Καιρός-Με κακοκαιρία ξεκινά η πρώτη εβδομάδα του Φλεβάρη[Χάρτες]
Μπορεί ο νέος μήνας να κάνει ποδαρικό στη χώρα μας με καιρό που θα θυμίζει Άνοιξη (κάτι από Αλκυονίδες θα μπορούσαμε να πούμε) μιας και ο υδράργυρος θα «φλερτάρει» σε αρκετές περιοχές με τους 17 με 18 βαθμούς κελσίου, σύντομα όμως ο Φλεβάρης θα θυμηθεί ότι ανήκει στον Χειμώνα φέρνοντάς μας μια σημαντική κακοκαιρία στα μέσα της άλλης εβδομάδας ικανή να δημιουργήσει και αρκετά προβλήματα.
Αναλύοντας τους χάρτες του πλανητικού μας μοντέλου φαίνεται ότι το πεδίο των υψηλών πιέσεων στα δυτικά βορειοδυτικά τμήματα της Ευρώπης θα ισχυροποιηθεί και καθώς θα εμφανίσει μία κίνηση δυτικότερη θα δώσει την ευκαιρία στις πολικές αέριες μάζες από την περιοχή της Σκανδιναβίας να κινηθούν νοτιότερα καλύπτοντας μεγάλο τμήμα της κεντρικής – ανατολικής Ευρώπης. Καθώς αυτές οι αέριες μάζες θα συναντήσουν θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες κοντά στη θάλασσα της Αδριατικής, θα σχηματίσουν ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό το οποίο «πιεζόμενο» από τις υψηλές πιέσεις δυτικότερα θα το αναγκάσουν να κινηθεί ανατολικά νοτιοανατολικά σαρώνοντας τη χώρα μας από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά προκαλώντας ισχυρή κακοκαιρία στην περιοχή μας ικανή να δημιουργήσει και πολλά προβλήματα.
Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του κύματος κακοκαιρίας το οποίο χρονικά το τοποθετούμε στα μέσα και προς το τέλος της νέας εβδομάδας θα είναι οι πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες καταιγίδες θα δείξουν μία προτίμηση σε θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές, οι πυκνές χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά αλλά και πιο χαμηλά, οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι και η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.
Τα παραπάνω μπορούν να θεωρηθούν ως μια γενική εικόνα του κύματος κακοκαιρίας που δείχνουν τα προγνωστικά στοιχεία του πλανητικού μας μοντέλου. Πιο συγκεκριμένοι θα μπορέσουμε να γίνουμε στις αρχές της άλλης εβδομάδας όταν θα μπουν στο προγνωστικό παιχνίδι και τα περιοχικά μας μοντέλα ώστε να έχουμε μια εικόνα των επικίνδυνων περιοχών όπως και το αν τα χιόνια θα καταφέρουν να φτάσουν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα ή ακόμα και μέσα σε πόλεις. Αν θεωρήσουμε ότι το ψύχος δεν θα «εκφυλιστεί», τότε και καθώς τα προγνωστικά δείχνουν το βαρομετρικό χαμηλό να παίρνει θέση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, είναι πιθανό να δούμε τα χιόνια να φτάνουν σε χαμηλά υψόμετρα και στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα κάτι που θα διαλευκανθεί με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.
Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι μία σημαντική κακοκαιρία θα βρεθεί προ των πυλών της χώρας μας μετά από ένα διάστημα υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή που διανύουμε με ότι κι αν συνεπάγεται αυτό μιας και από θερμοδυναμικής άποψης όταν ο ψυχρός αέρας συναντά τον θερμό δημιουργούνται συνθήκες έντονης αστάθειας αναλόγως και της κατακόρυφης θερμοβαθμίδας (διαφορά θερμοκρασίας καθ ύψος στην ατμόσφαιρα).
Πηγή-simeteo.gr
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr