Κορονοϊός – Τζανάκης: Πιθανά τα 30.000 κρούσματα μετά τις 15 Ιουλίου -Τι να περιμένουμε από Σεπτέμβριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός – Τζανάκης: Πιθανά τα 30.000 κρούσματα μετά τις 15 Ιουλίου -Τι να περιμένουμε από Σεπτέμβριο

Δύσκολη η εβδομάδα που διανύουμε για την κορύφωση ή μη του 6ου κατά σειρά επιδημικού κύματος του κορονοϊού στη χώρα μας.

Δύσκολη η εβδομάδα που διανύουμε για την κορύφωση ή μη του 6ου κατά σειρά επιδημικού κύματος του κορονοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει με επιτυχία το προγνωστικό μοντέλο του Καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη, το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για πάνω από 30.000 κρούσματα μέσα στις επόμενες μέρες.

«Η κορύφωση αυτού του κύματος θα φανεί μέσα στην εβδομάδα. Αυτό βέβαια είναι το καλό σενάριο. Υπάρχει όμως και το κακό σενάριο τα κρούσματα να κορυφωθούν μετά τις 15 Ιουλίου και να πάμε σε έναν αριθμό πάνω από 30.000 κρούσματα», λέει στο iefimerida.gr ο Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, τονίζοντας ότι όλα αυτά έχουν σχέση και με τον αριθμό των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, καθώς και με τη δήλωση των θετικών αποτελεσμάτων.

Παράλληλα, ο κ. Τζανάκης αποκαλύπτει ότι ο ιός κρύβει εκπλήξεις από Σεπτέμβριο με Οκτώβριο που μπορεί να είναι ένα νέο στέλεχος. «Δεν γνωρίζουμε αν θα είναι μεταδοτικότερο και ποια θα είναι η παθογονικότητα του. Αν θα είναι υποπαραλλαγή της Όμικρον ή άλλο νέο στέλεχος. Όσον αφορά στη μόλυνση, πάντως, θα πρέπει γίνει αντιληπτό ότι τα εμβόλια δεν την αποτρέπουν. Αυτό που κάνουν, ωστόσο, είναι να προστατεύουν από βαριά νόσηση», σημειώνει.

Σε ότι αφορά στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, ο κ. Τζανάκης τονίζει ότι αυτή τη στιγμή κυμαίνονται στις 220 κατά μέσο όρο. «Σε σχέση με τα τέλη Μαΐου έχουμε διπλασιασμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Δυστυχώς, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτό το φαινόμενο και ενδεχομένως να προσεγγίσουμε τις 250 με 300. Ωστόσο, δεν προβλέπω σοβαρή αύξηση στις ΜΕΘ».

Στο γεγονός αυτό συγκλίνουν μια σειρά από παράγοντες μεταξύ άλλων ότι οι νέες υποπαραλλαγές Ο4 και Ο5 δε δίνουν δύσπνοιες και πνευμονίες. «Το βλέπουμε αυτό καθημερινά στο νοσοκομείο. Στην πλειονότητά τους οι νοσηλευόμενοι είναι άνθρωποι υπέργηροι που δεν έχουν αναπτύξει άμυνα και έχουν συνοδά νοσήματα. Το χειμώνα είχαμε 15-20% εισαγωγές σε όσους έρχονταν στα εξωτερικά ιατρεία. Αυτή τη στιγμή οι εισαγωγές είναι κάτω του 5%», αναφέρει Καθηγητής Πνευμονολογίας τονίζοντας ότι δεν αποκλείεται αυτό το κύμα «να «ξεφουσκώσει» εύκολα».

Παρ’ όλα αυτά συνιστά προσοχή καθώς αναμένεται να επιβαρυνθούν οι ευάλωτοι πληθυσμοί γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αύξηση των θανάτων. «Όχι από τον κορονοιό αλλά γιατί θα απορρυθμιστεί και θα επιβαρυνθεί το νόσημά τους».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr