Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων.
Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.
Ποσοστιαία μεταβολή στη μέση συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 19 έως 25 Ιουλίου σε σχέση με την εβδομάδα 12 έως 18 Ιουλίου 2021.
Περιφέρεια – Πόλη Ποσοστιαία μεταβολή του μέσου εβδομαδιαίου ιικού φορτίου*
- Αττική +12%
- Θεσσαλονίκη +5%
- Λάρισα +25%
- Βόλος +218%
- Ηράκλειο +19%
- Χανιά +106%
- Ρέθυμνο -63%
- Άγιος Νικόλαος -36%
- Πάτρα +65%
- Ξάνθη** Σημαντική αύξηση
- Αλεξανδρούπολη +141%
- Ιωάννινα -38%
* Μεταβολές της τάξης +/- 30% είναι κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.
**Η σημαντική αύξηση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο που παρατηρήθηκε στην Ξάνθη, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, δεν αξιολογείται ποσοτικά λόγω των εξαιρετικά χαμηλών τιμών (οριακά ανιχνεύσιμες συγκεντρώσεις) της προηγούμενης εβδομάδας ( 12 έως 18 Ιουλίου 2021).
Συμπεράσματα: Την εβδομάδα 19 έως 25 Ιουλίου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 12 έως 18 Ιουλίου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των εννέα από τις δώδεκα (9/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.
Οι καθαρά αυξητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (+65%), στα Χανιά (+106%), στην Αλεξανδρούπολη (+141%) και στο Βόλο (+218%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις στην Περιφέρεια Αττικής (+12%), στο Ηράκλειο (+19%) και στη Λάρισα (+25%).
Σταθερό παρέμεινε το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη (+5%). Σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Ξάνθη, η οποία όμως δεν αξιολογείται ποσοτικά σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας (12-18/07/21) λόγω των εξαιρετικά χαμηλών και οριακά ανιχνεύσιμων επιπέδων του ιικού φορτίου τότε.
Πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν σε τρεις από τις δώδεκα (3/12) περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, και συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο (-36%), στα Ιωάννινα (-38%) και στο Ρέθυμνο (-63%).
Παρακάτω δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της εβδομάδας 19 έως 25 Ιουλίου 2021:
Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις, με 8 στατιστικά μη σημαντική μεταβολή (+12%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 12-18/07/21.
Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, στη Θεσσαλονίκη, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε σταθερό (+5%), σε σχέση με την προηγούμενη
εβδομάδα, 12-18/07/21 . Επισημαίνεται ότι για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μείωση του ιικού φορτίου την Κυριακή σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.
Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, παρατηρήθηκε οριακή αύξηση (+25%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα σε σχέση με την εβδομάδα 12-18/07/21.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr
