Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι αλλαγές που έρχονται στους λογαριασμούς και τι πρέπει να προσέξουμε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι αλλαγές που έρχονται στους λογαριασμούς και τι πρέπει να προσέξουμε

Στις αλλαγές που έρχονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αναφέρθηκε μέσω της ΕΡΤ ένας ενεργειακός σύμβουλος.

Όπως είπε στην εκπομπή «Newsroom» ο Νικήτας Μακρίδης, «δεν αλλάζουν τόσα πολλά πράγματα» όσον αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. «Ουσιαστικά, τον τελευταίο χρόνο είχαμε τιμολόγια τα οποία ο καταναλωτής μπορούσε να μάθει την τιμή τους ένα μήνα πριν. Δηλαδή, είχαμε τιμολόγια σταθερής τιμής για έναν μήνα και η τιμή αυτή την ξέραμε την 1η του μήνα πριν καταναλώσουν. Αυτά τα τιμολόγια θα συνεχίσουν να υπάρχουν», επισήμανε.

Όπως εξήγησε ο κ. Μακρίδης, «ήταν υποχρεωτικό να υπάρχει σταθερή τιμή για ένα μήνα. Εφόσον λήγει αυτή η περίοδος, δεν λήγουν όμως και αυτά τα προϊόντα. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Μετά θα συνεχίσουν να υπάρχουν τα σταθερά τιμολόγια, σταθερής τιμής, τα οποία για όλη τη διάρκεια της σύμβασης ξέρεις πόσο πληρώνεις, που κι αυτά υπήρχαν αλλά δεν λάμβαναν επιδότησης. Η οποία όμως θα παύσει να ισχύει, οπότε θα μπορεί κάποιος να επιλέξει πλέον και κάτι τέτοιο. Και τρίτον, επανέρχονται τα τιμολόγια μεταβλητής τιμής με μορφή την οποία μπορεί να επιλέξει κάθε πάροχος πώς ακριβώς θα τα παρουσιάσει».

Σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και από τις οποίες να παίρνουμε ρεύμα και όχι από φυσικό αέριο, ο κ. Μακρίδης είπε: «Αυτό είναι πολύ μεγάλη κουβέντα και είναι δύσκολο να κατανοήσει ένας καταναλωτής. Αυτό που πρέπει να πούμε, είναι ότι δεν επηρεάζει και κάποιες φορές επηρεάζει αρνητικά την τιμή. Δεν νομίζω ότι είναι απλό. Ήδη έχουμε φτάσει σε σημείο κορεσμού το καλοκαίρι. Κάποιες φορές έβγαιναν ανανεώσιμες πηγές. Είναι κάτι που κατά τη γνώμη μου δεν επηρεάζει την τιμή του ρεύματος», είπε και τόνισε ότι δεν είναι ένας τρόπος αυτή τη στιγμή να μειωθεί άμεσα η τιμή.

Επανέρχονται τα τιμολόγια μεταβλητής τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα

Για το αν θα δούμε αυξήσεις στο επόμενο διάστημα, ο ενεργειακός σύμβουλος επισήμανε ότι, «εφόσον διατηρούνται και τα τιμολόγια όπως είναι αυτήν τη στιγμή, δεν νομίζω ότι θα υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε, είναι ότι επανέρχονται τα τιμολόγια μεταβλητής τιμής.

Όσοι είναι αυτή τη στιγμή σε τιμολόγιο σταθερό ενός μήνα θα μεταβούν σε τιμολόγιο μεταβλητής τιμής, γιατί μέσα στη σύμβαση τους αυτό προβλέπεται ότι μετά τη λήξη των μέτρων θα μεταβούν σε τιμολόγιο μεταβλητής τιμής και σύμφωνα με αυτά που γράφει ΡΑΕ στο κείμενο της υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση που ισχύει ήδη, στην οποία εξακολουθεί να απαγορεύεται ένας πελάτης που είναι σε τιμολόγιο μεταβλητής τιμής να έχει πέναλτι αποχώρησης».

«Το πιο άμεσο όπλο του καταναλωτή είναι είτε να πάει σε ένα τιμολόγιο σταθερής τιμής και θα θεωρεί ότι είναι φθηνό, είτε να ελέγχει κατά τακτά χρονικά διαστήματα τις τιμές σε όλες τις εταιρείες και να επιλέγει», επισήμανε καταληκτικά ο Νικήτας Μακρίδης.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr