Κορονοϊός: Έρχεται νέο κύμα στην Ευρώπη – Σημάδια έξαρσης στην Ελλάδα, θα αυξηθούν ξανά οι θάνατοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Έρχεται νέο κύμα στην Ευρώπη – Σημάδια έξαρσης στην Ελλάδα, θα αυξηθούν ξανά οι θάνατοι

Ο κορονοϊός επιστρέφει εν όψει χειμώνα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για επικείμενη νέα έξαρση στην Ευρώπη.

Ο κορονοϊός επιστρέφει εν όψει χειμώνα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για επικείμενη νέα έξαρση στην Ευρώπη. Ανησυχία την ίδια ώρα επικρατεί για την εμβολιαστική κόπωση. Ποιοι κινδυνεύουν στην Ελλάδα.

Ο κορονοϊός αναμένεται να «χτυπήσει» με μεγαλύτερη ένταση στην Ευρώπη – όπως δείχνουν τα επιστημονικά μαθηματικά μοντέλα – στα τέλη αυτού του μήνα και έως τα μέσα Νοεμβρίου. Ωστόσο, οι επιστήμονες για μία ακόμη φορά δεν είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικοί. Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις νέες παραλλαγές της Όμικρον 4 (ΒΑ.4.6) που έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται σε πολλές χώρες (Βρετανία, Δανία, κα), αλλά και για την κόπωση από τα εμβόλια.

Η σύγχυση μάλιστα που, όπως λένε, υπάρχει στον κόσμο για τους διάφορους τύπους των προσφερόμενων εμβολίων, ενδέχεται να μειώσει τους εμβολιασμούς της ενισχυτικής δόσης, κυρίως σε όσους τα έχουν περισσότεροι ανάγκη (ανοσοκατεσταλμένοι, ηλικιωμένοι κ.λπ.).

Ψευδή αίσθηση «ασφάλειας» έναντι της πανδημίας εντοπίζουν οι επιστήμονες στην Ευρώπη, την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα σε πολλές χώρες, αλλά και οι νοσηλείες.

Μεταξύ των χωρών που εμφανίζουν σημάδια έξαρσης, είναι και η Ελλάδα. Ωστόσο, στη χώρα μας διπλασιάστηκαν οι αναμνηστικοί εμβολιασμοί κατά της Όμικρον 4 και 5 (ΒΑ.4/5).

«Προ των πυλών» βρίσκεται ένα νέο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού σε όλη την Ευρώπη, την ώρα που η θερμοκρασία πέφτει και ταυτόχρονα αυξάνεται η αισιοδοξία πολλών για μία κανονικότητα, η οποία δεν θα επηρεαστεί αυτή τη φορά από το νέο κύμα του κορονοϊού.

Κορονοϊός – «Θα αυξηθούν ξανά οι θάνατοι στην Ελλάδα»
Οι ηλικιωμένοι και οι έχοντες υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν, ακόμη και με τις υποπαραλλαγές της Όμικρον που έχουν λιγότερη νοσηρότητα, καθώς δεν αναπτύσσουν καλή ανοσία ακόμη κι αν έχουν εμβολιαστεί, τονίζει στο iatropedia.gr, o Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Αυτοί οι ηλικιωμένοι και οι υπερήλικες φαίνεται πως παρ’ όλο τον εμβολιασμό δεν αναπτύσσουν ικανή ανοσία, αφενός. Αφετέρου παρ’ ότι εμβολιασμένοι, ο ιός δεν τους προκαλεί πνευμονία και ιδιαίτερα προβλήματα αυτός καθαυτός, αλλά τους αποδιοργανώνει τα συνοδά νοσήματα, όπως οποιαδήποτε άλλη ίωση τους προσβάλλει. Με αποτέλεσμα τα συνοδά νοσήματα να προκαλούν το θάνατο. Επ’ αφορμή της μόλυνσης, δηλαδή», εξηγεί ο επιστήμονας.

Κορονοϊός – Πότε θα εμφανιστούν οι σκληροί δείκτες
Δεν αποκλείεται μάλιστα εξαιτίας της παραπάνω κατάστασης να αυξηθούν και οι θάνατοι το επόμενο διάστημα, χωρίς να αυξηθεί η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), τονίζει ο Νίκος Τζανάκης.

Αυτό προκύπτει, από τα στοιχεία της μελέτης των μαθηματικών μοντέλων του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Το επιδημιολογικό φορτίο (σ.σ. δείκτης IR, ο οποίος αποτυπώνει τον αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού) από τα 700, τώρα έχει πάει 900 κρούσματα, που σημαίνει ότι έχουμε σε πανελλαδικό επίπεδο αυξητικές τάσεις. Η έξαψη που έχουμε, όμως, προς το παρόν δείχνει ότι δεν έχει πολύ μεγάλη δυναμική. Όμως, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αυτό. Και το γνώρισμα είναι πως κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε αύξηση στις εισαγωγές, αλλά χωρίς καθόλου πίεση στις Μονάδες, αλλά με πιθανότητα αύξησης των θανάτων. Στους “σκληρούς δείκτες” είχαμε αυτή την εβδομάδα 30 θανάτους λιγότερους από την προηγούμενη. Αλλά οι σκληροί δείκτες δεν έχουν εμφανιστεί. Θέλουν μία με δύο εβδομάδες για να δούμε αύξηση των θανάτων», αναφέρει.

Κορονοϊός – Αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί κατά της Όμικρον 4 και 5
Ωστόσο, αντίθετα με το εξωτερικό, στην Ελλάδα πολλοί είναι όσοι προχωρούν στον εμβολιασμό κατά της Όμικρον 4 και 5 με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια της Pfizer, ενώ το προηγούμενο διάστημα δίσταζαν να εμβολιαστούν με τα νέα εμβόλια κατά της Όμικρον 1 (ΒΑ.1).

Από την περασμένη Δευτέρα (03/10) και μέχρι σήμερα, οι ημερήσιοι εμβολιασμοί με την αναμνηστική δόση αγγίζουν τις 10 χιλιάδες κατά μέσο όρο, ενώ το προηγούμενο διάστημα, μόλις και μετά βίας έφτασαν τις 5 χιλιάδες ημερησίως.

Οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 (κυρίως η Όμικρον 5) που κυριάρχησαν το καλοκαίρι εξακολουθούν να ευθύνονται για την πλειονότητα των κρουσμάτων, αλλά κερδίζουν έδαφος και οι νεότερες υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Εκατοντάδες νέα στελέχη της Όμικρον εντοπίζονται από τους επιστήμονες, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με εξέχουσα ανάμεσά τους την υποπαραλλαγή ΒΑ.4.6, η οποία κερδίζει έδαφος στη Βρετανία και τη Δανία.

Κορονοϊός: Ενισχύεται η πανδημία στην Ευρώπη – Αύξηση και στις νοσηλείες
Στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν πως τα κρούσματα εξακολουθούν να μειώνονται στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά αυξάνονται ξανά στην Ευρώπη, η οποία εισέρχεται σιγά – σιγά στον χειμώνα.

Αύξηση κατά 8% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (19 – 25/9), παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων στην ΕΕ, ο οποίος άγγιξε το 1,5 εκατομμύριο, παρά την πολύ μεγάλη μείωση των τεστ.

Επίσης, έχει αυξηθεί σημαντικά σε πολλές από τις 27 χώρες της ΕΕ και ο αριθμός των νοσηλειών, όπως π.χ. στη Βρετανία, όπου σημειώθηκε άνοδος στις εισαγωγές κατά 45%.

Οι αξιωματούχοι της Υγείας, μάλιστα, προειδοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η εμφάνιση της γρίπης και η αύξηση των κρουσμάτων covid-19, θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Στην Ιταλία οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών με συμπτώματα Covid-19 αυξήθηκαν κατά 32%, ενώ οι εισαγωγές σε ΜΕΘ κατά 21% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι εισαγωγές στην Ελλάδα – Κυρίως ηλικιωμένων
Στην Ελλάδα υπάρχει αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 30%, χωρίς ωστόσο, να επιβαρύνονται προς το παρόν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Οι διασωληνωμένοι ασθενείς έπεσαν κατά 13 μέσα σε μία εβδομάδα και πλέον είναι στους 66.

Στις απλές κλίνες οι εισαγωγές είναι κυρίως γηριατρικός πληθυσμός, που δεν χρειάζεται αναπνευστική υποστήριξη.

«Δεν θα υπάρξει καθόλου αύξηση στις ΜΕΘ, όμως, δεν αποκλείεται να αυξηθούν οι θάνατοι», τονίζει ο Νίκος Τζανάκης.

Οι αρμόδιοι τονίζουν, πως είναι επιτακτική ανάγκη οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα να προχωρήσουν άμεσα σε δεύτερο αναμνηστικό εμβολιασμό (4η δόση) με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Covid, που είναι προσαρμοσμένα στα υποστελέχη στελέχη Β1 και Β4/5 της Όμικρον.

πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr