Κιβωτός του Κόσμου: Αύριο ενώπιον εισαγγελέα ο πατήρ Αντώνιος – Τι θα ζητήσει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Αύριο ενώπιον εισαγγελέα ο πατήρ Αντώνιος – Τι θα ζητήσει

Εξηγήσεις ενώπιον εισαγγελέα καλείται να δώσει ο ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου πατήρ Αντώνιος
Προθεσμία 20 ημέρων ζήτησαν οι συνήγοροι του πατέρα Αντώνιου, ο οποίος έχει κληθεί ενώπιον εισαγγελέα το πρωί της Παρασκευής 4/2, προκειμένου να ολοκληρώσουν την επισκόπηση της δικογραφίας και να υποβάλλουν τις εξηγήσεις 5 κατηγορούμενων.
Η εισαγγελέας φέρεται να έχει αρνηθεί την προθεσμία προφορικά, με την αντίδραση των συνηγόρων να είναι έντονη.

Σύμφωνα με το newsbomb.gr, ο πατήρ Ανώνιος αναμένεται να προχωρήσει σε αίτημα για την εξαίρεση της εισαγγελέα ανηλίκων Κατερίνας Κοπελάκη ( διενεργεί την έρευνα μαζί με την αντεισαγγελέα Δάφνη – Κυριακή Τσίχλη) αύριο το πρωί.

Ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το dikastiko.gr, αναφέρουν ότι οι συνηγόροι του ιερέα που κλήθηκε ως ύποπτος για βαρύτατα και απαξιωτικά αδικήματα, Γ. Κώτσος, Θρ. Κονταξής και Τ. Τριανταφύλλου, ζήτησαν νεα προθεσμία (είχαν λάβει ήδη 20 μέρες) προκειμένου να προετοιμάσουν επαρκώς τις εξηγήσεις των συνολικά 5 υπόπτων αλλά υπήρξε προφορική άρνηση της εισαγγελέα, παρότι η υπεράσπιση έλαβε αντιγραφα της ογκώδους δικογραφίας (που σχηματίστηκε απο τον Μάιο του 2022) στις αρχές Ιανουαρίου. Η άρνηση φέρνει όπως όλα δείχνουν αίτημα εξαίρεσης της εισαγγελέα και αναφορά σε βάρος της. Η αίτηση θα κριθεί προφανώς από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Τα αδικήματα

Υπενθυμίζεται πως ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» πατέρας Αντώνιος, κλήθηκε σε παροχή εξηγήσεων ως ύποπτος για το κακούργημα της ασέλγειας σε βάρος ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση και για το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίαςσε σωματικές βλάβες σε βάρος αδύναμων προσώπων κατά συρροή.

Ο κληρικός καλείται να αντικρούσει τις καταθέσεις για σεξουαλικές πράξεις σε βάρος δύο ανήλικων αγοριών, αλλά και για σωρεία κακοποιητικών και προσβλητικών συμπεριφορών συνεργατών του σε βάρος άλλων παιδιών.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση ήρθε στο φως μετά την κατάθεση στην Αστυνομία19χρονου σήμερα πρώην φιλοξενουμένου σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» που κατήγγειλε ασελγείς πράξεις σε βάρος του από τον ιδρυτή της ΜΚΟ. Μάλιστα, προσήλθε ως μάρτυρας δεύτερο παιδί που επιβεβαίωσε πολλά από όσα κατήγγειλε ο 19χρονος.

Ακολούθησε η κατάθεση 15χρονου που φιλοξενείται μέχρι και σήμερα σε δομή της «Κιβωτού», ο οποίος περιέγραψε, επίσης, ασελγείς πράξεις σε βάρος του από τον πατέρα Αντώνιο. Οι δύο εισαγγελείς Ανηλίκων, έχουν καλέσει για ανωμοτί κατάθεση εκτός από τον πατέρα Αντώνιο ακόμα επτά στελέχη της «Κιβωτού» για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος φιλοξενούμενων παιδιών σε δομές της οργάνωσης.

Οι υπάλληλοι που ελέγχονται για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος εργάζονται σε δομές της ΜΚΟ στην Αθήνα, στη Χίο και στον Βόλο, ενώ οι πράξεις που εξετάζονται αφορούν το διάστημα από 2020 έως και το 2022.

Αξιολόγηση

Όπως αναφέρει το newsbomb.gr, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ανωμοτί καταθέσεων οι δύο εισαγγελικές λειτουργοί θα αξιολογήσουν τις μαρτυρικές καταθέσεις και άλλα αποδεικτικά στοιχεία για να κρίνουν αν θα ασκήσουν ποινικές διώξεις σε βάρος των οκτώ εμπλεκόμενων προσώπων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» έχουν ληφθεί περισσότερες από 30 καταθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται υπάλληλοι της ΜΚΟ, γονείς και παιδιά που φιλοξενούνται ή φιλοξενήθηκαν κατά το παρελθόν. Αντικρούοντας τις καταγγελίες σε βάρος του ιδρυτή της οργάνωσης, συνολικά 31 πρώην φιλοξενούμενοι σε δομές της «Κιβωτού» έχουν υπογράψει επιστολή υποστήριξης του πατέρα Αντωνίου.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr