Κατώτατος μισθός: Πάνω από 700 ευρώ από 1η Μαίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατώτατος μισθός: Πάνω από 700 ευρώ από 1η Μαίου

Αυξήσεις για πάνω από 700.000 εργαζόμενους

Πάνω και από 700 ευρώ θα φτάσει ο κατώτατος μισθός μετά την Πρωτομαγιά σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι αυξήσεις αυτές αφορούν περισσότερους από 700.000 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο και πιο συγκρατημένο σενάριο προβλέπει την αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου κατά 6% από τον επόμενο μήνα, φτάνοντας τα 703 ευρώ το μήνα και τα 29,62 ευρώ την ημέρα αντίστοιχα, ενώ το πιο αισιόδοξο προβλέπει την αύξησή τους κατά 7- 8% φτάνοντας τα 709,41- 716,04 ευρώ ο κατώτατος μισθός και τα 31,07- 31,98 ευρώ το κατώτατο ημερομίσθιο.

Η επιλογή της αύξησης των κατώτατων αμοιβών στη χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς έως τις 15 Απριλίου το ΚΕΠΕ θα πρέπει να παραδώσει το οριστικό πόρισμά του έχοντας ως γνώμονα τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και των ινστιτούτων, ενώ στις 29 Απριλίου έχει οριστεί το υπουργικό συμβούλιο – όπου θα παρουσιαστεί και θα εγκριθεί η τελική πρόταση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα των διεθνών εξελίξεων που επηρεάζουν άμεσα και την πορεία της εγχώριας οικονομίας, το ύψος του πληθωρισμού και την άνοδο των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης. Σε κάθε περίπτωση ιδανικό για την κυβέρνηση στην παρούσα κατάσταση θα ήταν ο νέος κατώτατος μισθός να ξεπεράσει τα 700 ευρώ από την 1η Μαΐου, ποσό που αντιστοιχεί σε μια αύξηση κατά 5,6%.

Τα υπομνήματα των εργοδοτών

Σύσσωμη η εργοδοτική πλευρά ασκεί πίεση προς κάθε κατεύθυνση ώστε με την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου να υιοθετηθεί και ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μιάμιση μονάδα.

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών δέχονται να γίνουν αυξήσεις, όμως σημαντικά μικρότερες σε σχέση με αυτές που αρχικά είχαν καταθέσει στο τραπέζι του διαλόγου τα ίδια τους τα Ινστιτούτα, μεταξύ 3% με 5%, λόγω του πολέμου που συνεχίζεται στην Ουκρανία. Ακόμη η εργοδοτική πλευρά αναφέρει ότι υψηλότερη αύξηση των κατώτατων απολαβών θα φέρει διαδοχικές αυξήσεις και θα υπονομεύσει την παραγωγικότητα, ενώ ζητούν να επανέλθει ο ορισμός του ύψους του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους.

Στα υπομνήματα της πλειοψηφίας των επιστημονικών και εργοδοτικών φορέων εκφράζονται φόβοι πως μια πιθανή μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να οδηγήσει σε παγίωση των πληθωριστικών πιέσεων και να δημιουργήσει αρνητικές επιδράσεις στην παραγωγικότητα.

Οι προτάσεις ξεκινούν από 2,7% (Τράπεζα της Ελλάδος) και φθάνουν έως και 18% (ΓΣΕΕ), με τους περισσότερους φορείς να συμφωνούν στην κάλυψη του πληθωρισμού. Από την πλευρά των εργοδοτικών φορέων, μάλιστα, επαναλαμβάνεται η πρόταση για μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ενώ το ΙΟΒΕ επισημαίνει πως μια ήπια αύξηση θα μπορούσε να συνδυαστεί με μείωση των εισφορών αλλά και στοχευμένη επιδότηση των νοικοκυριών από το κράτος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι νέοι κλυδωνισμοί που αναμένεται πως θα ασκήσουν πιέσεις στην αγοραστική δύναμη και στο επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) στα τελικά υπομνήματα τους πρότειναν η αύξηση που θα δοθεί από την 1/5/2022 να ανέλθει στο 4% (πέραν της αύξησης του 2% που ισχύει από την 1/1/2022), επιμένοντας ότι το διαθέσιμο εισόδημα των χαμηλόμισθων θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο αν δρομολογήσει η κυβέρνηση και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα.

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) θεωρούν αναγκαία την κάλυψη του πληθωρισμού, αλλά απέφυγαν να προσδιορίσουν ποσοστό αύξησης, προτάσσοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εκπρόσωποι των βιοτεχνών επιμένοντας ότι πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί, αλλά ταυτόχρονα να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων και η φορολογία, προκριμένου να μην κλείσουν επιχειρήσεις το προσεχές διάστημα.
Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από την 1η Μαίου με ταυτόχρονη επαναφορά ορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς ζητάει η ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Συνομοσπονδίας, αν αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, τότε τον Ιανουάριο του 2022 η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του καθαρού κατώτατου μισθού ξεπέρασε το 14% έναντι του Ιανουαρίου του 2021, όταν η αντίστοιχη ετήσια απώλεια τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν 12,1%.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr