Κορονοϊός: Συναγερμός από τη νέα άνοδο των κρουσμάτων – Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Συναγερμός από τη νέα άνοδο των κρουσμάτων – Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

Ραγδαία αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκε χθες, καθώς ξεπέρασαν τις 12.500

Ραγδαία αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκε χθες, καθώς ξεπέρασαν τις 12.500 και μαζί με τις πιθανές επαναλοιμώξεις έφτασαν τις 14.458 μέσα σε 24 ώρες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 58,7% σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν.

Η χώρα μας «πατά» ήδη πάνω στο έκτο κύμα της πανδημίας, με τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή για την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας, ενώ «ξεκλειδώνουν» τις δύο υποπαραλλαγές που ευθύνονται πανευρωπαϊκά για τη νέα έξαρση, τις «Ομικρον 4» και «Ομικρον 5».

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα ανήλθαν χθες σε 12.537 και οι πιθανές επαναλοιμώξεις σε 1.921. Παράλληλα, ελαφρώς αυξημένος είναι ο αριθμός των θανάτων (14 χθες), ενώ εμφανής είναι η αποτύπωση της αναζωπύρωσης και στις νοσηλείες.

Στα νοσοκομεία
Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα εισήχθησαν στα νοσηλευτικά ιδρύματα 134 ασθενείς, παρουσιάζοντας ημερήσια αύξηση κατά 4,69%, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου έχει ανέβει στους 138 ασθενείς. Αντίστοιχα, πριν μία εβδομάδα, ο ίδιος μέσος όρος ανερχόταν σε 100 ασθενείς.

Σε διάστημα μίας εβδομάδας, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί συνολικά 53.914 μολύνσεις κορονοϊού, ενώ το μήνα Ιούνιο έχουν εντοπιστεί τις 21 ημέρες, έως και χθες, 109.295 περιστατικά με Covid-19. Για να γίνει κατανοητή η αυξητική τάση, αρκεί να σημειωθεί ότι ολόκληρο τον Μάιο καταγράφηκαν 129.307 κρούσματα.

«Το Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ, παρατηρώντας την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων Covid 19 στην κοινότητα και τον αυξανόμενο αριθμό νοσηλειών, καλεί τους πολίτες να εντείνουν τα μέτρα αυτοπροστασίας (μάσκες και εμβολιασμός) και καλεί παράλληλα το υπουργείο Υγείας, έστω και την τελευταία στιγμή, να λάβει μέτρα στελέχωσης των νοσοκομείων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη νέα έξαρση της πανδημίας η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Οι ειδικοί του Eυρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έχουν επισημάνει πως οι υποπαραλλαγές της Omicron BA.4 και BA.5 χαρακτηρίζονται από στοιχείο «ανοσολογικής διαφυγής». Αυτό σημαίνει ότι ούτε οι προηγούμενες λοιμώξεις ούτε τα εμβόλια παρέχουν πλήρη ασφάλεια στους πολίτες. Τα δεδομένα έδειξαν ότι και όσοι είχαν ήδη τον ιό μολύνθηκαν ξανά με τις νέες υποπαραλλαγές. Για παράδειγμα, στην Πορτογαλία, όπου πάνω από το 90% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, οι νέες υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Omicron έχουν επικρατήσει.

 

Στο μεταξύ, η νέα έξαρση της πανδημίας είναι εμφανής και στο ιικό φορτίο των λυμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, για την εβδομάδα από 13 έως 19 Ιουνίου, καθαρά αυξητικές τάσεις ήταν οι τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στον Αγιο Νικόλαο (+237%), στο Ηράκλειο (+176%), στην Ξάνθη (+49%), στην Αλεξανδρούπολη (+47%), στη Λάρισα (+38%) και στη Θεσσαλονίκη (+37%). Οριακή ήταν η αυξητική τάση στον Βόλο (+24%), στην Αττική (+17%) και στα Χανιά (+15%).

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr