Κακοκαιρία «Elias»: Εκκένωση χωριών στην Θεσσαλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία «Elias»: Εκκένωση χωριών στην Θεσσαλία

Ποια χωριά εκκενώθηκαν. Έκτακτα μέτρα για τον πολύπαθο Παλαμά.

Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Φθιώτιδα και Θεσσαλία σαρώνει τις τελευταίες ώρες η κακοκαιρία «Elias», η οποία συνεχίζεται με τις Αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή. Η αρχή έγινε τη Δευτέρα το απόγευμα στις περιοχές Ιωαννίνων και Καστοριάς όπου σημειώθηκε έντονη χαλαζόπτωση. Επίκεντρο της κακοκαιρίας ήταν τα Γιάννενα, το Χιονάτο Καστοριάς και το Πωγώνι Ιωαννίνων.

Έντονα ήταν και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην Αχαΐα από το δυνατό χαλάζι. Στα χωριά Μαζέικα, Τρεχλό, Λάπατα, Ορθολίθι, Λαμπίρι και Κάτω Κλειτορία καταγράφηκαν ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα αλλά και αγροτικές καλλιέργειες. Στο Αίγιο έγινε κατολίσθηση επί της Εθνικής Οδού (ύψος Αιγιαλείας) με αποτέλεσμα οι οδηγοί να κόψουν ταχύτητα και να δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση χιλιομέτρων. Τμήμα της Ολυμπίας Οδού από τα διόδια Ελαιώνα μέχρι και τον Κόμβο Καλαβρύτων έκλεισε προσωρινά, μέχρις ότου υποχωρήσει το φαινόμενο. Μετά τα μεσάνυχτα ο δρόμος ξανάνοιξε, με ανακοίνωση όμως της Ολυμπίας Οδού, παρακαλούνται οι οδηγοί στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών, να διέρχονται με προσοχή, με χαμηλές ταχύτητες και να συμμορφώνονται με την οδική σήμανση.

Τα φαινόμενα δεν άφησαν ανεπηρέαστη και τη Φθιώτιδα, καθώς λόγω της έντονης κακοκαιρίας έκλεισαν οι δρόμοι που ενώνουν τη Λαμία τόσο με τη Στυλίδα όσο και με το Καρπενήσι. Ο δεύτερος έκλεισε λόγω καταπτώσεων στην περιοχή της Βίτωλης του Δήμου Μακρακώμης, στο κομμάτι που είχε καεί τον περασμένο Αύγουστο. Η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω Σπερχειάδας και Παλαιοβράχας.

Την παρουσία της έκανε αισθητή η κακοκαιρία και στην Κορινθία. Στο Ξυλόκαστρο το χαλάζι ήταν ασταμάτητο, φούσκωσε τοπικός χείμαρρος, εστάλη από νωρίς στους κατοίκους μήνυμα από το 112 να ελαχιστοποιήσουν τις μετακινήσεις, ενώ ελήφθη και απόφαση από τις τοπικές Αρχές να μείνουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες της περιοχής δηλαδή νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί και το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης του Δήμου.

Στο Κιάτο έπιασαν φωτιά σπίτια σε οικισμό, εξαιτίας κεραυνού που έπεσε στο συγκεκριμένο σημείο.

Την ίδια στιγμή, στην Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα κάτοικοι και αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή μετρώντας ακόμα πληγές από τον Daniel. Βλοχός και Μεταμόρφωση Καρδίτσας εκκενώθηκαν προληπτικά. Καρδίτσα Λάρισα, Φάρσαλα και Ελασσόνα βυθίστηκαν στο σκοτάδι εξαιτίας διακοπής ρεύματος και μέσα σε λίγες ώρες οι δρόμοι των Τρικάλων πλημμύρισαν και πάλι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Δήμος Παλαμά, το τοπικό συντονιστικό όργανο συνεδρίασε και καθόρισε τις θέσεις συγκέντρωσης των κατοίκων κάθε κοινότητας για το ενδεχόμενο πλημμύρας. Αποφασίστηκε ότι εφόσον απαιτηθεί εκκένωση οικισμού/ών λόγω σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων, όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να φιλοξενηθούν στα ψηλότερα σπίτια και οι υπόλοιποι να φύγουν από τα σπίτια τους στις προκαθορισμένες θέσεις που υπάρχουν σε κάθε κοινότητα. Όπως σημειώνει πάντως στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Παλαμά όλα αυτά τα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες είναι σε περίπτωση πλημμύρας.

Στα ορεινά των Δήμων Πύλης και Μετεώρων μεταφέρεται τώρα η αγωνία των Αρχών καθώς έχουν σημειωθεί πολλές καταπτώσεις βράχων και χωμάτων, ενώ οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού λόγω κατολισθήσεων. Αντίθετα στα πεδινά του νομού η στάθμη των νερών των ποταμών είναι σε φυσιολογικά όρια και προς στιγμήν δεν έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα, εκτός από κάποιουςπλημμυρισμένους δρόμους και υπόγεια.

Θεσσαλία - κακοκαιρία Elias

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr