Κορονοϊός – κρούσματα: Πρασίνισε η Σκύρος, στο κίτρινο η Εύβοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός – κρούσματα: Πρασίνισε η Σκύρος, στο κίτρινο η Εύβοια

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας

Ευχάριστες ήταν οι χθεσινές ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας για την Εύβοια και τη Σκύρο.

Συγκεκριμένα και όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ευβοίας και Δυτικής Αττικής έπεσαν επίπεδο και έγιναν «κίτρινες», ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Καβάλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Φλώρινας, Τρικάλων, Κερκύρας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας μεταφέρθηκαν στο «πράσινο».

Οι Δήμοι Σκύρου και Σαλαμίνας, επίσης, έγιναν «πράσινοι».

Ιδιαίτερη αναφορά στη χρήση της μάσκας έκανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη χθεσινή ενημέρωση. Οπως είπε μόλις πριν λίγες ημέρες και λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκαν ότι «εάν κάποιος περπατά μόνος του στο πεζοδρόμιο μπορεί να μην τη φοράει». Η ίδια εξήγησε ότι με έκπληξη οι επιστήμονες αντιλήφθηκαν ότι το μήνυμα ελήφθη λάθος από τους πολίτες και η μάσκα αποτελεί ισχυρό μέτρο προστασίας κατά της Covid-19. Μόνο σε εξωτερικούς χώρους, όπου κάποιος δεν συγχρωτίζεται -δηλαδή για παράδειγμα περπατά μόνος ή με την οικογένειά του- μπορεί να την αφαιρεί. Ερωτηθείσα εάν θα επανέλθει η υποχρεωτικότητα της μάσκας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, απάντησε πως είναι πιθανό εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα χειροτερεύσουν, και αναφέρθηκε και στο χειμώνα, όταν ενδέχεται να εφαρμόζεται η χρήση της μάσκας και όχι μόνο για τον ερχόμενο, αλλά αφήνοντας να υπονοηθεί και… επόμενους χειμώνες. «Οδηγός» σε όλες τις αποφάσεις είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ανατροπές

Οπως φαίνεται, το μεταλλαγμένο στέλεχος φέρνει ανατροπές νωρίτερα σε σχέση με ό,τι ανέμεναν οι επιστήμονες. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 761 νέα περιστατικά, αριθμός αυξημένος κατά 55,6% συγκριτικά με την περασμένη Πέμπτη. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι συνολικά τα νέα κρούσματα είναι αυξημένα κατά 5% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα. Η νέα έξαρση μοιάζει αναπόφευκτη και θα αφορά ως επί το πλείστον ανεμβολίαστους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν ισχυρή απόκριση στα εμβόλια. Και από τους δύο καθηγητές και μέλη της αρμόδιας για τον κορονοϊό επιτροπής τονίστηκε ότι ο κίνδυνος από το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος παραμένει χαμηλός για πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.

Οι «σκληροί» δείκτες συνεχίζουν να συρρικνώνονται αφού ακολουθούν κατά δύο εβδομάδες τα κρούσματα. Ετσι, τα προβλεπτικά μοντέλα δείχνουν στις επόμενες δύο εβδομάδες 100 ασθενείς στις ΜΕΘ και δέκα θανάτους την ημέρα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr