Κορονοϊός: Εφιαλτικά σενάρια για έκρηξη κρουσμάτων – Νέα μέτρα στο «τραπέζι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Εφιαλτικά σενάρια για έκρηξη κρουσμάτων – Νέα μέτρα στο «τραπέζι»

Εξετάζεται μείωση του ποσοστού πληρότητας στα νυχτερινά κέντρα ενώ «κλειδωμένη» θεωρείται και η αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας.

Καραδοκεί το 5ο κύμα πανδημίας αφού οι επιστήμονες αναμένουν έκρηξη κρουσμάτων μετά τις γιορτές, για να εξετάσουν στην συνέχεια τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση η αύξηση αναμένεται να αρχίσει να φαίνεται από αυτή την Τρίτη, όπου σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη αναμένεται να έχουμε 9.000 κρούσματα.

Ο καθηγητής επισήμανε πως μόνο η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να φέρει αυτή την αύξηση, ενώ σημείωσε πως τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι πάνω από 10% της μετάλλαξης Όμικρον.

«Επίκειται έκρηξη κρουσμάτων, με διπλασιασμό κάθε δεκαήμερο. Την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη θα έχουμε ενδεχομένως πάνω από 9.000 κρούσματα και στις 15 με 20 Ιανουαρίου ίσως 15.000 ή και 20.000 κρούσματα» είπε ο Νίκος Τζανάκης, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί αν η Ελλάδα ακολουθήσει το μοτίβο άλλων χωρών.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ ανέφερε:

«Η Όμικρον όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε και τα 10.000 και τα 12.000 κρούσματα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πούμε πότε θα γίνει αυτό, αλλά το θεωρώ ότι θα συμβεί και σε εμάς. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί ο ιός έχει διαφορετικό προφίλ. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συμμετέχει αρκετά στην τρίτη δόση και όλα αυτά είναι τα όπλα μας. Το τελευταίο όπλο που θέλουμε να μας βοηθήσει ο κόσμος είναι το test».

«Λουκέτο» στη βραδινή διασκέδαση;

Μια πρώτη εικόνα για τα μέτρα που έπονται, δηλαδή μετά 3 Ιανουαρίου επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Η βασική κατηγορία παρέμβασης που θα αφορούν τα μέτρα και που έχουν προτείνει οι ειδικοί έχει να κάνει συνολικά με το κομμάτι της βραδινής διασκέδασης, όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, και όχι της εστίασης. Μάλιστα, η χρονική διάρκεια των μέτρων προσανατολίζεται να είναι 15 ημέρες.

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των ειδικών προβλέπουν:

  • Κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων.
  • Τα μπαρ και η εστίαση να κλείνουν στις 23:00 ή στις 00:00.
  • Αύξηση της τηλεργασίας ως 50%.
  • Χωρίς την παρουσία θεατών η διεξαγωγή αθλητικών αγώνων ή με πληρότητα 10%.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr