Η Κύμη τίμησε τον Πολιούχο της τον Άγιο Αθανάσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Κύμη τίμησε τον Πολιούχο της τον Άγιο Αθανάσιο

Με λαμπρότητα εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου στην καθέδρα της την Κύμη την μνήμη του Πολιούχου της
Με λαμπρότητα εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου στην καθέδρα της την Κύμη την μνήμη του Πολιούχου  της  του εν αγίοις πατρός ημών Αθανασίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας του Μεγάλου  του πολύφωτου άστρου της εκκλησίας ο οποίος υπήρξε αγιώτερος των ηρώων  και ηρωϊκώτερος των αγίων  ο μέγας πατήρ και στύλος της ορθοδοξίας τίτλοι αξίως του ονόματος του και χαρακτηριστικοί  που  κοσμούν με τον συνερτάζοντα Άγιο Κύριλο  των οποίων η ιερά μνήμη τιμήθηκε με τα προβλεπόμενα των υγειονομικών διατάξεων στον φερώνυμο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Κύμης  όπου την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Δισαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου και του συμπροσευχόμενου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ καθώς επίσης συμμετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος Πανοσ Αρχιμ Νικόδημος ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρ Ελευθέριος Σταμπέλος χορεία ιερέων και των διακόνων.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Νίκανδρος με τον πρόλογο του απο τους στίχους  του απολυτικίου των αγίων των οποίων η ιερά μνήμη τους μας σύναξε να τους τιμήσουμε να τους υμνήσουμε και να ανεφοδιαστούμε απο την χάρη τους.
Επίσης ο Σεβασμιώτατος ανάφερε μέσα απο αρχαίους στίχους την ρήση βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόχευτος τονίζοντας ότι η ζωή κάθε χριστιανού δίχως εορτή η που δεν θέλουμε την εορτή του αγίου είναι ένας δρόμος μακρόσυρτος ο οποίος δεν τελειώνει ποτέ.
Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους αγίους οι οποίοι υπήρξαν αγωνιστές της ορθοδόξου ημών πίστεως με ορθόδοξο ήθος και με αγώνες για την πίστη τους στον Χριστό για την διατήρηση των δογμάτων της πίστεως μας αλλά κυρίως να μας υπομνήσει το καθήκον που έχουμε και εμείς να λάμπουμε με τα έργα μας διότι οι Άγιοι Αθανάσιος και Κύριλος έπραξαν δια των σοφών λόγων τους έλαμψαν δια των έργων τους τα οποία τους ανέδειξαν με το αγωνιστικό φρόνημα τους δίνοντας τον αγώνα τους δια την πίστη του θεού διότι τα δόγματα είναι θεμέλια της πίστεως μας  και στηρίζουν την εκκλησία.
Την δε κυριώνυμο ημέρα στον προαναφερθέντα ιερό ναό τελέσθηκε το Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ και του συνιερουργούντος  Σεβασμιωτάτου Μητρπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου με συλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρ Ελευθέριο Σταμπέλο τους ιερείς και διακόνους.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ ο οποίος αναφέρθηκε στην εκφραστική προσωνυμία  μεγάλος την οποία χαρακτηρίζονται διακεκριμένοι άγιοι μέσα στο αγιολόγιο  της εκκλησίας μεταξύ  αυτών ήταν και ο Μέγας Αθανάσιος με την διάνοια και την  σφαιρική μόρφωση του που τον διακατείχε μαζί με τον Αγιο Κύριλο οι οποίοι εκμεταλεύτηκαν τις γνώσεις τους προς  όφελος και την στήριξη  των δογμάτων και της εκκλησίας.
Εν συνεχεία μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας  τελέσθηκε η Πανηγυρική Δοξολογία στην οποία συμμετείχαν ο εορτάζων Δήμαρχος Κύμης  – Αλιβερίου κ. Αθανάσιος Μπουραντάς οι Αντιδήμαρχοι Κύμης κ. Αλέξανδρος Θεόδωρου, Κονιστρών κ. Κωνσταντίνος Δημάς και Αυλωναρίου κ. Γεώργιος  Κότσαρης  και κ. Μπαράκος Νικόλαος ο πρώην Δήμαρχος κ. Δημήτριος Θωμάς ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Κύμης κ.Άγγελος Μαργέλης η Τοπική Σύμβουλος κ. Νίνα Γαλάνη οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Μαρία Μπότη – Σαμαρά  κ  Αρετή Μπάτσα κ.Παναγιώτης Αναγνώστου  εκπρόσωποι του Αστυνομικου Τμήματος του Λιμεναρχείου και της Σχολής Εμποροπλοιάρχων Κύμης οι μαθητές και μαθήτριες των σχολικών μονάδων και φιλέορτοι πιστοί που τίμησαν την εορτή του Πολιούχου τος.
Επίσης παραβρέθηκαν η πρώην γραμματέας  Αντιεγκληματικής Πολιτικής κ. Σοφία Νικολάου και ο κ. Στάθης Παπανδρέου υιός του πρώην βουλευτή και Νομάρχη κύριου Νίκου Παπανδρέου.
Επίσης το αναλόγιο διηκόνησε με την ευγενή και φιλόξενη παραχώρηση του Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού κ. Ευάγγελου Στάμου ο κ. Κυριάκος Ναούμ  Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Δροσιάς Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr