Κορονοϊός: Διευκρινίσεις Μαγιορκίνη για τη μετάλλαξη Δέλτα – Τι είπε για την αυξημένη μεταδοτικότητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Διευκρινίσεις Μαγιορκίνη για τη μετάλλαξη Δέλτα – Τι είπε για την αυξημένη μεταδοτικότητα

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε για την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα

Παρέμβαση για τα όσα ακούγονται σχετικά με τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα έκανε μέσω των social media ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Δέλτα υπό τις παρούσες συνθήκες δείχνει να έχει διεισδυτικό πλεονέκτημα (δική μου μετάφραση του fitness advantage) έναντι της Άλφα και οι προβλέψεις δείχνουν υψηλές πιθανότητες επικράτησης τους επόμενους μήνες. Το να μεταφράζουν όμως αυθαίρετα το διεισδυτικό πλεονέκτημα σε αύξηση βασικής μεταδοτικότητας (γνωστό ως R0) και μάλιστα να λένε ότι “κάθε μολυσμένος μεταδίδει σε 7” δεν προκύπτει από καμία μελέτη και είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογισθεί τι θα γινόταν αν ο Δέλτα προκαλούσε την αρχική επιδημία. Καλό είναι να μένουμε στα ακριβή συμπεράσματα των μελετών και να μην κάνουμε υπεραπλουστευτικούς υπολογιστικούς ακροβατισμούς…»

Τζανάκης: «Η μετάλλαξη Δέλτα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους»

Νωρίτερα ως απειλητική, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της χαρακτήρισε την μετάλλαξη Δέλτα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νικόλαος Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού είναι απειλητική, ωστόσο δεν πρέπει να μας πανικοβάλει, επισήμανε συγκεκριμένα ο κ. Τζανάκης.

«Όπως την βρετανική μετάλλαξη, έτσι κι αυτήν θα την αντιμετωπίσουμε» σημείωσε.

«Κάποιος που μολύνεται με το πρώτο στέλεχος μόλυνε δύο άτομα, ενώ με αυτή τη μετάλλαξη θα μολύνει τέσσερα». Επίσης, είπε ότι η εν λόγω μετάλλαξη έχει καταφέρει να «ξεκλειδώσει» το ανοσοποιητικό σύστημα νέων ατόμων και παιδιών με συνέπεια να προσβάλει τις πολύ νεαρές ηλικίες. Πρόσθεσε δε, ότι διπλασιάζεται ο αριθμός των ατόμων που εισάγονται στο νοσοκομείο με σοβαρή νόσο.

Για την αντιμετώπισή της από τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer, υπογράμμισε ότι ειδικά τη βαριά νόσο και τη διασωλήνωση την αντιμετωπίζουν σχεδόν 100%, ενώ αντιμετωπίζουν και τη διαδικασία αποφυγής της μόλυνσης, με λίγο χαμηλότερα ποσοστά απ’ ότι με το πρωτογενές στέλεχος.

Σε ότι αφορά αυτά της Moderna και της Johnson & Johnson, ο καθηγητής γνωστοποίησε ότι τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών αναμένονται.

«Όσοι εμβολιάζονται, πρακτικά είναι προφυλαγμένοι. Όποιο κύμα ξεσπάσει εξαιτίας του στελέχους Δέλτα, αυτό θα αφορά βασικά σε ποσοστό 90-95% τους ανεμβολίαστους» επισήμανε.

Ερωτηθείς σχετικά με πιθανό κίνδυνο λόγω αφίξεων τουριστών από τη Βρετανία που αντιμετωπίζει έξαρση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, ο κ. Τζανάκης είπε ότι οι Βρετανοί είναι σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμένοι και άρα σχετικά ασφαλείς.

Αναφορικά με πιθανή σύνδεση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα, στην Κρήτη, με την έλευση των βρετανών τουριστών, ο ίδιος είπε ότι από τα περίπου δέκα πέντε κρούσματα στην Κρήτη μόνο ένα απεδείχθη ότι αφορούσε Ρώσο τουρίστα. Ενώ πρόσθεσε: «Τα υπόλοιπα αφορούσαν νεαρούς κάτω από 30 ετών, μεταξύ 18 και 25 ετών οι περισσότεροι, που φαίνονται να φέρουν αυτή τη μετάλλαξη. Δεν έχει βρεθεί ο “ασθενής μηδέν” ακόμα, αλλά μάλλον θα πρόκειται για κάποιον ο οποίος ταξίδεψε στην Ελλάδα, ήρθε στην Κρήτη και έφερε τον ιό στους υπόλοιπους».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr