Κορονοϊός: Η «Όμικρον» ασπίδα για τον «Κένταυρο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Η «Όμικρον» ασπίδα για τον «Κένταυρο»

Καθησυχαστικοί είναι σε πρώτη φάση οι επιστήμονες για τη μετάλλαξη «Κένταυρος» που κυριαρχεί μέχρις στιγμής στην Ινδία.

Καθησυχαστικοί είναι σε πρώτη φάση οι επιστήμονες για τη μετάλλαξη «Κένταυρος» που κυριαρχεί μέχρις στιγμής στην Ινδία. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει ανιχνευθεί σε περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως και αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς κυρίως στην Ινδία.

Μία σειρά μελετών έχει δείξει ότι οι δύο παραλλαγές, η «Oμικρον 5» (ΒΑ.5) και «Κένταυρος», έχουν περίπου παρόμοιες ικανότητες να αποφεύγουν την ανοσία που παρέχεται από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό. Κι αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες, μπορεί να μην ωθήσει τα κρούσματα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα εκτός Ινδίας, τουλάχιστον όχι όσο η ανοσία του πληθυσμού είναι υψηλή.

Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Ευάγγελος Τέρπος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας), Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης ΕΚΠΑ) και ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τρουγκάκος συνοψίζουν τις πληροφορίες που είναι μέχρι τώρα γνωστές για τη μετάλλαξη «Κένταυρος».

Εκτός Ινδίας, η μετάλλαξη έχει ανιχνευθεί σε πολύ χαμηλά ποσοστά σε χώρες όπως η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα, όσοι έχουν νοσήσει από τη μετάλλαξη «Ο» δεν είναι πιθανόν να παρουσιάσουν μια σημαντική μόλυνση από τη μετάλλαξη «Κένταυρος». Αυτό φαίνεται να προκύπτει και από εργαστηριακές μελέτες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα και δείχνει τις δύο παραλλαγές να έχουν παρόμοια ικανότητα να αποφεύγουν τα αντισώματα που προκαλούνται από εμβολιασμό και προηγούμενη μόλυνση.

Yβριδική ανοσία

Από τα δεδομένα στην Ινδία δεν φαίνεται ακόμη η μετάλλαξη «Κένταυρός» να αυξάνει τα ποσοστά νοσηλείας ή θανάτων εκεί. Οι συνδυασμένες επιπτώσεις των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού και της προηγούμενης μόλυνσης φυσικά βοηθάνε. Αυτή η υβριδική ανοσία θα προστατεύσει και θα κρατήσει σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους εκτός νοσοκομείων. Βέβαια, οι επιστήμονες παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς νέες μεταλλάξεις των παραλλαγών μπορεί να αυξήσουν την ικανότητα για επαναλοιμώξεις.

«Ακόμη δε κι αν τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων παραμείνουν χαμηλά σε ένα κύμα που προκαλείται από την παραλλαγή “Κένταυρος”, η υψηλή συχνότητα νέων κυμάτων μόλυνσης θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερο κόσμο με long COVID-19 (δηλαδή εμμένοντα συμπτώματα μετά τους 3 μήνες από τη διάγνωση) και γενικότερα διατήρηση της επιβάρυνσης στα συστήματα υγείας διεθνώς», αναφέρεται.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι δεν είναι σίγουρος για το αν η παραλλαγή «Κένταυρος» θα επικρατήσει. «Δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός, την παρακολουθούμε. Μάλλον δεν θα επικρατήσει σε κάποια από τις χώρες που κυριάρχησε η “Oμικρον 4-5”», ανέφερε.

Για ήπιους περιορισμούς έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας σχετικά με το πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Ανέφερε πάντως ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν είναι σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εικόνα και τοποθέτησε χρονικά τις συζητήσεις για το τέλος Αυγούστου.

«Απλά περιμένουμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία, καθώς έχουμε γύρω στις 20 μέρες και πλέον για να ανοίξουν τα σχολεία. Θα είμαστε έτοιμοι προς το τέλος του καλοκαιριού να έχουμε και τα επόμενα δεδομένα», ανέφερε.

Ερωτώμενος σχετικά ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε: «Στις ΗΠΑ το CDC ανοίγει τα σχολεία χωρίς κανένα μέτρο, παρά μόνο στις περιοχές που υπάρχει υψηλό φορτίο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει κι εδώ. Αν κάποια περιοχή εμφανίσει πάρα πολλά κρούσματα, χρήσιμο θα ήταν να επανέλθει η μάσκα. Από την άλλη, την καθολική χρήση μάσκας, αν τα επιδημιολογικά μέτρα το επιτρέπουν, δεν τη θεωρώ απαραίτητη».

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: «Αισιόδοξοι ότι δεν θα επιστρέψουμε σε μέτρα»

Σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ), ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι «είμαστε σε μια άλλη φάση με την πανδημία, με τη μάχη μας κατά του κορονοϊού, διότι πλέον έχουμε θεραπευτικά πρωτόκολλα, έχουμε εμβολιασμένο πληθυσμό. Εχουμε μεταλλάξεις οι οποίες έχουνε κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά από την αρχική νόσο και έχουμε και αντι-ιικά φάρμακα».

Χαρακτήρισε τα παραπάνω ένα πλήρες μίγμα προστασίας για τους πολίτες και πως «αυτό μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουμε σε μέτρα όπως τα έχουμε ζήσει». Προειδοποίησε όμως για τη δυναμική του φαινομένου, που μπορεί να ανατρέψει τις προθέσεις. «Η πρόθεσή μας είναι μην προχωρήσουμε σε μέτρα υποχρεωτικότητας ή μέτρα που έχουνε χαρακτηριστικά περιορισμού και απομόνωσης. Ομως, επειδή η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, είμαστε προετοιμασμένοι να εφαρμόσουμε και πρωτόκολλα. Αν χρειαστεί και να πάρουμε μέτρα, σε περίπτωση που υπάρχει μια διαφορετική δυναμική από αυτήν που βλέπουμε αυτή τη στιγμή».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr