Κορωνοϊός: Προσοχή! Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους από σήμερα – Τι πρέπει να ξέρετε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Προσοχή! Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους από σήμερα – Τι πρέπει να ξέρετε

Νέα οριζόντια μέτρα ισχύουν από σήμερα, Σάββατο σε όλη την επικράτεια, μετά την εκθετική εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα.

Συγκεκριμένα, από τις 6.00 το πρωί του Σαββάτου θα υπάρξουν νέα μέτρα, που θα αφορούν όλη την επικράτεια αλλά θα επικεντρώνονται στον πληθυσμό που δεν διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Επιγραμματικά τα νέα μέτρα έναντι του κορωνοϊού που ισχύουν από σήμερα, Σάββατο 6 Νοεμβρίου, είναι:

  • Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr), με δικό τους κόστος, περιλαμβανομένων και των κληρικών στις εκκλησίες.
  • Η πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, μεικτούς και ανοιχτούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης, κομμωτήρια, εμπορικά καταστήματα (δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες) θα γίνεται υποχρεωτικά με επίδειξη pcr ή rapid τεστ.
  • Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ), τα φαρμακεία και οι εκκλησίες.
  • Επιπλέον, γίνεται σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
  • Την ίδια ώρα, διπλασιάζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα, ενώ εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας. Έτσι, τα πρόστιμα θα ξεκινάνε από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος. Επιπλέον, θα αναρτάται λίστα με καταστήματα που έχουν παραβιάσει τα μέτρα.
  • Τέλος θα υπάρξει ποινή και στις ομάδες, αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα».

Τι ισχύει για τα παιδιά

Με self test θα εισέρχονται τα παιδιά στους μεικτούς χώρους. Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο που θα μπαίνουν τα παιδιά έως 18 ετών έδωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον Ant1. Όπως είπε οι ανήλικοι έως 18 ετών θα εισέρχονται σε μεικτούς χώρους, όπως τα κομμωτήρια, τα καταστήματα λιανεμπορίου και τα καταστήματα εστίασης, τα οποία λειτουργούν για εμβολιασμένους και μη, με self test, όπως αυτό που κάνουν για το σχολείο. Ωστόσο, τόνισε πως για τους αμιγείς χώρους, π.χ τους κλειστούς χώρους των εστιατορίων, οι ανήλικοι θα προσέρχονται είτε με το πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με rapid test.

Το rapid test πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός των τελευταίων 48 ωρών και το PCR test εντός των τελευταίων 72 ωρών από την πραγματοποίηση οποιουδήποτε γεγονότος για το οποίο χρειάζεται η επίδειξη βεβαίωσης. Το self test διενεργείται εντός του 24ώρου.

Αναλυτικά τα μέτρα

Το βράδυ της Παρασκευής δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με εκειδίκευση των νέων μέτρων που ισχύουν.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας αφορούν το διάστημα από το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.

Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ

Χρήση προστατευτικής μάσκας:

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των
χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία
οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους
που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών και υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr