες» τους.

Τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα διαβιβαστούν στη Δικαιοσύνη, ενώ την ερχόμενη Τρίτη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι στόχος του υπουργείου είναι να υπάρχει μόνιμα κλιμάκιο της Αστυνομίας που θα εντοπίσει τέτοιου είδους ιστοσελίδες και ομάδες στα social media.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr