Λιανεμπόριο: Ποια καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα -Με click away ή click in shop με sms στο 13032
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λιανεμπόριο: Ποια καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα -Με click away ή click in shop με sms στο 13032

Νέα πραγματικότητα για τους πολίτες και το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα 5 Απριλίου καθώς όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά από ομόφωνη εισήγηση των ειδικών, ανοίγουν τα καταστήματα μόνο με ραντεβού και click away ή click in shop.

Όπως επεσήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Τετάρτης, επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων, με τη χρήση ειδικού κωδικού (13032) άπαξ και έως 3 ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού (click in shop). Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται 1 πελάτης ανά 25τμ με μέγιστο όριο 20 πελάτες.

Τα καταστήματα που ανοίγουν σε λίγα 24ωρα είναι:

τα συνοικιακά καταστήματα
τα μεγάλα καταστήματα – αλυσίδες, που δεν βρίσκονται όμως σε εμπορικό κέντρο
οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων
τα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα
Ποια καταστήματα του λιανεμπορίου δεν ανοίγουν τη Δευτέρα
Ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν να ανοίξουν οριζόντια όλα τα καταστήματα του λιανεμπορίου. Οπως επιβεβαίωσε το πρωί της Πέμπτης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ το «λουκέτο» λόγω της πανδημίας θα παραμείνει:

στα shops in shops (κατάστημα εντός καταστήματος),
τα outlets,
τα εμπορικά κέντρα και
τα εκπτωτικά χωριά.

Παράλληλα ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε ότι για τις αγορές σε σούπερ μάρκετ κάνουμε την αποστολή SMS 2 στο 13033 και συνεχίζει να ισχύει ο περιορισμός των μετακινήσεων των 2 χιλιομέτρων από το σπίτι μας. Δεν θα επιτρέπεται να πάμε, για παράδειγμα, από την Αγία Παρασκευή σε σούπερ μάρκετ στη Γλυφάδα, αλλά ούτε και στη Βαρβάκειο, επισήμανε ο κ. Σταμπουλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην ΕΡΤ.

Σημειώνεται ότι όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, για τα ψώνια από εμπορικά καταστήματα μπορεί κάποιος να μετακινηθεί από δήμο σε δήμο. Θα κλείνει ραντεβού ο καταναλωτής με το κατάστημα. Ο καταναλωτής μπορεί να μένει στην Κηφισιά και το κατάστημα να είναι στη Γλυφάδα. Με το 13032 θα έχεις ένα sms στο κινητό σου, που σου επιτρέπει να κάνεις αυτήν την συναλλαγή, πάντοτε με τήρηση των μέτρων για τον αριθμό πελατών στο κατάστημα. Αν έχεις και δεύτερο και τρίτο και τέταρτο και πέμπτο ραντεβού για ψώνια, θα μπορείς να το κάνεις, μέσα στις τρεις ώρες που δίνει περιθώριο το sms στο 13032». Διευκρίνισε δε, πως «όταν κλείνεις ραντεβού θα πρέπει να έχεις απαντητικό sms ή mail από το κατάστημα, ως επιβεβαίωση για το ραντεβού, ώστε να μπορεί να γίνει ο έλεγχος, ενώ δεν θα μπορείς να στείλεις δεύτερο sms για ψώνια, μέσα στην ημέρα».

Την άλλη εβδομάδα η επιτροπή συζητά για εμπορικά κέντρα και σχολεία

Οπως είχε διευκρινίσει ο Νίκος Χαρδαλιάς την ερχόμενη εβδομάδα η επιτροπή των ειδικών θα μελετήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα αξιολογήσει το άνοιγμα και των πολυκαταστημάτων. Εκεί θα συζητηθεί επίσης και το άνοιγμα κάποιων τάξεων των σχολείων, στις 12 Απριλίου, υπό το φως των νέων δεδομένων, δηλαδή την άφιξη από Δευτέρα των self test στα φαρμακεία και την διάθεσή τους σε μαθητές και καθηγητές.

Στόχος να ανοίξει η εστίαση στις 10 Μαΐου

Οσο για την εστίαση, το απόγευμα αποφασίστηκε ευρύτατη στήριξη στον κλάδο, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με την παρουσία εκπροσώπων του χώρου.

Το πότε θα ανοίξει η εστίαση δεν συζητήθηκε, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, στόχος της κυβέρνησης είναι να είναι έτοιμη η πλατφόρμα στις 10 Μαΐου και την ημέρα που θα πάρουν τα χρήματα οι επιχειρήσεις να ανοίξουν κιόλας.

Μητσοτάκης: Κεφάλαιο κίνησης 330 εκατ. για αγορά πρώτων υλών

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη σύσκεψη με αντικείμενο την ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης νέα δράση, προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.

Η δράση, που τίθεται σε εφαρμογή από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027, αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες εταιρείες, ενώ περιλαμβάνει για πρώτη φορά και επιχειρήσεις franchise. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται στα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και είναι μη επιστρεπτέο.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr