Κορονοϊός: Αυξητικές τάσεις στις νοσηλείες λόγω της μετάλλαξης Δέλτα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Αυξητικές τάσεις στις νοσηλείες λόγω της μετάλλαξης Δέλτα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι λοιμωξιολόγοι, με φόντο την αύξηση που παρατηρείται στις εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία, με πολλά από τα κρούσματα να ταυτοποιούνται με τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε το Σάββατο ότι οι νοσηλείες αυξάνονται κατά 25%-26% την ημέρα με παράλληλη άνοδο και των διασωληνώσεων.

«Το κύμα αυτό σχετίζεται και με τη μετάλλαξη Δέλτα, γιατί είναι πιο μεταδοτικός ο ιός, αλλά με την άρση των μέτρων και τη μη τήρηση των μέτρων που ισχύουν. Είναι ένα σήμα η αύξηση των νοσηλειών, καθώς έχουμε έναν μέσο όρο αύξησης 25%-26% από μέρα σε ημέρα και μικρή αύξηση των διασωληνώσεων, αλλά σε επίπεδα διαχειρίσιμα», πρόσθεσε ο κ. Γώγος.

«Το κύμα θα είναι μεγάλο σε σχέση με την επιδημιολογική καμπύλη αλλά όχι τόσο ισχυρό σε σχέση με νοσηλείες και διασωληνώσεις», επισήμανε και συνέχισε «σε σύνολο 5.000 ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν στην εντατική διασωληνωμένοι από τον Φεβρουάριο μέχρι τώρα, από αυτούς εμβολιασμένοι ήταν μόνο το 1%», συνέχισε ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Υπάρχει ένα μοντέλο στις ΗΠΑ που λέει ότι το προσεχές διάστημα οι θάνατοι σε 7ημερο μέσο όρο αν ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος θα περάσουν τις 3.000, ενώ αν είναι εμβολιασμένος θα είναι κάτω από 200», κατέληξε ο κ Γώγος.

Τζανάκης: Μικρή άνοδος στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών

Για μικρή άνοδο των διασωληνώσεων έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

«Τις τελευταίες 7-8 ημέρες έχουμε μια στασιμότητα και όχι την εκθετική αύξηση των προηγούμενων ημερών. Στο πλαίσιο αυτό παραμένουν τα δύο σενάρια που έχουμε προβλέψει. Το καλό σενάριο είναι να φτάσουμε τα 3.000-3.500 κρούσματα σαν μέσος κυλιόμενος όρος, αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και τηρηθούν τα μέτρα. Το δυσμενέστερο σενάριο με άδηλη την κορύφωση του μπορεί δείχνει 5.000-5.500 κρούσματα έως τον Σεπτέμβριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί η αύξηση των νέων εισαγωγών, οι οποίες διαμορφώνονται γύρω στις 150-160 καθημερινά και δεν αποκλείεται σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου να φτάσουν και τις 300.

Σχετικά με τους διασωληνωμένους, ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι οι διασωληνωμένοι σταμάτησαν να μειώνονται, πέρασαν σε μια φάση σταθεροποίησης και από τους 125 έφτασαν την Παρασκευή στους 130.

Θωμαΐδης: Έως και 2.000 κρούσματα τον Αύγουστο στην Αττική

Την ίδια στιγμή, έως και 2.000 κρουσματα στην Αττική και 4.000 – 4.500 στην επικράτεια προβλέπει ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

Μιλώντας στο ΟPEN ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ότι «αυτή την εβδομάδα καταγράφουμε αύξηση 25%, πιστεύουμε ότι θα κλείσει εκεί η εβδομάδα, αυτό δηλαδή σημαίνει ότι ο ρυθμός αύξησης του ιικού φορτίου έχει πέσει, το οποίο είναι καλό νέο. Αν διατηρηθεί αυτό και έχουμε σταθεροποιητική τάση, αυτό μεταφράζεται στο ότι θα έχουμε περίπου 1.500 κρουσματα κατά μέσο όρο, στην Αττική».

Αυτό που είναι ζητούμενο σύμφωνα με τον καθηγητή είναι εάν θα γίνει έκρηξη στα κρούσματα.

«Το επιβαρυντικό είναι ότι έχει γίνει διάδοση σε όλη την επικράτεια και υπάρχει αύξηση του ιικού φορτίου σε όλες τις πόλεις, άρα αυτό σημαίνει ότι μπορεί και να αυξηθούν τα κρούσματα στην Ελλάδα. Όσο αφορά στην Αττική αν αυτή η σταθεροποιητική τάσηπαραμείνει και την επόμενη εβδομάδα, υπολογίζαμε ότι μπορεί να φτάσουμε έως και 2.000 κρούσματα, με βάση το σενάριο που επικρατεί αυτή τη στιγμή», σημείωσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Θωμαΐδης, υπάρχει το σενάριο ότι κάτι τέτοιο και με βάση τον ρυθμό εμβολιασμού που υπάρχει αυτή τη στιγμή, θα οδηγούσε στο να έχουμε γύρω στις 4.000 – 4.500 κρούσματα ημερησίως.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr