Η εστίαση ήταν μόνο η αρχή – Τι και πότε θα ανοίξει στη συνέχεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η εστίαση ήταν μόνο η αρχή – Τι και πότε θα ανοίξει στη συνέχεια

Πρεμιέρα έκανε σήμερα Δευτέρα του Πάσχα (3/5/2021) η εστίαση.

Τόσο οι καταστηματάρχες όσο και το καταναλωτικό κοινό υποδέχθηκαν τo άνοιγμα των καταστημάτων με χαμόγελο. Τα τραπέζια απλώθηκαν παντού, οι καφετέριες γέμισαν από ζωή και το πρώτο βήμα για επιστροφή στην κανονικότητα έγινε.

Η εστίαση άνοιξε, χωρίς την μουσική συντροφιά, και στις καφετέριες αλλά και στα εστιατόρια κυριολεκτικά δεν έπεφτε καρφίτσα.

Όσοι πρόλαβαν, έφαγαν και ήπιαν. Οι υπόλοιποι στην αναμονή για την άλλη εβδομάδα αφού έσπασαν ρεκόρ οι προ-κρατήσεις κυρίως στα παραλιακά μαγαζιά, ενώ ενδεικτικό είναι πως στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν κρατήσεις μέχρι και για τον… Αύγουστο.

Η ευλαβική τήρηση των μέτρων ασφαλείας είναι βασική προϋπόθεση για μεγαλύτερες ανάσες ελευθερίας, αν και η… έλλειψη μουσικής προβλημάτισε θαμώνες και μαγαζάτορες χωρίς πάντως να επισκιάζει τη χαρά της πρεμιέρας.

Απέκτησε και πάλι ζωή η Αθήνα

Καλοκαιρινές θερμοκρασίες, ήλιος και τα τραπεζάκια έξω. Η Αθήνα άλλαξε πρόσωπο. Πρώτη μέρα μετά από μήνες με την εστίαση ανοιχτή και οι περισσότεροι ανυπομονούσαν για καφέ σε τραπεζάκι μαζί με φίλους.

Οι 6 αυτοί μήνες που πέρασαν, έκαναν τους θαμώνες να εκτιμήσουν ακόμα και τα πιο αυτονόητα, έναν καφέ με παρέα σε γυάλινο ποτήρι.

Κολωνάκι, Παγκράτι, Θησείο τα τραπεζάκια γέμισαν, με αποστάσεις, αντισηπτικά και μάσκες.

Το αδιαχώρητο και στη Θεσσαλονίκη

Δεύτερη μέρα του Πάσχα σήμερα, Δευτέρα (3/5.2021) και πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της εστίασης και με σύμμαχο τον καλοκαιρινό καιρό και τη θερμοκρασία να πλησιάζει τους 30 βαθμούς Κελσίου, οι κάτοικοι στην Θεσσαλονίκη… επιτέλους βγήκαν!

Βγήκαν στις κοντινές παραλίες για να κάνουν το μπάνιο τους, βγήκαν για να γεμίσουν τις ψαροταβέρνες που μόλις ξεκίνησαν και πάλι τη λειτουργία τους, βγήκαν έστω για μια βόλτα.

Άνοιξαν καφέ και εστιατόρια στη Στερεά Ελλάδα

Από νωρίς τα ξημερώματα τακτοποιούσαν τα τραπεζοκαθίσματα ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι των καφέ και εστιατορίων.

Οι προετοιμασίες κράτησαν όλες τις προηγούμενες μέρες, ενώ αναγκάστηκαν να εργαστούν ακόμη και την ημέρα του Πάσχα για να προσαρμόσουν τα καταστήματά τους στα όσα προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Μετά από ένα lockdown που κράτησε έξι ολόκληρους μήνες σηκώνουν τα ρολά με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να τα κατεβάσουν και πάλι αλλά και αισιοδοξία ότι θα μπορέσουν να πατήσουν και πάλι στα πόδια τους.

«Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σεβαστούμε απόλυτα τα πρωτόκολλα και ό,τι προβλέπεται σε σχέση με τις αποστάσεις και τα υπόλοιπα μέτρα» αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Γιάννης Παπαχρήστου που από νωρίς σήμερα το πρωί τακτοποιούσε τα τραπεζοκαθίσματα στην παραλία των Καμένων Βούρλων βλέποντας συγχρόνως τους πρώτους πελάτες να φτάνουν για τον καφέ τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις παραλιακές περιοχές όπως τα Καμένα Βούρλα, τη Χαλκίδα, τις παραλίες της Εύβοιας, την Ιτέα και το Γαλαξίδι υπάρχουν απεριόριστοι ελεύθεροι χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν χωρίς συνωστισμό και με την τήρηση των υγειονομικών οδηγιών.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες πόλεις όπως η Λαμία, το Καρπενήσι, η ‘Άμφισσα, η Θήβα και η Λιβαδειά όπως και μικρότερες πόλεις έχουν αναπτυχθεί τραπεζοκαθίσματα σε πλατείες αλλά και πεζόδρομους όπου σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία τηρούνται απαρέγκλιτα οι οδηγίες που έχουν δοθεί. Ωστόσο θα παραμείνουν κλειστά όσα καταστήματα δεν έχουν εξωτερικούς ανοιχτούς χώρους.

Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι από σήμερα το πρωί ξεκίνησαν και έλεγχοι από την πλευρά της αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων για τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων αλλά και συνολικότερα για την εφαρμογή όσων προβλέπονται για το άνοιγμα των καταστημάτων.

«Είμαστε αισιόδοξοι για το σημερινό ξεκίνημα. Οφείλουμε να είμαστε απόλυτα προσαρμοσμένοι στα πρωτόκολλα για να μην νοιώσουμε στο πετσί μας ένα ακόμα κατέβασμα ρολών. Σκεφτόμαστε ωστόσο ότι υπάρχουν και συνάδελφοι επαγγελματίες οι οποίοι δεν θα ανοίξουν καθώς δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους γεγονός που σημαίνει ότι η ζημιά για αυτούς συνεχίζεται να είναι μεγάλη» σημειώνει ο πρόεδρος των καταστημάτων εστίασης στη Φθιώτιδα κ. Κώστας Καραγεώργος και συμπληρώνει πως «το σύνολο των επαγγελματιών είναι απόλυτα προσαρμοσμένοι στις νέες συνθήκες και δεν πρόκειται να αφήσουμε παραβιάσεις ή υπερβάσεις στη νομιμότητα πρώτα εμείς».

Βόλος: Αισιοδοξία με… αστερίσκους

Με αισθήματα αισιοδοξίας ξεκίνησε η επαναλειτουργία της εστίασης στον Βόλο και γενικότερα την Μαγνησία γενικότερα, αλλά και με πολλούς αστερίσκους.

«Ξεκινάμε σήμερα με βοηθό την αισιοδοξία μας και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά» λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Εστίασης Βόλου Στέφανος Στεφάνου ενώ σημειώνει ότι «δεν ανεβάζουν ρολά το 50% περίπου από τα μαγαζιά της ευρύτερης περιοχής του Βόλου γιατί δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο παροχής υπηρεσιών με αποτέλεσμα να μη μπορούν να λειτουργήσουν σύμφωνα με όσα επιβάλλουν οι Νόμοι. Αυτοί οι συνάδελφοι θα υποχρεωθούν να μείνουν κλειστοί τουλάχιστον ως τα τέλη του προσεχούς Σεπτεμβρίου, δηλαδή μέχρι τον ερχομό της χειμερινής περιόδου. Τεράστια ζημιά που δεν μπορεί να εκτιμηθεί και πολύ περισσότερο χάσιμο εκατοντάδων θέσεων εργασίας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να διατηρηθούν σε αναστολή όλες αυτές οι θέσεις εργασίας.»

Τι ανοίγει τις επόμενες ημέρες

Η εστίαση ήταν μόνο η αρχή καθώς ο Μάιος θα είναι μήνας «απελευθέρωσης» από τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Το άνοιγμα του τουρισμού το Σάββατο 15 Μαΐου θα σημάνει την επιπλέον χαλάρωση στα μέτρα, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η επιδημιολογική εικόνα θα το επιτρέψει, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται να επιτραπεί και η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων με υποχρεωτικά self tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Σύντομα, μάλιστα, αναμένεται να διευρυνθεί και το ωράριο στην εστίαση. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει και διεύρυνση του ωραρίoυ στην κυκλοφορία από τις 11 το βράδυ που είναι σήμερα, ενώ το άνοιγμα πλησιάζει και για τις οργανωμένες παραλίες.

Υπενθυμίζεται εδώ, πάντως, ότι η αποστολή SMS για τις μετακινήσεις εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr