Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πρόσφερε ρομποτικό εξοπλισμό στα 16 νηπιαγωγεία της Εύβοιας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πρόσφερε ρομποτικό εξοπλισμό στα 16 νηπιαγωγεία της Εύβοιας

Είμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε πως παραλάβαμε μετά από αίτημά μας στις 12/2/2020 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ρομποτικό εξοπλισμό για 16 νηπιαγωγεία της Εύβοιας που συμμετέχουν σε ένα κοινό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο «Στης Εύβοιας το δάSOS όλοι μαζί, το μελισσάκι, εγώ και εσύ!»

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μια συνεργασία 16 νηπιαγωγείων της Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένου και του παραρτήματος της δομής προσφύγων στην Αυλίδα, το οποίο εστιάζει στην προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή. Με αφορμή τις μεγάλες πυρκαγιές στο νησί της Εύβοιας το καλοκαίρι του 2019, οι εκπαιδευτικοί συσπειρώθηκαν, έπειτα από πρόσκληση του Νηπιαγωγείου Αυλωναρίου (υπεύθυνη ΣαμουτιάνΜαργαρίτα) σε συνεργασία με το 1ο Νηπιαγωγείο Λουτρών Αιδηψού (υπεύθυνη Δούμα Λίλιαν), και συμφώνησαν να δράσουν προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές, τους γονείς, αλλά και την τοπική κοινωνία ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά ανάλογες φυσικές καταστροφές. Οι ομάδες-στόχοι αποτελούνται από 45 εκπαιδευτικούς, 450 μαθητές και τους γονείς τους, ενώ εκπροσωπούνται όλοι οι δήμοι της Εύβοιας μέσα από τη συμμετοχή τουλάχιστον ενός φορέα που ανήκει στην περιοχή. Ο σκοπός του έργου είναι να επαναφέρει τη σύνδεση των ομάδων με το φυσικό περιβάλλον της Εύβοιας και να αναλάβουν δράση.

Παράλληλα, μέσα από το συγκεκριμένο έργο γίνεται μια προσπάθεια να εισαχθεί η εκπαιδευτική ρομποτική στη σχολική καθημερινότητα των νηπιαγωγείων του νομού μας. Η ανάγκη του συγκεκριμένου ρομποτικού εξοπλισμού ήταν μεγάλη, καθώς μόνο δυο από τα συνεργαζόμενα σχολεία διέθεταν τα ρομπότ Beebot. Οι δράσεις που οργανώθηκαν εστιάσαν στην υποστήριξη  της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ώστε οι μικροί μαθητές να βελτιώσουν και να αυξήσουν τις ευκαιρίες μάθησης προάγοντας τη STEM (Science, Technology, Engineering andMathematics) Εκπαίδευση,   μέσα από την ανάπτυξη και ενίσχυση δεξιοτήτων διερεύνησης, ανακάλυψης, συνεργασίας και επίλυσης προβλημάτων. Επιπλέον,  είχε σχεδιαστεί η παρουσίαση και διάδοση των δράσεων του προγράμματος με τη συμμετοχή όλων των συνεργαζόμενων νηπιαγωγείων στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής του WRO Hellas στην Αθήνα. Παρά την ανατροπή του αρχικού σχεδιασμού εξαιτίας της πανδημίας, τα νηπιαγωγεία αποφάσισαν να συνεχίσουν τις δράσεις τους μέσω της εκπαιδευτικήςπλατφόρμας του eTwinning, έχοντας την υποστήριξη των οικογενειών. Ταυτόχρονα, το διάστημα αυτό ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού “Κάν’ το να ακουστεί!” του  European School Radio, όπου το τραγούδιΣτο ΔάSOS όλοι μαζί” της συγκεκριμένης σύμπραξης απέσπασε το 1ο Βραβείο Κοινού.

Με τη στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα του Περιφερειάρχη Φ. Σπανού, του κ. Κ.Γαλάνη (Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Παιδείας και Αθλητισμού) και του κ. Χ.Μούτσιου (Εκτελεστικός γραμματέας), ανοίγονται νέοι δρόμοι στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η συσπείρωση των νηπιαγωγείων του νομού αποτελεί μια μοναδική πρωτοβουλία, σε τοπικό, αλλά και εθνικό επίπεδο, δίνοντας την ευκαιρία στα σχολεία να ανοιχτούν και να συνεργαστούν. Τα σχολεία του προγράμματος σκοπεύουν να συνεχίσουν και την ερχόμενη σχολική χρονιά την επιτυχημένη δράση τους, σχεδιάζοντας ήδη ένα καινούριο καινοτόμο συνεργατικό πρόγραμμα eTwinning, απευθύνοντας πρόσκληση συμμετοχής και σε άλλα σχολεία του νομού.

Συνεργαζόμενα Νηπιαγωγεία: 1ο Λουτρών Αιδηψού,  Αυλωναρίου,  Αγ. Αποστόλων,  ΒαθέοςΑυλίδας και Δομή προσφύγων, 4ο Βασιλικού,  Δύστου,  Μαντουδίου,  2ο Ν. Αρτάκης, Νεοχωρίου,  Πάλιουρα,  Πηλίου, Φύλλων, 4ο Χαλκίδας, 14ο Χαλκίδας, 23ο Χαλκίδας, 33ο Χαλκίδας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr