ΚΚΕ Εύβοιας: Ένας χρόνος από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου 2021
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΚΕ Εύβοιας: Ένας χρόνος από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου 2021

Ανακοίνωση για τον ένα χρόνο από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια εξέδωσε η Τομεακή Οργάνωση Εύβοιας του ΚΚΕ. 

Ανακοίνωση για τον ένα χρόνο από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια εξέδωσε η Τομεακή Οργάνωση Εύβοιας του ΚΚΕ.

«1 χρόνος μετά…

Ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για την “ανασύνταξη”, την πλήρη “αποκατάσταση” και αποζημίωση των πληγέντων στη Βόρεια Εύβοια έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Γιατί τα “εύφλεκτα υλικά” παραμένουν και είναι εδώ στον τόπο μας!

Παραμένει η πολιτική που λογαριάζει τις ανάγκες μας ως κόστος και βάζει στο ζύγι τις ανθρώπινες ζωές, τις λαϊκές περιουσίες και την προστασία του περιβάλλοντος με τις κάθε φορά «αντοχές της οικονομίας» , τα συμφέροντα και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Μέσα στις φλόγες το ζήσαμε με τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές, προσωπικό και σχέδιο δασοπυρόσβεσης και πυροπροστασίας. Σήμερα το ζούμε με την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου κρατικού σχεδιασμού που θα συμβάλει στην πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, στην πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, στην έλλειψη ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας, στη μη οργανωμένη παρέμβαση ανασύστασης του δάσους και μέτρων πρόληψης και προφύλαξης του δάσους που έχει απομείνει.

Η κυβέρνηση:

  • Δίνει δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ σε επιχειρηματικούς ομίλους για να κάνουν μπίζνες και να αυξήσουν τα κέρδη τους και στο πολύπαθο λαό της Βόρειας Εύβοιας που προσπαθεί να συμμαζέψει τα συντρίμμια του μοιράζει πετσοκομμένα επιδόματα πτωχοκομείου.
  • Συνεχίζει τις υπέρογκες ΝΑΤΟϊκές δαπάνες για τα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στη περιοχή και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία και αφήνει σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, οδικό δίκτυο πλήρως υποβαθμισμένα, μειώνοντας και άλλο φέτος τον κρατικό προϋπολογισμό για μέτρα αντιπυρικής προστασίας.
  • Προωθεί γρήγορα τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στις κατασκευές, την ενέργεια, τον τουρισμό, ενώ έχει ακόμα στον αέρα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά και αντιπυρικά μέτρα στη περιοχή, έχει αφήσει απροστάτευτο το δάσος που έχει απομείνει.

Το κυβερνητικό «σχέδιο Μπένου» επιβεβαιώνει πως ο μόνος καημός τους είναι πως θα αξιοποιηθεί σαν επενδυτική ευκαιρία η καταστροφή του τόπου μας για να στήσουν μπίζνες στα καμένα και να αξιοποιηθεί ο πληθυσμός της περιοχής ως φθηνό εργατικό δυναμικό. Στο σχέδιο αυτό δεν υπάρχει ούτε μια κουβέντα για την αποκατάσταση και την αποζημίωση των πληγέντων, ούτε μια λέξη για το πως θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας σε τι σχολεία, με τι γιατρούς, σε τι χώρους άθλησης και αναψυχής, πως θα συνεχίζουν να ζουν οι αγρότες, οι ρετσινάδες, οι μικροί επαγγελματίες στη περιοχή. Οι μόνοι «φωτοδότες» τους είναι πως θα τραβήξουν επενδυτές που θα πάρουν κοψοχρονιά τη γη, τα οικόπεδα, τις επιχειρήσεις και θα κερδοφορίσουν στις πλάτες των εργαζομένων, των βιοπαλαιστών αγροτών, των μικρών επιχειρηματιών.

  • Κοροϊδεύουν πως στηρίζουν τη περιοχή με τα διάφορα “pass” που πήραν ελάχιστοι. Πώς θα καλύψουν αυτά τα ψίχουλα τις αυξημένες ανάγκες που διαμορφώνονται από την ακρίβεια, την αύξηση του πληθωρισμού, τις τιμές σοκ του ρεύματος, τα συσσωρευμένα χρέη που υπάρχουν;
  • Έχουν το θράσος να λένε πως “πρώτη φορά δόθηκαν τόσο γρήγορα αποζημιώσεις και έγιναν αποκαταστάσεις ζημιών”. Την ώρα που υπάρχουν πληγέντες που παραμένουν εκτός αποζημιώσεων, που ακόμα και αυτές δίνονται με το σταγονόμετρο, που δεν έχει παρθεί ούτε ένα μέτρο ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.

 

Η καταστροφή του τόπου μας έχει ονοματεπώνυμο!

Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων άναψε το φυτίλι,  η επιλεκτική ανικανότητα του κράτους να στηρίξει το λαό άφησε τον τόπο μας απροστάτευτο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το αντιλαϊκό της έργο έχοντας και τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και άλλων δυνάμεων που στηρίζουν τον πυρήνα της πολιτικής της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν βαριές ευθύνες όχι μόνο γιατί αυτόν τον δρόμο υπηρέτησαν και όταν κυβέρνησαν και ως αντιπολίτευση, αλλά και γιατί σήμερα συμφωνούν:

  • Στο κυβερνητικό «σχέδιο Μπένου». Οι όποιες ενστάσεις τους είναι σε ζητήματα διαχείρισης, κατά πόσο και πώς θα παρεμβαίνουν οι δήμοι και οι περιφέρειες. Σε περιφέρεια και δήμους οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ από κοινού πρωταγωνιστούν στην προώθηση του κυβερνητικού σχεδιασμού.
  • Στις ΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές δεσμεύσεις της χώρας δίνοντας υπέρογκα ποσά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
  • Στα σχέδια του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ και τους αντιλαϊκούς του στόχους, στο νέο αυτό υπερμνημόνιο για τους λαούς.
  • Στην πολιτική κόστους – οφέλους της ΕΕ που ουσιαστικά λέει πως “συμφέρει περισσότερο να δίνουν ψευτοεπιδοτήσεις σε όσους καμένους, πνιγμένους κλπ τα καταφέρουν παρά να παρθούν ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας και πρόληψης”.
  • Στην πολιτική αποδυνάμωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των τοπικών Πυροσβεστικών Κλιμακίων μέσω της υποχρηματοδότησης και της συγκρότησης των πολυδιαφημισμένων δυνάμεων πυρόσβεσης της ΕΕ.

Για αυτό και 1 χρόνο μετά και κατά την διάρκεια νέων πυρκαγιών σε Λέσβο, Έβρο, Αττική και αλλού τσακωνόντουσαν για το “ποιος είχε περισσότερους νεκρούς”, “ποιος έκαψε περισσότερα στρέμματα”, “ποιος χρησιμοποίησε πρώτος τα sms εκκένωσης”. Γιατί σε όλα τα άλλα συμφωνούν και έχουν όλοι λερωμένη τη φωλιά τους, αφού όλοι τους μείωσαν και κράτησαν σε τραγικά χαμηλά επίπεδα τον προϋπολογισμό για μέτρα αντιπυρικής προστασίας. Όλοι τους αποψίλωσαν από υποδομές, προσωπικό τις πυροσβεστικές υπηρεσίες. Όλοι τους διατήρησαν τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της δασοπροστασίας από τη δασοπυρόσβεση και την υποστελέχωση των δασαρχείων.

Ο λαός της Βόρειας Εύβοιας μπορεί να ζήσει στο τόπο του!

Συνεχίζοντας τον δρόμο που  άνοιξε με τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα και σε σύγκρουση με τη στρατηγική της κυβέρνησης-ΕΕ – μονοπωλίων και των άλλων αστικών κομμάτων που θεωρούν την καταστροφή ως ευκαιρία.

Με το ΚΚΕ μπροστά οι ανάγκες του λαού!

Απάντηση στο πως θα ξαναζωντανέψει ο τόπος μας μπορούν να δώσουν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ και οι διεκδικήσεις του εργατικού –λαϊκού κινήματος.

  • Πλήρες, ολοκληρωμένο, σύγχρονο σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης σε όλες τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας. Επιτάχυνση των λιγοστών έργων που έχουν ξεκινήσει.
  • Επαρκή αντιπυρική προστασία, υποδομές προσωπικό, για το δάσος που έχει απομείνει
  • Σύγχρονο οδικό δίκτυο, για γρήγορη και ασφαλή σύνδεση με τις υπόλοιπες περιοχές του νομού
  • Αποζημιώσεις 100% σε κάθε καταστροφή λαϊκής περιουσίας, κατοικίας, καλλιεργειών, κτηνοτροφικού κεφαλαίου, υποδομών χωρίς όρους και προϋποθέσεις που εφευρίσκει διαχρονικά η αστική πολιτική για να περιορίζει τους δικαιούχους. Εφοδιασμός με ζωοτροφές μελισσοτροφές για όσο απαιτείται.
  • Αποζημιώσεις 100% για τους μικρούς επαγγελματίες (τουρισμός, εμπόριο, α/α κ.α.), απαλλαγή από φόρους, τραπεζικά δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές, ΔΕΚΟ, δημοτικά και άλλα τέλη.
  • Να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα απασχόλησης των ρετσινάδων – δασεργατών που έχασαν τη δουλειά τους με δεκαπενταετή (15 έτη) διάρκεια
  • Ανασύσταση του καμένου δάσους με κρατική ευθύνη και επιστημονική μέθοδο. Κανένας αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων.
  • Μέτρα στήριξης με ευθύνη του κράτους στις δομές εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, άθλησης. Καμία υποβάθμιση ή συγχώνευση σχολείων.
  • Ενίσχυση των μονάδων υγείας με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες για δημόσια και δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

 

Με πιο ισχυρό ΚΚΕ για να ζήσουμε στο τόπο μας,

για να «κάψουμε» τα αντιλαϊκά σενάρια της επόμενης ημέρας.

Συμπορευόμενοι με το ΚΚΕ τη μοναδική πολιτική δύναμη που στάθηκε με συνέπεια και σταθερότητα στο πλευρό του λαού της Βόρειας Εύβοιας, των εργαζομένων όλης της χώρας.

Ο λαός της Βόρειας Εύβοιας απέδειξε πως “Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό”! Το έκανε πράξη τις κρίσιμες ώρες μέσα στις φλόγες σώζοντας μόνος του τον τόπο του, συνεχίζει να το κάνει πράξη διεκδικώντας όλα αυτά που δικαιούται!

Είναι σημαντική παρακαταθήκη οι επιτροπές αγώνα που στήθηκαν στα χωριά, η συντονιστική επιτροπή πυροπλήκτων Βόρειας Εύβοιας, ο συντονισμός με πληγέντες της υπόλοιπης Ελλάδας.

Ο λαός της Βόρειας Εύβοιας δεν περίμενε κανένα σωτήρα μέσα στις φλόγες για να σώσει το βιός του, αλλά τα κατάφερε με τη δική του οργάνωση. Στάθηκε όρθιος με τα δικά του χέρια με την συγκλονιστική αλληλεγγύη των εργαζομένων όλης της χώρας. Ακόμα και οι λειψές επιδοτήσεις που δόθηκαν ήταν αποτέλεσμα των αγώνων, της συλλογικής δράσης και οργάνωσης των κατοίκων και μαζικών φορέων της περιοχής. Οι κομμουνιστές σε αυτή την υπόθεση ήταν και είναι στη πρώτη γραμμή.

 

 

Μέσα στους αγώνες φάνηκε σε όλους και όλες πως μια επιλογή υπάρχει:

→ Αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική και τους σχεδιασμούς κυβέρνησης-μονοπωλίων, καμία αναμονή από τους δήθεν προοδευτικούς σωτήρες, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που διεκδικούν τη σκυτάλη για να συνεχίσουν  το αντιλαϊκό έργο της ΝΔ.

→  Εμπιστοσύνη στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα,  συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να δυναμώσει η ελπίδα, η προοπτική για το λαό.

 

ΚΚΕ: η μοναδική δύναμη εγγύησης στους αγώνες του λαού!

“Ασπίδα” για το τώρα, ελπίδα για το αύριο!

Το ΚΚΕ τεκμηριώνει στο πρόγραμμά του ότι ο λαός μπορεί να ζήσει πολύ καλύτερα με βάση τις δυνατότητες του σήμερα.

Έχει ολοκληρωμένο σχέδιο απέναντι στον αστικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της περιοχής, που μπορεί να υλοποιηθεί από έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, αυτόν της εργατικής – λαϊκής εξουσίας.  Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός και η κοινωνικοποίηση του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής επιτρέπει την ολοκληρωμένη και ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής, με κριτήριο τις ανάγκες των κατοίκων τόσο της Βόρειας Εύβοιας όσο και όλης της χώρας.

Η συμπόρευση και η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, στους τόπους δουλειάς, τις πόλεις, τα χωριά, στους αγώνες και τις εκλογές είναι συμβολή στον αγώνα για αυτήν την προοπτική, για τη μόνη διέξοδο του υπέρ του λαού, που είναι το σύγχρονο και το αναγκαίο για τον 21ο αιώνα».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr