Κορωνοϊός: Ανησυχία από τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων – «Καμπανάκι» για δύσκολο χειμώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Ανησυχία από τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων – «Καμπανάκι» για δύσκολο χειμώνα

Έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι παρά τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο και του νέου χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, η εξάπλωση του κορονοϊού συνεχίζεται με ρυθμούς που δεν φανερώνουν αποκλιμάκωση. Για δύσκολο χειμώνα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον Alpha τόνισε αρχικά πως τα μέτρα δεν τηρούνται πλήρως, υπάρχουν συγχρωτισμοί που δεν θα έπρεπε τέτοια εποχή.

Ακόμη, σημείωσε πως η κατάσταση στα γηροκομεία της χώρας είναι σοβαρή και κάλεσε τους εργαζόμενους να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέοι έχουν χαλαρώσει, επειδή στην πλειοψηφία τους είναι ασυμπτωματικοί και γενικότερα παρατηρούνται έντονα φαινόμενα συνωστισμού με τη διασπορά της νόσου να συνεχίζεται κανονικά.

Χαρδαλιάς: Τηρήστε ευλαβικά τα μέτρα

Στο επίκεντρο της ανησυχίας για το ενδεχόμενο νέων lockdown τύπου Κοζάνης βρίσκονται και άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας, με πρώτη από όλες τα Ιωάννινα.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, απηύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής να τηρούν τα επόμενα 24ωρα «ευλαβικά και πειθαρχημένα» τα μέτρα πρόληψης.Ο κ. Χαρδαλιάς συμμετείχε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση στα Ιωάννινα αναφορικά με την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως «η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, υπάρχει η επιδημιολογική πίεση, ενώ, καθώς βρισκόμαστε πολύ μακριά αλλά και πολύ κοντά στο επόμενο επίπεδο, το αν περάσουν τα Ιωάννινα σε καταστάσεις που όλους μας στεναχωρούν γιατί έχουν αποτέλεσμα στην κανονικότητα στον επχειρηματικό, τον οικογενειακό προγραμματισμό, εξαρτάται από εμάς τους ίδιους».

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι τα επόμενα 24ωρα πρέπει οπωσδήποτε να τηρούνται πειθαρχημένα τα μέτρα, επεσήμανε πως γίνεται εντατικοποίηση έλεγχων και επικαιροποίηση στρατηγικής για συγκεκριμένες γειτονιές, ενώ έκανε ισχυρή σύσταση για μάσκες και αποφυγή συγχρωτισμού.

«Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν πως ναι μεν έχουμε δικαίωμα στη διασκέδαση, στην ανεμελιά, άλλα σε καταστάσεις επικίνδυνες πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να κάνουμε αρκετά βήματα πίσω και να εφαρμόσουμε τα μέτρα, να αποφύγουμε άσκοπες μετακινήσεις, να είμαστε πολύ συντεταγμένοι στην προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων αυτών», ανέφερε.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι είναι καθημερινή η επαφή με τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο και τους εμπλεκόμενους φορείς. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ενεργά κρούσματα στα Ιωάννινα είναι 256, με αυξητική τάση στην ευρύτερη περιοχή, και οι στενές επαφές υψηλού ρίσκου είναι 521, γι’ αυτό καθημερινά, στις τεχνικές συσκέψεις, τα Ιωάννινα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.

O επιδημιολογικός χάρτης της χώρας

Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο χάρτη με το επιδημιoλογικό φορτίου του κορονοϊού αυτές είναι οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο.

Σε Κόκκινη περιοχή (επίπεδο 4) βρίσκεται η Κοζάνη.

Στις Πορτοκαλί περιοχές (επίπεδο 3) ανήκουν οι εξής περιοχές:

Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα-Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Κοζάνη, Λέσβος, Μύκονος, Νήσων Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα

Στις Κίτρινες περιοχές (επίπεδο 2) παραμένουν οι εξής περιοχές:

Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.

Πηγή:newsbomb.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr