Καμπανάκι από Παυλάκη για νέο κύμα κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καμπανάκι από Παυλάκη για νέο κύμα κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι

Συναγερμό για νέες μεταλλάξεις σήμανε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας οτι το άνοιγμα δεν πρέπει να γίνει γρήγορα και άτακτα

Σήμα κινδύνου για νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού και νέα πανδημικά κύματα ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι έκρουσε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Προειδοποίησε μάλιστα οτι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τα νέα κύματα θα είναι ηπιότερα και πιο ελεγχόμενα.

«Η επιδημία είναι εδώ, αλλά υπάρχει μια παγκόσμια τάση για άνοιγμα. Όμως αν αυτό γίνει πολύ γρήγορα και άτακτα, θα πληρωθεί, όπως πληρώνεται κάθε μέρα. Η Ελλάδα τον τελευταίο χειμώνα είχε τη χειρότερη επιδημία. Μετά τον Αύγουστο και τη χαλάρωση του καλοκαιριού, οι 13.000 θάνατοι που είχαμε μέχρι τότε, έχουν υπερδιπλασιαστεί. Τα περισσότερα από τα μισά θύματα ήταν όταν είχαμε τα εμβόλια, όλα τα μέτρα και ξέραμε τι να κάνουμε. Αυτή η χαλάρωση πληρώνεται»,είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παυλάκης επισήμανε ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα να εμφανιστεί ένα καινούριο στέλεχος του ιού. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε κάτι άλλο. Δεν ξέρει κανείς αν ο ιός θα ηρεμήσει. Αυτοί που το ισχυρίζονται, δεν ξέρουν τι λένε. Η γρίπη για παράδειγμα πολλές χρονιές είναι χειρότερηκαι υπάρχει εδώ και 100 χρόνια. Θα έχουμε κι άλλα επιδημικά κύματα και καινούρια στελέχη που μπορούν να κάνουν ακόμα και το καλοκαίρι επιδημία. Δεν μπορούμε να πάρουμε ως δεδομένο ότι τα επόμενα κύματα θα είναι ηπιότερα», πρόσθεσε.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε το πιστοποιητικό και δουλεύει, «δεν πρέπει να χαραμιστεί». Τέλος, σημείωσε ότι εμβόλιο είναι σημαντικό για την καταπολέμηση της Covid-19 και θα γίνει υποχρεωτικό, όπως το εμβόλιο της ιλαράς. «Το κράτος έχει υποχρέωση να προστατεύει τους πολίτες», κατέληξε.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr