Κορονοϊός : Η εβδομάδα που θα κρίνει τα μέτρα – Πενταπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι, σε πίεση το σύστημα Υγείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός : Η εβδομάδα που θα κρίνει τα μέτρα – Πενταπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι, σε πίεση το σύστημα Υγείας

Με το βαρύ φορτίο των 130 νεκρών λόγω της επιδημίας κορωνοϊού το περασμένο Σαββατοκύριακο και με 400 διασωληνωμένουςστις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων ξεκίνησε η δεύτερη εβδομάδα τουlockdown στη χώρα μας. 

Μια εβδομάδα η οποία θα είναι δύσκολη, όπως είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊο, καθώς διανύεται με βαρύ ιικο φορτίο και με τεράστια διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια. Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, έκανε λόγο για μια εύθραυστη βελτίωση σε ο,τι αφορά τα κρούσματα και τον δείκτη μετάδοσης R που έχει υποχωρήσει κάτω από 1,5, αλλά που περιορίζεται μονο στην ελαφρα μειωση των νέων κρουσμάτων και όχι στιςβαρύτατες επιπτώσεις αυτών που έχουν ηδη καταγραφεί. «Οι αλλοι δείκτες βαρύτητας της επιδημίας, όπως οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνωσεις, θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης. 

Με άλλα λόγια, ο υγειονομικός πόλεμος που μαίνεται στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί και τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, καθώς οι επαγγελματίες υγείας, παραμένοντας πάντα στην πρώτη γραμμή, θα υποδεχονται τους ασθενείς που “γεννούν” τα σημερινά χιλιάδες ημερήσια κρούσματα όπως και των προηγούμενων ημερών. Όπως έχουν εξηγήσει οι ειδικοί, κάθε ημερήσιο κύμα κρουσμάτων έχει ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό αριθμό σοβαρά νοσούντων, περίπου στο 15% των κρουσματων, που θα χρειαστεί νοσηλεία. 

Μάλιστα, η κυρία Παπαευαγγελου ανέφερε ότι τουλάχιστον 2.500 άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 χρόνων έχουν διαγνωστεί το τελευταίο 15νθημερο θετικοί στον κορωνοϊό, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο πολύ σοβαρής νόσησης και επιπλοκής λόγω της λοίμωξης Covid-19 που διατρέχουν αλλά και για την τεράστια πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας για να τους περιθάλψει. 

«Εντός του β’ 15νθημερου του Οκτωβρίου καταγράφηκε μια δυναμική υπερμεταδοσης σε άτομα ηλικίας 19-39 χρόνων. Αυτό θα επιφέρει αυξημένη επίπτωση στην αμέσως μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα. Περιμένουμε σοβαρά κρούσματα για τα άτομα ηλικίας άνω των 40 χρόνων» είπε η κυρία Παπαευαγγελου. 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr