Κορονοϊός: Νέες οδηγίες προς εμβολιασμένους – Τι πρέπει να κάνουν αν έρθουν σε επαφή με κρούσμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Νέες οδηγίες προς εμβολιασμένους – Τι πρέπει να κάνουν αν έρθουν σε επαφή με κρούσμα

Αλλαγές έφερε η μετάλλαξη Όμικρον σχετικά με τους εμβολιασμένους και τις επαφές τους με επιβεβαιμένο κρούσμα.

Αλλαγές έφερε η μετάλλαξη Όμικρον σχετικά με τους εμβολιασμένους και τις επαφές τους με επιβεβαιμένο κρούσμα.

Νέες οδηγίες για το πώς πρέπει να κινούνται οι εμβολιασμένοι πολίτες που έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού έρχονται εν μέσω της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον.

Εξαιτίας της κυκλοφορίας νέας -ακόμα μεταδοτικότερης- μετάλλαξης συστήνεται στους εμβολιασμένους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις όταν έρχονται σε επαφή με φορέα του ιού και να διενεργούν τουλάχιστον δυο τεστ τις επόμενες 7 – 10 μέρες.

Σημειώνεται πως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, τον περασμένο Αύγουστο, είχε συστήσει οι εμβολιασμένοι ή οι πρόσφατα νοσήσαντες να μην μπαίνουν σε καραντίνα όταν έρχονται σε επαφή με κρούσμα εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί, αλλά να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παρακολουθούν την υγεία τους για 14 ημέρες μετά την έκθεση.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στην τελευταία ενημέρωση για τον κορονοϊό έδωσε νέες συστάσεις για τεστ ύστερα από επαφή με κρούσμα.

Για όσους έρχονται από το εξωτερικό, η κ.Γκάγκα εξήγησε ότι θα πρέπει, βάσει και των νέων μέτρων ότι «εκτός από τα δυο επιπλέον εργαστηριακά τεστ που οφείλουν να κάνουν, λογικό θα ήταν τις πρώτες μέρες μετά την επιστροφή τους στην χώρα μας να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις στενές επαφές τους, κυρίως με ευάλωτους συγγενείς και φίλους ή να κάνουν χρήση μάσκας όταν τους συναντούν». Να σημειωθεί ότι από σήμερα είναι υποχρεωτική η χρήση είτε διπλής μάσκας, είτε μάσκας N95 στα σούπερ μάρκετ και στα ΜΜΜ».

Οι οδηγίες από CDC και ECDC
Ανέπτυξε δε, τις οδηγίες που συστήνουν και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί Υγείας. «Πολλοί οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το CDC αλλά και το ΕCDC εξέδωσαν οδηγίες για την περίοδο των εορτών και τονίζουν τη σημασία που έχει ο εμβολιασμός και η θωράκιση με την αναμνηστική δόση εμβολίου.

Θυμίζουν την προστασία που μας προσφέρει η ορθή χρήση της μάσκας, η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων, που δεν επηρεάζονται ούτε από τις μεταλλάξεις, ούτε από τις παραλλαγές του ιού. Συστήνουν αποφυγή πολυπληθών συγκεντρώσεων και τη συχνή χρήση τεστ έναντι κορονοϊού, ιδιαίτερα πριν τη συμμετοχή στις γιορτές. Προτείνουν την παραμονή στο σπίτι όταν κάποιος έχει συμπτώματα κρυολογήματος, αλλά και την αποφυγή έκθεσης στον ιό εάν προγραμματίζει κάποιος να συναντήσει συγγενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου τις επόμενες μέρες».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr